35 12
發新話題

2014澳洲悉尼公開賽

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 23:53 發表

香港如果咁勁,點解hk 甲组 4强 今日輸比 powell 4:0?
powell only ranks #6 in Australia.
香港本土可唔可以打敗 henzell 都係一個問題。
關雖然係甲组 4强, 但有起碼5-6個比佢勁既本土球員都無參賽, 如果以你計法, 關只係香港本土 rank 9-10, powell rank 6

當然, 唔同地方既排名, 我都唔知可以放埋一齊計

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-21 20:07 發表

philip xiao (NZ) has just beaten clarence chew ( who beat wong chung ting a few weeks ago in tokyo  )
So how is Hong Kong better than New Zealand?
聽聞有位拎過NZ全國冠軍既球員回流香港, 暫係香港都只係打到乙組水平, 咁係唔係代表香港乙組球員都可以嬴NZ國家隊?

當然唔可以咁比較啦, 球員係唔同既時間地點, 狀態都可以差好遠.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-22 16:49 發表

人地贏到 clarence chew wor.
你揾到一個贏到 clarence 的香港本土球員先講啦!
如果計晒咁耐以來既成績, 贏過CHEW Zhe Yu Clarence既本土球員有:

2009 Hong Kong Junior Open         CHEUNG Yat Fung Johnny (HKG) 3 : 1 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)                 

2009 Hong Kong Junior Open         CHIU Chung Hei (HKG) 3 : 0 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)

2009 Bahrain Junior Open         LEUNG Hui Hong (HKG) 3 : 1 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)

2010 Egypt Junior & Cadet Open - ITTF Premium Junior Circuit         HUNG Wah Tak (HKG) 3 : 2 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)

2012 Asian Junior & Cadet Championships '12         HUNG Daryl (HKG) 3 : 0 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)

2012 Thailand Junior & Cadet Open - ITTF Premium Junior Circuit         LI Hon Ming (HKG) 3 : 1 CHEW Zhe Yu Clarence (SIN)

大約只有6個

當然過多咁耐, 大家都有進步啦

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-22 17:43 發表

人地個個月進步架,仲提幾年前?
我見你講到香港本土無人嬴過佢, 我先幫少少手查返記錄答下你, 我原本重真係以為香港本土無人嬴過佢添

我都有講大家都會進步啦, 唔通香港既球員就唔俾進步?

如果球員A嬴過球員B, 球員B嬴過球員C, 咁球員A就一定勁過球員C?

tsomlay兄, 乒乓比賽唔係咁計架喎

香港乙組球員嬴過前NZ全國冠軍, 唔通就等於香港前360名是但一個人去NZ都可以嬴晒所有人? 你都會覺得唔合邏輯掛

U21 Boys Singles 8進4   CHEN Feng ^ SIN    3 : 4    LI Hon Ming HKG

好波, 入左4強

引用:
原帖由 朱世赫 於 2014-5-23 13:53 發表

仲有一個就快到佢
重未時辰到, 佢再晉多一級

引用:
原帖由 tszchun 於 2014-5-23 14:08 發表

如果按照你的邏輯,不是NZ, 是大陸,因為Liu Tengteng 是大陸的人才。我現在真是覺得很混亂。
Liu Tengteng岩岩係 8進4輸左啦, 所以可能有人會好快轉返口, 叫返佢做大陸既人, 而唔係NZ

CHEW Zhe Yu Clarence SIN 都比人炒0:4, 係8進4輸左, 所以係咁多討論過既人當中, 只係得香港既入到4強

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:05 發表

莫非你笑係恭喜佢可以8晉4?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:13 發表

對tengteng liu 佢 多數輸
tengteng liu都輸左, 重點對?
同埋tengteng liu其實係大陸定係NZ?

其實呢度係香港既乒乓討論區, 所以大部份都係以支持香港為主

其他人一齊討論當然無問題, 大大聲支持自己國家都無問題

但如果支拎既方式係以踏低其他人為主, 係香港人做主場既討論區又要踏低香港人, 又要輸打嬴要, 我都唔知重係唔係討論

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:21 發表

2個輸日本仔,你認為香港 u21 可以贏到日本仔咩?
yoman兄都已經指出左, 香港對住SAKAI Asuka既勝率係100%

當然, 都要睇臨場發揮啦, 唔係話嬴過一次, 就永遠都會嬴

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:25 發表

有人之前話香港呢班同teng teng liu 水平一樣。但根本唔夠人打。
以你獨特既邏輯, 香港三子嬴sakai asuka係100%, 而sakai asuka又嬴teng teng liu, 咁係唔係應該香港三子嬴teng teng liu呢?

有人話香港呢班同teng teng liu 水平一樣, 可能只係俾下面你

引用:
原帖由 tszchun 於 2014-5-23 14:27 發表

你又看其他的勝負。 我不否認日本仔佔上風,但香港是有勝算的。可能你不支持香港球員,但不可以說香港球員沒機會贏。
所以我先話以踏低其他人來支持本國, 變左唔係討論

如果有人係NZ既討論區不停踏NZ既球員來支持自己國家, 我諗好快就會比人BAN

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 14:36 發表

輸就輸啦,輸唔起咩
咁又需唔需要係恭喜某人晉級果時, 又要好似唔抵得咁要踏下佢? 咁重唔係輸唔起?

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-23 14:52 發表

其實我系比緊下台階你
唔通你系大洋洲生活耐左對中文感到陌生
其實對中文陌生左都唔出奇, 我去完美國返來後, 都唔記得左好多中文
不過個人修養同邏輯呢幾樣野, 就應該同係邊度生活無直接關係, 有就有, 無就無

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 15:16 發表

侮有修養做咩人身攻擊?

同埋是有人看不起oceania 球員,以為香港隊不可一世先,我先回應。
同你地跟本不值討論,bye bye
如果有個人修養, 覺得oceania唔會差過香港, 我諗應該會係理性討論, 用true data來大家研究一下, 而唔係下下要踏低對方先安樂

想支持自己國家既, 大可以大大聲支持, 又何必要見對方輸, 就踏多幾腳, 見對方嬴, 又要踏下對方呢?
到底乜野叫禮貌同尊重?

我係支持香港隊既, 但如果見到對方輸, 我諗大部份人都唔會固意去踏對方一腳

正如比賽時嬴左對手, 唔通連手都唔握, 反而要口痕踏下對方先安心? 有邊個會願意同咁既人打波?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 15:30 發表

是你令到自己無下台階吧。
之前如果你無吹嘘話香港球員點勁过人地,就唔駛宜家輸波比人鞭屍
好似而家係香港既球員入左4強, 反而你支持既球員入唔到, 點解你講到好似相反咁既? 唔通反而係我既邏輯有問題?

暫時正賽 32晉16, 香港隊3戰全勝

重有2位球員都要加油

35 12
發新話題