22 12
發新話題

2014澳洲悉尼公開賽

引用:
原帖由 tszchun 於 2014-5-19 18:48 發表
我想是因為菲律賓賽沒有雙打賽事。何鈞傑不能去澳洲因為他要去參加甲A。
黃鎮廷原本都要打甲a的
主要原因是為了何在亞青世青前爭取排名 打甲a也是其中因素
其實何的水平足以打超聯了 同齡比他弱一點的去年山東甲a隊友 魏世皓 劉丁碩已升級超聯 儘管不是主力
謝則沒什麼練球 打菲律賓比較好打

引用:
原帖由 tszchun 於 2014-5-19 20:28 發表
為什麼黃鎮廷沒去打?

何鈞傑肯定會去打世青賽了嗎?
沒有排名已經那麼厲害了
為左澳洲站掛
佢自己係ittf既訪問都話希望有份打世青 自己搵下

引用:
原帖由 tszchun 於 2014-5-20 17:15 發表
Day 1 Matches: 港隊小將應該會全勝
http://www.ittf.com/competitions ... te_to=05%2F21%2F201 ...
個人認為有兩場會55波
包括kwan man ho vs chew zhe yu
同HUNG Ka Tak HKG vs TSUBOI Yuma JPN

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 20:07 發表

philip xiao has just beaten clarence chew ( who beat wong chung ting a few weeks ago in tokyo  )
So how is Hong Kong better than New Zealand?
邊有得gum 計
今次去澳洲個6個人都好過philip xiao好多

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 20:19 發表

donˊt think so.
唔通wong chun ting win kenta twice
Kenta win ma lin twice
then wong chun ting win ma lin?
乒乓波唔系gum 計架
其實australia 仲系division 2中游
平心而論 同香港既水平仲有段距離 尤其是青少年

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 20:43 發表

Nz players like TengTeng Liu and philip xiao can give Hong Kong players a run for their money, except mainland players who migrated to HK.
現在的香港本地球員 如黃鎮廷 何鈞杰 林兆恆
水平都追上了中國外援 甚至起越他們
u18水平水平在asia前列位置
可能你大多在oceania不太了解asian甚至世界的水平
phillip xiao 在wttc division3只是出任三号位置
不否認他有機會沖擊本地球員
但機會不高 有望跟mak king ho, kwan man ho打下
但對其他絕對下風

比賽勝負其實甚麼都有可能發生
只可以比較穩定性 or 整體戰積等
可能待本公開賽結果後可再比較大洋洲球手跟香港球手
況且香港只派出五位單打
大洋洲則派了21位
不否認liu dingding是前省隊 大概有甲b甲c實力  跟林 李 孔 關 mak 相約
但跟黃 何 還有一定距離
你頭先又叫人唔好比較imported athletes
liu dingding不也是引進的吧

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 21:03 發表

it would be difficult for Hk to hold on their division 1 status if they donˊt use china
imports like teng peng, giang tianyi and leung chu yan.
順帶一提 我其實有信心以本地球員取代 梁 張 等球員 效果必定更佳

LIU Tengteng ^^ (NZL)    ?  3.6  
http://www.ittfranking.com/cgi-b ... gteng&submit=Go
^^     Indicates the player is not eligible to represent the Association in World Title,
    Continental Title and International Team events
that means he moved to nzl for less than 7 years

http://www.ittf.com/ittf_team_ev ... amp;EVENT_TYPE=JBTG
原來liu tengteng 2010還在為中國效力的
香港的外援最少都加入香港8年啦

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 21:41 發表

hk 可以用 imports, 為什麼 nz 不可以?
我前文提到有本地球員同佢相約 有兩個好佢好多

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-22 15:19 發表

agree. ranking is irrelevant and over hyped.
打得多ittf 比賽排名米高D。
clarence chew is a good example. despite his low ranking, he is better than
a lot of players above him in the ittf ranki ...
我諗你誤會喇 clarence chew 由細個已經打好多junior circuit宜家大左又打好多pro tour新加坡出哂名攞最多資源比球員打比賽

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-22 16:49 發表

人地贏到 clarence chew wor.
你揾到一個贏到 clarence 的香港本土球員先講啦!
我想講lihonming hungdaryl hungkatak lamsiuhang都由細贏佢贏到大 食生菜咁食

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-22 17:28 發表

但而家打比佢食返轉頭。
連phillip xiao都贏 我估lamsiuhang lihonming宜家打實好上風

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-5-23 14:11 發表

Liu Tengteng岩岩係 8進4輸左啦, 所以可能有人會好快轉返口, 叫返佢做大陸既人, 而唔係NZ

CHEW Zhe Yu Clarence SIN 都比人炒0:4, 係8進4輸左, 所以係咁多討論過既人當中, 只係得香港既入到4強
LiuTengTeng 對sakai asuaka 輸好正常 根本唔同級數
ITTF World Tour, Philippines Open (Challenge)
Round of 32
Men's Singles
17:45 16/5/2014 HO Kwan Kit HKG

vs
SAKAI Asuka JPN
13-11, 6-11, 11-7, 11-7,8-11,12-10, -  4-2
HO Kwan Kit

ITTF World Tour, Spanish Open (Major)
Quarter Final
U21 Boys Singles
10:45 5/4/2014 SAKAI Asuka JPN
LAM Siu Hang HKG
11-9, 12-10, 11-13, 13-15,11-8,7-11, 9-11  3-4
LAM Siu Hang

39     LI Hon Ming HKG        
12:45 - 6/12/2013     Table 10         H H   4-2: LI Hon Ming   
  5-11,11-8,8-11,11-9,11-3,11-5,-   
40      SAKAI Asuka JPN        

半年內香港本地u183子輪住食

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:21 發表

2個輸日本仔,你認為香港 u21 可以贏到日本仔咩?
3個u18(Lam, Ho,Li)
半年內對日本sakai asuka 既勝率係100%

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-5-23 14:22 發表
其實呢度係香港既乒乓討論區, 所以大部份都係以支持香港為主

其他人一齊討論當然無問題, 大大聲支持自己國家都無問題

但如果支拎既方式係以踏低其他人為主, 係香港人做主場既討論區又要踏低香港人, 又要輸打嬴 ...
踏低其他人為主無問題
成日用false data就有問題
笑大人個口

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-5-23 14:24 發表

yoman兄都已經指出左, 香港對住SAKAI Asuka既勝率係100%

當然, 都要睇臨場發揮啦, 唔係話嬴過一次, 就永遠都會嬴
可能我錯呢
人地系nzl 既中國人輸姐
可能本土nzl人贏呢
我地既U21 外援都贏唔到sakai 架
因為我地u21 得本土球員

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:36 發表

輸就輸啦,輸唔起咩
其實我系比緊下台階你
唔通你系大洋洲生活耐左對中文感到陌生

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 15:30 發表

是你令到自己無下台階吧。
之前如果你無吹嘘話香港球員點勁过人地,就唔駛宜家輸波比人鞭屍
其實我都係見你係咁強調香港既鄧xx甲組前16但係澳洲有好多人贏過佢
雖然我唔知佢係邊個
又係咁講liutengteng有幾勁
我先加入下同埋加d ittf data
每次香港輸我都會承認香港技不如人
你每次香港輸 你都強調澳洲人贏過
liu tengtentg成人組資格賽出唔到線我都絕對唔會講佢唔掂囉
勝敗兵家常事
香港本土軍距離成功仲有好長既路
好多謝你係路上比左咁多意見令佢地更加努力(雖然唔係太客觀)
例如lihonming入四強贏陳丰 你就話佢對liu tengteng就實輸
我諗你應該知道陳丰係前中國二隊成員 贏佢難過贏liu tengtent掛
老實講我心裏面覺得lihonming高d我都客觀咁係前文話差唔多啦
咁張繼科攞奧運冠軍係咪因為佢無對liu tengtenf

22 12
發新話題