發新話題

乙組 “掟水彈” 指控

小事一舂.!!!!!
比賽經驗的學習,小朋友學習的機會.

引用:
原帖由 rickyy 於 2014-7-26 01:41 發表
我首先想講清楚,當比賽後,我係向裁判作出批評,她亦承認板上有水印,但裁判不知道當汗水在乒乓球上可以造成的影響,她便用不耐煩的態度叫細佬(黄杉)自行處理,我不滿意裁判若無其事的態度,所以作出投訴

...
笑而不語

自動收聲

不如大家睇片否則口同鼻拗
邊段短片覺得裁判唔耐煩 幾分幾秒
邊球波覺得係水蛋
講出嚟大家討論下

引用:
原帖由 rickyy 於 2014-7-26 01:41 發表
我首先想講清楚,當比賽後,我係向裁判作出批評,她亦承認板上有水印,但裁判不知道當汗水在乒乓球上可以造成的影響,她便用不耐煩的態度叫細佬(黄杉)自行處理,我不滿意裁判若無其事的態度,所以作出投訴

...
我認為裁判係呢件事當中冇乜野可以做到,佢亦都冇責任提醒球員將波抹乾,抹同唔抹其實係取決於球員(對手冇呢個習慣你唔能夠強逼佢甚至投訴佢),假如個波真係有汗水,其實對雙方球員都會有影響,覺得受呢樣野影響既球員唔應該將呢樣野睇成為勝負既一個因素。。。講番場波,其實係一場唔錯既比賽,可惜既係領先2:0(10:8)自己開波既情況下把握唔住,比對方有一個改變戰術打法既機會去反勝,個人認為第二局領先情況下用暫停太早,令到比賽後段少左一個穩定番黃衫球員心理同情緒既機會,藍衫球員亦值得一讚,面對咁大既逆境都可以不慌不忙,心理質素可見一班

包容下,有些人無可避免

回復 25# 的帖子

裁判係有責任令比賽在公平下進行,在第三局deuce,細佬再次受水球影響,引至失誤,再次對自己的攻擊產生了質疑

自動收聲*2
事實係有(吹) 水

大家討論都係公平的

其實學習去輸先至係重要嘅一環,輸咗唔緊要,知道自己爭啲乜,下次做好啲。最緊要教小朋友要有體育精神,輸波唔好poker face 咁唔握手。。。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-7-26 12:04 發表
點解輸的一方教練唔立刻同裁判員講   你    見到有水
你無權提出?
球拍有水在片中第幾秒出現?
黃衫小朋友打球無出汗?d汗水令到自己塊球拍有水唔得?
可能上網吹下(水)加大量朋友圈又令到自己講野有道理,事實 ...
若果來球有水,打落板明顯是水狀的波印,若果黃衫塊板是只有水狀波印,自己d汗水令到自己塊球拍有水機會幾乎冇可能

又自動收聲*3

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-7-26 16:13 發表
1) 咁贏個個塊球拍有無 明顯是水狀的波印?
2)在場教練員點解唔立刻出聲?
3) 講到黃衫在唔公平下作賽,你估裁判傻的嗎?
觀眾傻的嗎?
4)  贏球個個點樣在咁多對眼令到個球有水,重點係只有輸個個打到,贏打唔 ...
1)這個問題無論睇唔睇片都只有藍衫球員自己知
2)我有睇片,教練有要求球証注意問題
3)我把帖子/影片由頭看到尾,相信大家冇話黃衫在公不公平情況下作賽,只是藍衫球員可能無意令到波有水,球証應否作出合理提醒?
4)個人認為其實如果係大汗少少,只要手掌渣一渣個波就可以成個波都係水,觀眾亦唔易察覺!你話重點係只有輸個個打到, 假如藍衫是有預謀地掟水彈(我是相信他無意沾水及無預謀的),在有準備情況下打到都唔出奇,相反對手預計唔到有水! 不過片中我係唔覺得藍衫係特登.

回復 23# 的帖子

是我(親口)問裁判,
是她(親口)承認有水印,
是我(親耳)聽到她用不耐煩的語氣回應細佬(黃杉),
當細佬作出控訴,她便說:「頭先咪抹左囉!,咁仲唔係不耐煩
                                                          我講的全部都是事實**

你毫不知情,憑咩黎質疑我,你係君子,報上名來,你睇片咁叻,你聽到裁判說什麼??你在現場嗎?
                                                            咩都唔知就收聲啦!!**

黃3小朋友 有一球拉失 話有水 但個球 係人地開完BALL 你回一板 之後人地回番俾佢 佢自己拉失,
我覺得對方唔會用自己D 汗加落個開BALL 到 因為太大risk 同埋 黃3小朋友 唔係直接食發球WO 佢自己都接到 係之後自己打失

2個都打得好好,唔係話個球輸 就話人地水彈...有無諗過係自己D 汁落左自己塊板到 自己唔知,,,,其實黃3小朋友 EQ MAMA 係到發脾氣,,到第5局自己決心唔夠, WIN唔到先係關鍵,,,,,輸個時握手好唔大方.........
作為觀眾 我地唔係自己加野去話人....因為對人地有好大傷害  相方教練更應該專注番自己學生 球品,態度,同個人技術
p.s我2個都唔識的

....................

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-7-26 12:04 發表
點解輸的一方教練唔立刻同裁判員講   你    見到有水
你無權提出?
球拍有水在片中第幾秒出現?
黃衫小朋友打球無出汗?d汗水令到自己塊球拍有水唔得?
可能上網吹下(水)加大量朋友圈又令到自己講野有道理,事實 ...
細佬(黄杉)第一局7比5領先下發現球板有水.已開始向裁判投訴..再次投訴裁判也若無其事
在第三局Deuce細佬再發現球板有水.我在旁不停叫裁判留意吓!!!你細心聽清楚
你根本沒有細心看清楚整場比賽.抽絲剝繭來質疑我.我很想認識你是誰.
我知你唔識打波.黄杉小朋友指示給裁判看的是濕了水的波印.我好難想像你會覺得係自已滴水落自已的球板度所形成的水波印,真想見識你非凡的示範「天才」!!!
我的朋友是用心交返來,如果你刻意作人身攻擊.請拿些男子氣慨出來,告訴我;你是誰?我奉倍到底!!!!!

引用:
原帖由 sohin 於 2014-7-27 00:24 發表
黃3小朋友 有一球拉失 話有水 但個球 係人地開完BALL 你回一板 之後人地回番俾佢 佢自己拉失,
我覺得對方唔會用自己D 汗加落個開BALL 到 因為太大risk 同埋 黃3小朋友 唔係直接食發球WO 佢自己都接到 係之後自己打失 ...
我認同你的看法,細佬(黃衫)的EQ的確痳麻,伹他告訴我,他都不相信對方會打有水的波,所以心情起伏不定
我哋無意傷害他人,細佬在領先下已投訴波有水,這是小朋友的直接反應,我不排除有些球員手心汗水多,直接令到波身有水,是否在臨發球前將球抹乾,這場波藍杉球員勝出是實至明歸(他的冷靜和專注,足以証明他有大將之風),至於細佬的性情是他最大的缺憾(太真),你哋經常見他在大庭廣眾留眼淚就知啦!!!
我們向裁判投訴的不是勝負,只是投訴裁判不好好處理問題,裁判長回覆我們,他們在這方面的認識不夠,我們亦理解,

我屎波,只講原則,同過往睇波經驗

球証作用係令比賽公平進行

如果一方提出有唔公平情況出現,球証有必要同責任去跟進.
而睇片係有人提出波有水(唔公平情況), 咁問題就係球証有冇同點樣跟進.

據小弟睇波經驗
1, 開波前,雙方有權CHECK對方球拍
2, 比賽中途,如場地有水(汗),球証會暫停比賽至清理為止
3, 如枱面有水(汗),不論自己個邊或者對面,都可提出要球証跟進
因此,球証合理或用常識既做法係當有水,係唔係都抹左先(當然唔會一場波抹十次).什至換波.

個問題係球証根本唔識處理.

其實小弟我有次恆生打到兩個都出曬汗 我塊膠有少少水印 枱都有少少汗水 (HI落去係抹唔乾)
雙方都有請示球證 球證之後就暫停左比賽拎塊布抹一抹枱 唔記得左球證咩名 印象中係位有少少白頭髮女士

國際賽都有類似情況
09年日本世乒賽 梅茲對馬龍 梅茲出汗出到張枱有好明顯水漬
梅茲要求抹枱 球證都有即時處理

樓主情況可能比較不幸 始終即時處理唔到 賽後就唔會理你
大家都係學生 我絕對明你感受 雖則我呢D丁組屎波 練波機會同時間小之有小
畢竟付出咁多 比呢類不可抗力因素阻礙 自然難受
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 rickyy 於 2014-7-27 00:02 發表
是我(親口)問裁判,
是她(親口)承認有水印,
是我(親耳)聽到她用不耐煩的語氣回應細佬(黃杉),
當細佬作出控訴,她便說:「頭先咪抹左囉!,咁仲唔係不耐煩
                                                          ...
叫人收聲....唔係大家都可以自由發表意見架咩
[我並不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利]

發新話題