39 12
發新話題

如果....你小朋友

如果....你小朋友

1, 如果你小朋友在比賽時給對手問候或挑釁?作為家長的你會怎樣處理

2,如果你小朋友在比賽時問候或挑釁對手,作為家長的你又怎處理?

處境問題,,歡迎分享
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

1.即時向小朋友講,打波為求強身健體,
輸贏小事,好波好品才是好運動員,
用任何手段影響對手都不是正當行為。
2.如果自己的小朋友問候對手,就即時喝止,
要他向對手道歉。
乒乓,象棋都是我至愛

粗口爛舌,波都好極有限。因為eq低下。
乒乓,象棋都是我至愛

唔係好明個題目有什麼意義

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-7-4 13:36 發表
1, 如果你小朋友在比賽時給對手問候或挑釁?作為家長的你會怎樣處理

2,如果你小朋友在比賽時問候或挑釁對手,作為家長的你又怎處理?

處境問題,,歡迎分享
1.叫球証比牌
2.即叫暫停講道理

引用:
原帖由 necky 於 2014-7-4 20:57 發表
唔係好明個題目有什麼意義
論壇毎一個題目對於唔同人有唔同嘅意義
'
對某些人看係無意義
所以如果唔明白最好選擇不作回答
謝謝
本帖最近評分記錄
  • Suki +10 讚同! 2014-7-5 09:40
香港乒乓網

1 我會向球証投訴,看球証判決。

2 要我的小朋友道歉,然後退出比賽,要她知道這是錯的。
本帖最近評分記錄
  • Suki +10 合理! 2014-7-5 09:40

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-7-4 23:43 發表

論壇毎一個題目對於唔同人有唔同嘅意義
'
對某些人看係無意義
所以如果唔明白最好選擇不作回答
謝謝
我相信大部份家長(不知對不對)對小朋友的定義甚廣,有些可能兒女還沒結婚都視為小朋友,當然也有家長會視他們踏入小學或中學或大學階段已不在是小朋友。
另外不同的人有不同的習慣、宗教、家庭、教育背景,亦有不同的行為習慣,有些行為、言語對不同人有不同的意義。
另外在這檔子事兒,前面有沒發生過什麼導致這樣比一些人不良好的感覺?

如果我有什麼給人不是一種理性探討的感覺,我在這道歉,也終結我在這個題目的意見吧。

謝謝

引用:
原帖由 necky 於 2014-7-5 00:27 發表

我相信大部份家長(不知對不對)對小朋友的定義甚廣,有些可能兒女還沒結婚都視為小朋友,當然也有家長會視他們踏入小學或中學或大學階段已不在是小朋友。
另外不同的人有不同的習慣、宗教、家庭、教育背景,亦 ...
我重未有小朋友, 唔知講唔講得

小學生都唔當做小朋友  我諗法律上都唔會比 如果有家長試下留個朋友既學生係屋企, 同個警察講, 我唔當佢係小朋友

爆粗就係爆粗, 唔理係乜野情況下, 向住對手爆粗就係無禮貌, 我諗無一個宗教會教人爆粗掛? 有既唔該提醒一下, 以免有人誤入邪教

我諗乒總比賽應該會捉得好嚴, 一見有人爆粗, 應該會立即警告或者比牌

反而, 如果係私人球局, 或者私人搞既比賽, 如果有人對住小朋友(希望唔駛再爭論點叫做小朋友)既對手爆粗, 又或者小朋友對住對方爆粗, 如果家長不在場, 通常負責人應該點做呢? 大家有無建議?

(結果我呢篇野同樓上都係問未所答, 無答到貓貓既問題添)
本帖最近評分記錄
  • Suki +10 如果我可以有權限999分,只是這留言立即加9 ... 2014-7-5 09:48

講下笑,唔好怪

首先我應該定議什麼是粗口
然后定議什麼為之比賽
再定議小朋友

這個 POST 我不是想討論任何事,或任何人,只是討論一種情況
因為我攪的大大小小比賽,不免有人不君子,也有人說粗言,更有人不尊重對手
作為主持的我,我不會幫人教仔,成年人更教不到
我可以做只是黃牌或紅牌
而事实亦有人乒超被罰停賽, 只是我們不公開

如果我仔仔對手講粗口,我會建議他向才判投訴,如果我對手講我會唔打
如果我仔仔講,我會好好教育佢

冰封三呎非一日之寒 …… 很多東西不想講得太白了,各位(S) 請自律
香港乒乓網

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-7-5 01:05 發表

我重未有小朋友, 唔知講唔講得

小學生都唔當做小朋友  我諗法律上都唔會比 如果有家長試下留個大朋友既小學生係屋企, 同個警察講, 我唔當佢係小朋友

爆粗就係爆粗, 唔理係乜野情況下,  ...
SHUN哥,多謝你幫我答左我想寫的
香港乒乓網

謝謝

為了要保護兒童,法律上是有必須作出定義的。
對於什麼把兒童獨留家中的,我覺得沒甚麼討論地方,因這是明顯有錯的,但又有多少家長能做到一年365日一天24小時除了上學期間都有成年人陪伴小朋友身邊?

再講每個人的成長過程都會經過不同的階段,由指導、引導、啟發、自主···等等所組成,而每個人又或長或短、或早或遲達到每個階段,或因家庭背境、生活環境、教育制度而形成這個不一的結果。

我相信普遍家長都是愛自己的小朋友,也希望(盡能力)給與小朋友一個最好的生活環境、為小朋友擋風擋雨,有一個光明的將來、一生都能生活得一帆風順。但會不有些人過於緊張,沒能在適當的時候做應做的事?

如沒記錯,前些時間在內地有段新聞,說有一個身為教師的家長在學校當著上中學的兒子同學面前對兒子做了些什麼的(背後的因由出發點不清楚是好是壞),最後導致那位小朋友從窗口跳了出去。不知是否真實。
亦有聽說有家長陪伴子女去見工面試,不知是真是假。
還聽說有子女因工作辛苦、工作不開心、工作不如意,在不問情由下直接建議辭掉工作。不知有沒理解錯誤。

再來有人對著你笑,是懷著好還是壞意呢?有人對你舉起大母子又是否在稱讚?有人大叫“DRAW"又是否沒什麼?

在這個社會中,很多時都個發生“說者無意,聽著有心”,也很多事情的發生不是沒因由突然發生。

累了,在這希望各位的小朋友個堅毅不屈、不怕辛苦、勇於面對困難精神亦有解決困難的能力。

可能最近真係興起語言術, 講粗口都要為對方諗埋宗教/背景/家庭, 要為對方著想包容, 至於自己仔女會否學壞, 覺得輸波爆粗閙對手是對的, 就要任由子女自己發揮, 真係頗有趣既見解. 要指導子女, 就應該係比賽或球局對經常爆粗者作出警告或者暫停參與, 再引導子女認為爆粗發洩鬧對手不可取, 是不尊重對方, 無體育精神

講獨留子女在家呢條法例, 如果閣下有睇開新聞, 是否知道坊間普遍只係認為規定年齡太高, 希望將法定年齡由16歲(中學生)改為12歲(小學生), 而唔係任由3歲大既子女獨留在家都無問題嗎? 你又是否知道小學生獨留在家引發出幾多意外呢? 依你所講, 每個人達到每個階段的時間都不同, 咁即係閣下既子女會比正常人早熟, 可以3歲就獨留在家? 係既話, 我只可以講佩服.

再講, 如果係為子女既將來著想, 你知道有很多職業, 執行職務時爆粗會受到紀律聆訊及停牌嗎? 當然, 唔係個個行業都係同一情況, 但點解因為要為對方既宗教/背景/家庭著想, 就包容對方, 犧牲自己子女既一部份可能性呢?

我想兄台混淆左永遠唔比子女聽/講粗口, 同教導子女對聽/講粗口既應對及睇法. 要永遠唔俾子女聽/講粗口是不切實際既, 因為係唔同既地方環境, 都有機會接觸得到. 但經常接觸得到, 唔代表要子女任意接受, 反而應該要教導子女如果看待, 及其他人有何睇法.
最近國畫騙子橫行全港, 各區都接觸得到, 警察暫時都無什辦法, 難道就應該讓子女全盤接受他們繼續橫行, 讓子女認為騙子可取?

大部份事情當然都有原因才發生, 咁如果有人在不同既比賽同球局都經常輸波爆粗, 你又認為原因何在? 錯在所有同佢打既對手?

最後, 到底閣下認為邊個宗教係會教人爆粗呢? 希望指點一下

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-7-5 09:06 發表
講粗口本身我認為無乜對錯可言,純粹個人喜好或個人風格。當然用粗口辱罵其他人又係另一回事,如果係咁緊張咪唔好同講粗口既人做朋友唔好同講粗口既人來往。純粹個人選擇。無乜好抝
我都係上篇認為無乜可能完全避免到聽/講粗口, 如果只係對方講粗口就無朋友做, 我諗實在太誇張, 我都有好多朋友間唔中會講下, 不過就無聽過會輸波爆粗.

如果係比賽/球局輸波就爆粗罵對手, 我諗無乜可能會係正確既尊重對手做法, 無論係球例或者體育精神都唔容許.

其實貓貓係開篇文已指明係比賽時向對手作出既事, 而唔係平常發生既事, 希望唔好愈拉愈遠啦.

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-7-5 10:34 發表
因為係唔同既地方環境, 都有機會接觸得到. 但經常接觸得到, 唔代表要子女任意接受, 反而應該要教導子女如果看待, 及其他人有何睇法.
最近國畫騙子橫行全港, 各區都接觸得到, 警察暫時都無什辦法, 難道就應該讓子女全 ...
我都唔想, 因為某位兄台講到有宗教會教人爆粗咁誇張, 我都唔小心比人帶到遊左花園

花園差唔多遊完, 所以係時候回歸下正題啦

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-7-5 10:57 發表
邊位人兄講過有宗教會教人爆粗?你可否節錄番果句說話?小弟讀書少從頭看過此帖一次都真係睇唔到
引用:
necky(第9樓):
另外不同的人有不同的習慣、宗教、家庭、教育背景,亦有不同的行為習慣,有些行為、言語對不同人有不同的意義。
呢篇POST由頭到尾都係講緊比賽爆粗, 既然講到會因為宗教而有不同的行為言語習慣, 以我極之貧乏既想像力, 只能夠認為有宗教教人爆粗, 粗口對該宗教有不同既意義啦.
所以我先請某兄台提供下有邊個宗教會教人爆粗, 或者會令到人爆粗

不過都係咁, 再咁答落去, 真係又要再遊花園啦, 不如集中返主題啦

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-7-5 10:41 發表

我都唔想, 因為某位兄台講到有宗教會教人爆粗咁誇張, 我都唔小心比人帶到遊左花園

花園差唔多遊完, 所以係時候回歸下正題啦
對不起,如果我的說話有使人誤解的地方,我在這抱著萬分真誠對所有人道歉。
我只是想帶出所謂的“爆粗”和什麼什麼行為會因為時代、環境及個人主觀而有些差異但沒說過這種行為是對的。
上面的都不是我主要想說的要旨,我最想說的是“小朋友”這個,因不同人都對這個定義或多或小有些不同:幼兒園、小學、中學 甚至大學的,都有人視之為小朋友,如果有人將小學的那套直放在中學的或大學的來幫自己小朋友出頭,有人能想想會有什麼結果?我不是說對方的行為,我想說的是家長要對自己的小朋友在適當的時間階段做適當的幫助。不會有人在中學或大學階段都樂意有家長在自己比賽時,在自身有能力解決問題時不理自身感受在公開場合自行為自己作出決定吧?

對於獨留子女在家中這個問題好像不是我提出來的?我也沒贊成可以這樣做,這種行為本身已是不負責任了,法律什麼的都不用說,但我又想知道有多少人沒親身感受過這樣的時刻?

己所不慾,勿施於人。在和兒女相處中多嘗試站在對方的位置想想,自己不一定對的。

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-7-5 11:09 發表

呢篇POST由頭到尾都係講緊比賽爆粗, 既然講到會因為宗教而有不同的行為言語習慣, 以我極之貧乏既想像力, 只能夠認為有宗教教人爆粗, 粗口對該宗教有不同既意義啦.
所以我先請某兄台提供下有邊個宗教會教人爆 ...
兄臺,你要這樣理解,對不起,是我錯。但我真的不想有人誤解給題目及後來者的言論

謝謝

我諗對貓哥而言, 小朋友應該係指小學生啦, 話晒貓仔都重讀緊小學

但如果係比賽/球局中不停爆粗罵對方, 我諗應該一視同仁, 唔理對方係小學生/中學生/大學生/或者社會大學生, 因為已經無晒體育精神, 亦有可能會引起更嚴重既爭執

每位家長既教育方式都唔同, 唯有大家討論一下, 不過如果有家長認為比賽中被對手/向對手爆粗辱罵並非大不了既事, 小朋友只怕亦會有樣學樣.

對於是否要幫手出頭我覺得唔重要, 反而當場/事後指導更加重要, 而唔係要幫手罵對方, 呢點對幾大年級既小朋友都係一樣, 因為互罵唔會對事件有幫助, 讓小朋友理解更加有用

39 12
發新話題