發新話題

2014澳洲悉尼公開賽

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2014-5-20 01:21 發表
好次鄧子浩都有份代表澳洲出賽
加油
鄧子浩已經是澳洲隊一員

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-20 23:21 發表

佢以前代表過澳洲的 state team, 但應該無代表過澳洲。因為起碼有10個
波高過佢。最近幾年代表 aust 主要是 Hu, powell, frank, henzell, han , Yan,
2 ×  townsend, davis, carter, gerada.

佢以前在香港 ...
咁近年AUS可能多左D新高手呢,有D名我都不太識.

記得好似二千年中到尾佢有做過country team後備,tsomlay你在AUS打波嗎?

佢在香港當年,好似入過final 16,HK A grade tournament.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 02:15 發表

係,我aust ,melbourne, 開始打波。
Melbourne多高手,正

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 02:19 發表

即係佢當年香港甲组排名頭16名?
聽聞應該係話甲組比賽入過前16,之後上左大陸練波.

你在AUS見到佢,可以問下佢

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-5-23 18:23 發表
講真, 香港男子本地球員, 通常都係細個時先可以拎到d國際賽事既獎, 大個後, 好多都會因為各種原因無再進步過, 好難先會出到一個黃鎮廷, 但當然技術上仍然有缺點

希望今次比賽可以俾多d機會年青球員, 進步多d啦
香港小朋友本身要學業運動兩兼顧,打出成績相對難好多(PS:至少有時入到大賽四強).

其他地方,可以在小時放棄或半放棄學業,專心訓練.在香港,有多少小朋友可以做到?

呢段時間,已經足夠輸人家很多.到讀完中學,人家已去到另一層次,怎追?

Amateur level還可以,World class完全另一回事.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-24 18:16 發表

結果已經講明邊個水平高。不需要多講。
澳洲兵乓唔係垃圾。

多謝 William Henzell 帮 澳洲兵乓出佐啖氣。

henzell 4 wong chun tin 2.

我再多說話版主又話我踏香港兵乓。
我只是報分。; ...
Henzell係aus no 1 player,當然有番咁上下.

平心而論,以U18青少年水平,香港水平是比AUS發展得相對平均的.

你打過有成千人的香港公開比賽,你就會明白.AUS呢方面相信仍未做到,至少我也未打過.

但大人水平來講,以本土頂級水平是各有特色,各有千秋.

冇話邊一方有壓倒性優勢.

重點係以波論波,大家都係華人,免傷風氣.

但黃何兩本土新人是值得寄予厚望的.

發新話題