59 123
發新話題

[膠皮討論] 初試DONIC bluefire m1 turbo不專業不負責超級廢話評測[附圖]

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

初試DONIC bluefire m1 turbo不專業不負責超級廢話評測[附圖]

首先講下小弟咩水平先..就係成日比人丁既丁組喇
所以唔好見笑

今次測試用既係小弟主板
新張繼科ALC[橫]
正:bluefire m1 turbo[max]
反:Tenergy 80 [2.1]

好喇...講完所用器材就係講下打既感覺喇

正手攻球:
小弟其實一直都係用粘性膠 所以岩岩轉呢塊..頭果幾球未控制到力道.用左打省狂既力道去打佢...結果對手話我打得太快
不過習慣左之後就可以控制得住個速度..感覺有小小似以前查左白罐既狂飆

正手拉上旋:
頭先都講左小弟一直都係打狂飆既..所以拉波一開始都係用左打狂飆既力 結果梗係飛哂天啦   呢塊拉出黎D波好頂..而且有好好聽既金屬聲 不過板型竟然仲要壓多D  以前打狂飆都未試過壓咁多去拉..可能係技術太差啦

正手拉下旋:
呢樣真係同粘性膠最大分別喇...之前狂飆果陣好多時可以直接轟落去   而家都要拉起過渡一下先 又係因為技術不精   BUT拉出黎既波都幾有數..條線都可以拉到幾長下..旋轉都見得下人..唔會同狂飆差得太多

擺短:
可能以前我打直板啦 呢方面我微調一下其實就無乜分別...相比狂飆係容易冒高D既..但唔算好大問題

發球:
拿拿拿~~~~~~!!!!! 呢樣就真係同拉下旋一樣  平時人地會食既轉E家點樣加轉都係唔食 [咪又係技術問題囉 ]
旋轉真係弱左小小 ...睇黎小弟要重新練發球了

好..廢話講完..上圖

[img][/img][img][/img]

本帖最近評分記錄
  • kei +5 多謝分享 2014-6-11 15:55
  • 乒乓在線 +5 多謝分享 2014-6-11 00:20
  • jcclee +5 2014-6-10 23:00

其實因為你塊底板,先天性已經極硬。發力都不去,是難控制的。不關你技術事呀。呢塊板不好配太硬同太彈的膠。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-10 23:04 發表
其實因為你塊底板,先天性已經極硬。發力都不去,是難控制的。不關你技術事呀。呢塊板不好配太硬同太彈的膠。
咁你就錯喇...呢塊係比其他ALC軟..我控唔到其他既ALC或VIS

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-10 23:15 發表

咁你就錯喇...呢塊係比其他ALC軟..我控唔到其他既ALC或VIS
唔好玩LA!我塊塊ALC都打過,最硬是新張ALC,最軟是龍張ALC。
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-10 23:20 發表

唔好玩LA!我塊塊ALC都打過,最硬是新張ALC,最軟是龍張ALC。
唔好玩啦 我都係塊塊ALC都打過=.= ALC係睇人..有D人係打唔到..所以我地爭黎都冇乜用

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-10 23:22 發表

唔好玩啦 我都係塊塊ALC都打過=.= ALC係睇人..有D人係打唔到..所以我地爭黎都冇乜用
你唔信就算,好彩論壇應該會相信。呢個是事實!

姐係咁...唔係我信唔信..係我感覺係咁...就好似.你打到ZLC 我係永遠打唔到一樣...

可能大家手感唔同 ~唔好火~

我成日都覺得DONIC出親所謂TURBO都無好野
你用開省狂,再用DONIC既膠,發球既旋轉跟省狂有落差係好正常
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 sohin 於 2014-6-10 23:44 發表
可能大家手感唔同 ~唔好火~
理性討論点會火呢!
本帖最近評分記錄

以我呢幾年同波友測試玩板的經驗。
ALC由最硬至最軟,應該是甘排列。
最硬的是:新張ALC,INN ALC,TB ALC,莊智淵ALC,Vis,最軟是龍張。

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-6-10 23:55 發表
以我呢幾年同波友測試玩板的經驗。
ALC由最硬至最軟,應該是甘排列。
最硬的是:新張ALC,INN ALC,TB ALC,莊智淵ALC,Vis,最軟是龍張。
INNERFORCE ALC 面材係LIMBA, 照計硬唔過KOTO 面材TIMO BOLL ALC WO

I think different level player, different report. there are no absoulte . I guess  
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2014-6-11 00:38 發表

INNERFORCE ALC 面材係LIMBA, 照計硬唔過KOTO 面材TIMO BOLL ALC WO
Limba 都可以硬過 Koto (視乎木材的密度etc)
生產商的刻意選材,其實可能背後是有很多目的和原因,
例如想調節底板的硬度,彈性,重量,或手感之類。
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

木材邊有塊塊一樣...
同一型號,手感也可以大不同
強如蝴蝶也不能避免

就是多變數,器宗才有燒的動力

引用:
原帖由 壹點壹 於 2014-6-11 02:43 發表
木材邊有塊塊一樣...
同一型號,手感也可以大不同
強如蝴蝶也不能避免

就是多變數,器宗才有燒的動力
雖然是塊塊板同型号,都會變數同差異。但木材同碳都是同結構的。

Thanks a lot for your sharing. 可以打到Turbo膠既師兄, 我係好服.   M1打過幾下, 覺得好爆.  M1 Turbo應該係勁爆 .
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

小弟都試左M1 turbo, 等我又寫少少比大家參考下
直板芳碳檜面, 反手Coppa X3 2.0
打法: 正手以轉為主, 反手推波+橫打

不嬲用開狂3, 2年前轉用Baracuda + 海上明月, 覺得baracuda最all round, 最少我想有既野佢俾晒我, 拉, 沖, 帶, 打, 推都得, 其中以沖上旋最好, 沖下旋次之, 其他都差不多
用M1 turbo + 一次海上明月, 感覺海綿比Baracuda軟好多, 但又比Coppa X3 硬, 拉波個波唔去, 好難自身發力, 成日落網, 到台質量都唔高, 好處係推波不論加減力都比baracuda好, 同膠面唔係好食西, 所以正手近台快帶, 反撕好爽. 發短球好, 夠輕, 對方好多時接失, 唔係因為食西, 係因為借唔到力.
總結: 如果係打近台撞擊, 相持, 借力多既, 呢塊岩, 如果打磨擦, 搓拉多既, sorry 可以諗第二塊
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 馬琳 於 2014-6-10 22:53 發表
首先講下小弟咩水平先..就係成日比人丁既丁組喇
所以唔好見笑

今次測試用既係小弟主板
新張繼科ALC[橫]
正:bluefire m1 turbo[max]
反:Tenergy 80 [2.1]

好喇...講完所用器材就係講下打既 ...
師兄, 小弟打出來既感覺同你完全相反, 可能係底板, 手形, 發力都有分別, 有機會同師兄研究研究

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-6-11 11:24 發表

師兄, 小弟打出來既感覺同你完全相反, 可能係底板, 手形, 發力都有分別, 有機會同師兄研究研究
其實應該係因為你灌左油.. BLUEFIRE既膠 灌油會有反效果..所以感覺極端唔同[因為小弟試過..以前塊M1 灌完油 即時冇哂力..送左比人=.=]

59 123
發新話題