30 12
發新話題

[橫打] 請問師兄們橫打時手指伸直定屈曲?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

請問師兄們橫打時手指伸直定屈曲?

網上睇了幾次 黃皓馬林許昕後面3隻手指都伸得比較直
但係咁樣打手碗好難屈 所以試過屈住手指黎渣板
橫打大力左 但係角度細左不利擋波
大家點渣板同埋有無特別心得?

王皓馬琳手指一直都唔係伸直...係微曲

有時直有時曲。。。。

新手一名,之前一直係全部伸直,仲有撐住塊板既意思。

擰波仲還好d,橫推經常打手指,唔知系咪手指比較長。。。
教練話唔掂,一定係要曲,仲唔好過中線云云,話gum樣擺手指先發到力。
但手指曲,我覺得完全摞唔到塊板,同成日個波唔知飛左去邊。。。

我就系呢個原因,轉投橫版行列。。。
而家開始只打橫版同日直。
日直打單面。

舒服晒,無交嗌。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我自己手指微曲, 再用食指同拇指調整板型......不過我都係新手

回復 5# 的帖子

我而家就係用番舊時推擋果種握拍法
估唔到橫打成功率仲高左
係擋波時調角度有點麻煩

引用:
原帖由 okamaokama 於 2014-6-15 20:24 發表
網上睇了幾次 黃皓馬林許昕後面3隻手指都伸得比較直
但係咁樣打手碗好難屈 所以試過屈住手指黎渣板
橫打大力左 但係角度細左不利擋波
大家點渣板同埋有無特別心得?
橫打時你有冇注意板抦在虎口位的位置係不同!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 6# 的帖子

你推擋時D 手指點放?? 因為我推擋時後面D手指都只係微屈. 有D 人鐘意比較內屈.
我估你指用橫打板型擋波, 咁擋波時可以試下放鬆少少食指指尖, 用食指第二節同拇指平放壓板, 固定板型後用前臂調整角度, 防波時手腕固定
以上建議純粹參考

就算打指點長都長唔過許昕掛,佢橫打都係伸直晒啲手指的

回復 8# 的帖子

突破盲點!很少想過放鬆手指 我很少打打下轉握法
謝謝你!

引用:
原帖由 直直地 於 2014-6-16 09:49 發表

教練話唔掂,一定係要曲,仲唔好過中線云云,話gum樣擺手指先發到力。
但手指曲,我覺 ...
其實横打時係用近板頭地方,不是板中心

大家又睇睇劉國梁點樣示範橫打
https://www.youtube.com/watch?v=wTIlLj5C2eA#t=1118
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 直直地 於 2014-6-16 09:49 發表

但手指曲,我覺 ...
轉日直打單面,係Good Choice之一!

回復 11# 的帖子

咁樣握拍好似較難渣得實塊拍
橫拉出去既波D力好似唔夠實

相信呢度論壇99.9%都係大人.  大人既意思即係話骨骼已長好, 肌腱已冇可能好似細佬仔咁柔軟.  與其聽人講手指伸直定屈曲, 不如睇下自己握板時, 到底手指伸直定屈曲邊種方法, 你自己舒服.  如果一開始已不舒服, 真係好難相信會練得好.  因為你可能會因此肌肉勞損.   再加上直板得分70%都係正手, 要選左一種令自己舒服既方法, 這樣正手, 同反手橫打都可練好.  教練都係人, 佢會教你佢覺得舒服既方法, 但可能同你唔同.

見過橫打打得好既波友, 有人係手指伸直, 亦有人係手指屈曲.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

個人意見,想信曲定直都係個人習慣,
打得好波,曲直都冇所謂。
乒乓,象棋都是我至愛

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-6-18 10:12 發表
個人意見,想信曲定直都係個人習慣,
打得好波,曲直都冇所謂。
終於有個知音人啦 .
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 newmancheung 於 2014-6-17 23:07 發表

轉日直打單面,係Good Choice之一!
哈。。。其實都唔係轉打,只系擺脫唔倒打日直果種快感。
單檜大大野 gum fark 落去果下。。。。正!
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

30 12
發新話題