發新話題

[膠皮討論] 初試DONIC bluefire m1 turbo不專業不負責超級廢話評測[附圖]

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
引用:
原帖由 johnli 於 2014-6-11 09:02 發表
Thanks a lot for your sharing. 可以打到Turbo膠既師兄, 我係好服.   M1打過幾下, 覺得好爆.  M1 Turbo應該係勁爆 .
其實主要係因為打慣硬海綿唔想打咁林姐 而且以前打過M1覺得OK 所以咪試TURBO

其實一件器材可以發揮出什麼效能, 好在乎用家既技術水平及打球的風格
所以即使樓主對BLUEFIRE既看法跟若干網友不同, 絕不等於你的評測沒水準
只是觀點與角度問題
100個人, 對同一件事, 有不同的看法, 十分正常
所以你絕對不需要負面評價自己的評測

我個人而言, 反而十分欣賞你肯同大家分享乒乓心得
加油!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 kei 於 2014-6-11 15:54 發表
其實一件器材可以發揮出什麼效能, 好在乎用家既技術水平及打球的風格
所以即使樓主對BLUEFIRE既看法跟若干網友不同, 絕不等於你的評測沒水準
只是觀點與角度問題
100個人, 對同一件事, 有不同的看法, 十分正常
所 ...
謝謝

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-11 12:33 發表

其實應該係因為你灌左油.. BLUEFIRE既膠 灌油會有反效果..所以感覺極端唔同[因為小弟試過..以前塊M1 灌完油 即時冇哂力..送左比人=.=]
其實灌油(澎漲油或澎漲劑)用的時候想要有預期的效果,並不是那麼簡單!
你之前用油在M1的失敗,是因為你只是對灌油/澎漲劑的使用:—知半解!

Bluefire M1/2/3 絕對是可以灌的!

但在澎或灌之前,先要了解套膠的結構和特質,對症下藥,才能有事半功倍的效果!
(我不想離題,所以不會在此講解澎/灌的過程)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 15:55 發表

其實灌油(澎漲油或澎漲劑)用的時候想要有預期的效果,並不是那麼簡單!
你之前用油在M1的失敗,是因為你只是對灌油/澎漲劑的使用:—知半解!

Bluefire M1/2/3 絕對是可以灌的!

但在澎或灌之前,先要了解 ...
但係呢=.=小弟異馳油 海夫油 BB油 菜油都試過.____.

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-12 15:59 發表

但係呢=.=小弟異馳油 海夫油 BB油 菜油都試過.____.
市面上,或可用的(澎/油),甚至—d你地聽都未聽過既化學品,我都用過!
不過,唔係用得越多就越叻!
正如我之前講,要了解,才能做得對!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 16:25 發表

市面上,或可用的(澎/油),甚至—d你地聽都未聽過既化學品,我都用過!
不過,唔係用得越多就越叻!
正如我之前講,要了解,才能做得對!

是但啦XD 反正我都唔灌任何野 XD

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-12 17:04 發表

是但啦XD 反正我都唔灌任何野 XD
你又話乜油都試左既......?!

而家又話唔灌任何野?

咁即係點?

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 17:58 發表

而家又話唔灌任何野?

咁即係點?
佢夠話自己咩ALC都試過!!!!!!!!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

其實佢係標題已講左是個不專業不負責既測評㗎,大家咪認真啦
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-12 17:58 發表

而家又話唔灌任何野?

咁即係點?
打小左兩隻字 係而家唔灌

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-12 18:09 發表

佢夠話自己咩ALC都試過!!!!!!!!
一早同你講係大家感覺唔同 如果你真係打得惦alc你主板就唔會係zlc啦

和諧和諧~
唔好鬧交

如果M1/2/3 係唔灌得澎脹劑~ 咁佢出廠前就唔會灌啦~

個個人手感不同 我覺得波爾alc 最硬
加上標題都寫左喇
大家不用太認真

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2014-6-12 22:51 發表
如果M1/2/3 係唔灌得澎脹劑~ 咁佢出廠前就唔會灌啦~
所以M係會縮的!
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 mis99042 於 2014-6-12 23:03 發表
個個人手感不同 我覺得波爾alc 最硬
加上標題都寫左喇
大家不用太認真
TB ALC得一般硬的。

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-12 20:47 發表
一早同你講係大家感覺唔同 如果你真係打得惦alc你主板就唔會係zlc啦
我追求ZLC是加強力量,ZLC硬得來好手感。我其下的ALC塊塊都打得掂。你果塊新張ALC就!!!!!!!!
不想說甘多,呢幾年看慣我的post,就知我講咩了!

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-13 08:23 發表

我追求ZLC是加強力量,ZLC硬得來好手感。我其下的ALC塊塊都打得掂。你果塊新張ALC就!!!!!!!!
不想說甘多,呢幾年看慣我的post,就知我講咩了!
要靠底板黎加強手感力量就知你打唔惦啦

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-13 09:37 發表

要靠底板黎加強手感力量就知你打唔惦啦
我一路打波冇話自己好勁,況且我吏波唔代表我唔識器材。我看你的post就知你對器材有幾認識LA!我就係知自己技術不太好,先要借助適當器材去補救!

發新話題