25 12
發新話題

球例問題........

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

球例問題........

如果同一個球手在同一場比賽,
直板及橫板相間使用,會不會被取銷資格。

應該發生不到, 換板要前問准裁判哥/姐.
<-->
.

係用同一塊板來打,得唔得?

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-22 10:59 發表
係用同一塊板來打,得唔得?
裁判哥/姐要球手展示EXISTING拍有何不妥, 他/她ACCEPTED才可更換(不是根據之後的拍款, 是根據EXISTING拍CONDITION), 如有次許昕說自己貼的膠面凸邊要求剪邊, 問准後即場剪邊後再戰.
<-->
.

回復 3# 的帖子

why not
換手都可以何況用咩方式打

應該可以!

我看到直拍球員,用横拍握法打高球都没事!

因為本人直橫板都識,且水平都差唔多。

引用:
原帖由 kit0506 於 2014-5-22 11:13 發表
應該可以!

我看到直拍球員,用横拍握法打高球都没事!
對!馬琳殺高球時經常改用橫扳握法打死對手。
另外直板粒仔亦見過用橫板握法同轉用反手反貼正手殺球

只要係用同一塊球拍, 觸球時隻手拎住塊拍, 觸球拍面有膠皮, 你想點握都得

球例上並沒有指定如何握板的!

同一塊拍握法轉換沒問題, 起初吾誤解是換拍
<-->
.

當然無問題, 我試過, 打丁組用橫板打到2:2, 細分落後1:5轉直板揸法反勝對手, 仲要連殺2個都係咁

本帖最近評分記錄

應冇問題吖!
波爾都試過左手交右手打波!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

反而我想知可否......?
紅/黑經常掉轉來打?(正/反手膠)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

可以  因為沒規定球手用咩方式握板

唔換另一塊拍,祗要係用手握就可以.

謝謝各位指教.........

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-22 13:38 發表
點解唔得 朱世赫都係咁啦
E家張繼科 馬龍都係打高波就轉紅色打

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-22 13:38 發表
http://www.youtube.com/watch?v=0z4m_te9BVs
轉到你眼花都得 (留意黃衫1分03秒, 一下轉兩次板)

25 12
發新話題