發新話題

[膠皮討論] 初試DONIC bluefire m1 turbo不專業不負責超級廢話評測[附圖]

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

初試DONIC bluefire m1 turbo不專業不負責超級廢話評測[附圖]

首先講下小弟咩水平先..就係成日比人丁既丁組喇
所以唔好見笑

今次測試用既係小弟主板
新張繼科ALC[橫]
正:bluefire m1 turbo[max]
反:Tenergy 80 [2.1]

好喇...講完所用器材就係講下打既感覺喇

正手攻球:
小弟其實一直都係用粘性膠 所以岩岩轉呢塊..頭果幾球未控制到力道.用左打省狂既力道去打佢...結果對手話我打得太快
不過習慣左之後就可以控制得住個速度..感覺有小小似以前查左白罐既狂飆

正手拉上旋:
頭先都講左小弟一直都係打狂飆既..所以拉波一開始都係用左打狂飆既力 結果梗係飛哂天啦   呢塊拉出黎D波好頂..而且有好好聽既金屬聲 不過板型竟然仲要壓多D  以前打狂飆都未試過壓咁多去拉..可能係技術太差啦

正手拉下旋:
呢樣真係同粘性膠最大分別喇...之前狂飆果陣好多時可以直接轟落去   而家都要拉起過渡一下先 又係因為技術不精   BUT拉出黎既波都幾有數..條線都可以拉到幾長下..旋轉都見得下人..唔會同狂飆差得太多

擺短:
可能以前我打直板啦 呢方面我微調一下其實就無乜分別...相比狂飆係容易冒高D既..但唔算好大問題

發球:
拿拿拿~~~~~~!!!!! 呢樣就真係同拉下旋一樣  平時人地會食既轉E家點樣加轉都係唔食 [咪又係技術問題囉 ]
旋轉真係弱左小小 ...睇黎小弟要重新練發球了

好..廢話講完..上圖

[img][/img][img][/img]

本帖最近評分記錄
  • kei +5 多謝分享 2014-6-11 15:55
  • 乒乓在線 +5 多謝分享 2014-6-11 00:20
  • jcclee +5 2014-6-10 23:00

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-10 23:04 發表
其實因為你塊底板,先天性已經極硬。發力都不去,是難控制的。不關你技術事呀。呢塊板不好配太硬同太彈的膠。
咁你就錯喇...呢塊係比其他ALC軟..我控唔到其他既ALC或VIS

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-10 23:20 發表

唔好玩LA!我塊塊ALC都打過,最硬是新張ALC,最軟是龍張ALC。
唔好玩啦 我都係塊塊ALC都打過=.= ALC係睇人..有D人係打唔到..所以我地爭黎都冇乜用

姐係咁...唔係我信唔信..係我感覺係咁...就好似.你打到ZLC 我係永遠打唔到一樣...

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-6-11 11:24 發表

師兄, 小弟打出來既感覺同你完全相反, 可能係底板, 手形, 發力都有分別, 有機會同師兄研究研究
其實應該係因為你灌左油.. BLUEFIRE既膠 灌油會有反效果..所以感覺極端唔同[因為小弟試過..以前塊M1 灌完油 即時冇哂力..送左比人=.=]

引用:
原帖由 johnli 於 2014-6-11 09:02 發表
Thanks a lot for your sharing. 可以打到Turbo膠既師兄, 我係好服.   M1打過幾下, 覺得好爆.  M1 Turbo應該係勁爆 .
其實主要係因為打慣硬海綿唔想打咁林姐 而且以前打過M1覺得OK 所以咪試TURBO

引用:
原帖由 kei 於 2014-6-11 15:54 發表
其實一件器材可以發揮出什麼效能, 好在乎用家既技術水平及打球的風格
所以即使樓主對BLUEFIRE既看法跟若干網友不同, 絕不等於你的評測沒水準
只是觀點與角度問題
100個人, 對同一件事, 有不同的看法, 十分正常
所 ...
謝謝

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 15:55 發表

其實灌油(澎漲油或澎漲劑)用的時候想要有預期的效果,並不是那麼簡單!
你之前用油在M1的失敗,是因為你只是對灌油/澎漲劑的使用:—知半解!

Bluefire M1/2/3 絕對是可以灌的!

但在澎或灌之前,先要了解 ...
但係呢=.=小弟異馳油 海夫油 BB油 菜油都試過.____.

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 16:25 發表

市面上,或可用的(澎/油),甚至—d你地聽都未聽過既化學品,我都用過!
不過,唔係用得越多就越叻!
正如我之前講,要了解,才能做得對!

是但啦XD 反正我都唔灌任何野 XD

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 17:58 發表

你又話乜油都試左既......?!

而家又話唔灌任何野?

咁即係點?
打小左兩隻字 係而家唔灌

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-12 18:09 發表

佢夠話自己咩ALC都試過!!!!!!!!
一早同你講係大家感覺唔同 如果你真係打得惦alc你主板就唔會係zlc啦

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-13 08:23 發表

我追求ZLC是加強力量,ZLC硬得來好手感。我其下的ALC塊塊都打得掂。你果塊新張ALC就!!!!!!!!
不想說甘多,呢幾年看慣我的post,就知我講咩了!
要靠底板黎加強手感力量就知你打唔惦啦

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-13 13:08 發表

我唔建議M1用油,因海綿反應大!
用Trf最好!
先擦海綿,後擦面膠,效果才是最好的!
灌油呢方面 小弟真係冇乜研究
所以可能有好多野小弟唔識
多多指教

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-6-17 11:22 發表
上星期俾多一次機會塊M1 turbo, 但始終不是我杯茶, 最後都是轉回Baracuda
打左一星期 始終唔岩自己既STYLE 所以決定轉打MXP

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-17 20:17 發表

你技術甘好,MXP不岩你打的。
我打唔打又關你事? 塊膠你設計定係你出架?

發新話題