發新話題

[砌版討論] 請教反手膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

請教反手膠

若放在viscaria 反手
ELP, R7,omgea 4 pro, omega 5 tour 定 omega 5 pro 比較好

着重搓球,拉起,相持, 請各器材師兄指教

引用:
原帖由 mryin 於 2014-7-12 01:01 發表
若放在viscaria 反手
ELP, R7,omgea 4 pro, omega 5 tour 定 omega 5 pro 比較好

着重搓球,拉起,相持, 請各器材師兄指教
其實全部都可以,但我個人較偏向R7(首選),這也可滿足晒你的全部要求!
Omega 4 pro 則是次選,因在反手要澎,但弧線也適合。
其餘的則視乎打法而選擇。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我本身就係打開R7, 不過換了打viscaria 之後就好似唔太夾, 所以考慮換膠
有朋友話打蛋糕海綿好d, 所以想囀下膠
打過M2, 覺得拉球唔夠轉
又試過T64, 不過覺得太輕,(成塊板只得183 g) , 覺得連正手也變得冇力......

其實Omega 4 和omega 5 有咩分別

引用:
原帖由 mryin 於 2014-7-12 01:38 發表
其實Omega 4 和omega 5 有咩分別
主要是弧線
海綿硬度和旋轉
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 mryin 於 2014-7-12 01:37 發表
我本身就係打開R7, 不過換了打viscaria 之後就好似唔太夾, 所以考慮換膠
有朋友話打蛋糕海綿好d, 所以想囀下膠
打過M2, 覺得拉球唔夠轉
又試過T64, 不過覺得太輕,(成塊板只得183 g) , 覺得連正手也變得冇力......
反而我而家要打返64,因為正手膠太重了

可以試試R9,,我覺得幾好,,謝謝
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

用 omega v tour,這個較淋同咬波,雖然一定不夠T64轉,打反手同正手都幾好

Elp用在反手可能硬一點,因我之前都有塊vicaria 86g小魚鱗,但覺得好硬,正手T05都覺得硬,mxp正手都係免強打入,omega 4 pro淋d,打反手應該ok

引用:
原帖由 atcf 於 2014-7-12 08:03 發表
可以試試R9,,我覺得幾好,,謝謝
R9 , is it heavy?

Any different with R7?

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2014-7-12 16:00 發表
用 omega v tour,這個較淋同咬波,雖然一定不夠T64轉,打反手同正手都幾好
I want to try

.............

打elp,t80,t05fx囉

elp

唔計價錢, 反手唔駛諗, 肯定 T64
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

發新話題