發新話題

直板會否失傳

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 20:25 發表
皓賢細個原本係打直板,而都打得幾好,
不過學校校隊教練係都要他改打橫板,
如果唔得就無得打校隊,咁樣就浪費了兩年時間。
故此有感而發
可能個教練唔識教直板WOR.

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 21:02 發表
KC你講得都有道理,不過可否叫小朋友搵個私人直板教練,無謂浪費了兩年直板時間
其實直板在學界,甚至香港比賽水平都不會處於劣勢,過往亦出過很多直板人才.

其實最重要睇小朋友天份在那,再向那方面發展,這樣才能達到因才施教的效果.

如閣下及小朋友都認為在直板天份比較大,搵個直板私人直板教練是可取的.

以前老前輩講得幾好:係打法去配合人,而唔係個人去遷就打法.

以上個人意見,希望幫到你及小朋友.

引用:
原帖由 belcher168 於 2014-5-16 21:28 發表

At least, the coach should give the reason for change.
Sometimes,there is no reason to be offered.

As we know, the coach in the school like the boss in the corp controls everything and makes the final decision without any reason and explanation.

That is the invisible rule of the game most of the time.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2014-5-16 21:41 發表

可能係唔想教直板橫打。
直板單面左推右攻的確不足,要加橫打。 從細練,不會比橫板差。 更會多了直板的靈巧。
如果直板都贏晒所謂校隊隊友,而無得出賽。 不不是球員問題了。
乒乓人兄,其實直板橫打又唔一定從細練起呢.

好多我地呢輩人都係中途出家打出來.

同意你所言,只要找到正確方法,持之以恆專心練幾年,其實已經好OK.

再講,如果以amateur level in HK,直板左推右攻在比賽成績上,一D都不會輸蝕.

而且直板有D技術係橫板相對難做到,所以無話邊種打法有絕對優勢呢

乒乓人兄貴為多區區賽獎牌人就是一大例證及當中表表者啦

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 21:58 發表
不過他打橫板都過得去,而家青苖排名第一,不過
仲有很多進步空間
所以要攪清楚個小朋友真正天份係邊.

相信呢方面無人比你和你小朋友更清楚囉.

搵啱條路,專心練就問題不大了.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2014-5-16 23:13 發表
哈, KC 過獎了。我水平不高,有心無力了。
在我立場, 若果小朋友手細,握直拍會有影響。
但若果皓賢小朋友已夠適應直拍,可以發展下去。
我現在反而陪訓緊一個我直板的接班人(11歲),佢由橫轉直,哈哈。
期待乒乓人兄的直板接班人出現.

多元化發展不論是比賽,還是玩樂,其實都不是一件壞事.

在外國球圈有很多不同古怪打法而又水平不低的人士.和他們打球或比賽是一件很有趣的事情.

但香港平均水平很高,但打法稍嫌單一化.

出外比賽會有機會相對輸蝕.

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-5-17 01:37 發表
橫板無得長膠督督
橫板有得督架,dream兄

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-18 00:25 發表
本身打開直板,很來改橫板一排,不過沒有多大進步,故此又打番直板,
同賢仔打咗今年雅各臣親子賽,幸運地攞了第二名,都算零的突破,
因為賢仔單打始終都係八強止步
其實求短期成績並不是一件好事,所謂萬丈高樓從地起,真正勝負也不是在一時三刻,而且小朋友轉來轉去反而容易影響進度.

試下兩種打法不是一件壞事,但重要的是摸清楚自己是屬於什麼打法後,就專心練好果種打法,先會長久.

引用:
原帖由 keroroworld 於 2014-5-20 16:11 發表
我不認同"想早出成功練直拍,想登頂峰練橫拍"這說法,首先直及橫都是個人習慣,你叫外國人學直拍會否早成功 ? 至於頂鋒必是橫拍更加不合理,頂峰是個人能力問題,跟直橫無關,從這個討論中很多ching都認同直拍加上橫 ...
其實就好似功夫咁.

好簡單,四個字: 一橫一直

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-22 10:52 發表
西班牙真係無冇人識打乒乓,要個教練級球手比賽。
其實係有,但最近冇MUD人講佢,都係直板,但Spanish.

發新話題