28 12
發新話題

[球板討論] 請教升級球拍

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

請教升級球拍

用緊:
直拍 - Stiga Offensive CR-WRB
正膠 - Donic Bluefire M1
反膠 - Donic Acuda S2

請問想換拍,有乜建議? 想加強正手速度,反手起下旋,最好唔過$2k.

係加操呀!!!
同塊有板有咩關係.
身痕另計!

回復 2# 的帖子

無乜加操又身痕, 唔該幫手另計

想加速而不失手感既話用返同樣5夾木既YEO/玫瑰5/狂飆皓2都ok

不要用m1,脫板出球快,不是太穩,Xiom zetro quad(陞x$790), 非常好打,正手tibhar mxp,反手tibhar elp, 這板非常非常的穩,我家都有超級張繼科zlc,都不級它好打同穩,第二個選擇可以小鳥配(正手tenergy 05,或omega v tour,反手tenergy 64或elp,fxp小鳥配置都是非常非常的穩,再平d ,用tibhar samsonov force pro(3xx),這板雖是7夾,但非常爽脆,都好好打

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2014-6-30 15:32 發表
不要用m1,脫板出球快,不是太穩,Xiom zetro quad(陞x$790), 非常好打,正手tibhar mxp,反手tibhar elp, 這板非常非常的穩,我家都有超級張繼科zlc,都不級它好打同穩,第二個選擇可以小鳥配(正手tenergy 05,或omega v tou ...
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

狂飆王
右手直板兩面反膠

點upgrade 先?
5夾升5夾?
5夾升7夾?
5夾升碳?
(當然,錢不是最大的問題)
技術上可支援到升級嗎?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

不要玫瑰5 用DONIC BLOODWOOD5吧

OC M1 BAR 已經是星級球拍了
<-->
.

換cl/xiom zxi吧

clipper wood

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-6-30 16:22 發表
狂飆王
板兄, 狂飆王2定3啊?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

我呢set拍膠都係跟高手用,都覺得唔錯。

不過相信大家都有個別的經驗同認識, 可能會有不同的火花。

先多謝大家的推介, 有啲拍我並不太認識, 上網揾多啲料先。

請繼續推介, 等我upgrade唔到技術都upgrade吓對球拍嘅知識!

引用:
原帖由 bensonlo 於 2014-7-1 00:32 發表
我呢set拍膠都係跟高手用,都覺得唔錯。

不過相信大家都有個別的經驗同認識, 可能會有不同的火花。

先多謝大家的推介, 有啲拍我並不太認識, 上網揾多啲料先。

請繼續推介, 等我upgrade唔到 ...
如果有了一定的技術,或穏定的基本功,
可升级上一些薄的7夾純木(或軟至中硬的7夾純木),
甚至可考慮一些不太硬的5木2碳。
這些球板,其實也可以有5夾的手感!(重點是不要太厚,7mm的手感你未必適應)

Suggestions
Ludeack
Samsonov Force pro
YE7
Marlin soft carbon
Stiga OC carbon
TB spirit
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

上網揾左啲料,見mxp大熱,一於試吓.

睇緊:
(1)Xiom zetro quad
(2)zxi
(3)小鳥
請教邊塊適合近枱拉打?

引用:
原帖由 bensonlo 於 2014-7-3 16:43 發表
上網揾左啲料,見mxp大熱,一於試吓.

睇緊:
(1)Xiom zetro quad
(2)zxi
(3)小鳥
請教邊塊適合近枱拉打?
小鳥應該最接近你的要求!
(1)是厚7mm的,你由OC轉過去,未必適應!
(2)性價比不值!

如果你發力大,打純木同狂飆較好,如好似我穩守穩打拉的,用小鳥及xiom zero quad的較好,我家中最愛的板是小鳥,zxi, zero quad,舊牌tbs,這些都是穩同好拉的板

我都是睇外國評測高才買左zetro quad的

其實我覺得塊OC有啲振手...

如果講穩, 係唔係 小鳥 > xiom zero quad > zxi ?

28 12
發新話題