55 123
發新話題

直板會否失傳

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-19 15:06 發表
直板係易學難精,手感要好先打得好
唔係橫拍先係易學難精咩 ?! 我聽江+良講過 . 反而直拍係難學難精 .

引用:
原帖由 Georgett 於 2014-5-18 09:53 發表
天樂,我同你打過,你板正手質量好高,搞到我都怕怕
唔使怕…我唔會打中你塊面嘅
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

但係我成日見到D唔識打乒乓的小朋友,一揸起塊板,就係直板揸法。

我不認同"想早出成功練直拍,想登頂峰練橫拍"這說法,首先直及橫都是個人習慣,你叫外國人學直拍會否早成功 ? 至於頂鋒必是橫拍更加不合理,頂峰是個人能力問題,跟直橫無關,從這個討論中很多ching都認同直拍加上橫拉後變化比橫拍更多。至於為什麼現在的訓練都是偏向橫拍,其中一個很重要的原因是橫拍在世界上比較主流,很多國家都對橫拍訓練有很高水準的研究,以至在訓練上比較有系統,而直拍因在橫拉未出現前,有一個空檔期,只有中國出到高質的直拍選手,所以包括日韓等傳統直拍國家對直拍打法在發展上停滯不前,尤以日本的直拍因拍型及重量等問題無法在橫打上前進,致使他們改變策略,事實上直拍選手要達到高水平,要求比橫拍更高,有多位名宿及教練都曾經表示要訓練直拍球員,本身他要有天份才可成功,反而橫拍球員在現時的系統訓練是較容易的.....

從中國女子隊頂級球員只有橫板也沒有直板來看, 女子直板是否已經確認沒法去到頂級?
chiutt2011

不個個人認為打直板似乎型仔D

引用:
原帖由 keroroworld 於 2014-5-20 16:11 發表
我不認同"想早出成功練直拍,想登頂峰練橫拍"這說法,首先直及橫都是個人習慣,你叫外國人學直拍會否早成功 ? 至於頂鋒必是橫拍更加不合理,頂峰是個人能力問題,跟直橫無關,從這個討論中很多ching都認同直拍加上橫 ...
其實就好似功夫咁.

好簡單,四個字: 一橫一直

不過,直板對手腕的要求要高D,腕力不夠打不到枱內擰拉。

跳繩唔知對打直板有無幫助?

引用:
原帖由 HK-KC 於 2014-5-16 21:57 發表

乒乓人兄,其實直板橫打又唔一定從細練起呢.

好多我地呢輩人都係中途出家打出來.

同意你所言,只要找到正確方法,持之以恆專心練幾年,其實已經好OK.

再講,如果以amateur level in HK,直板左推右 ...
其實呢...橫打真係要由細練起=.=
因為成年人已經頂唔順手指關節變形同埋手腕力度好難練強
呢兩方面已經係好大問題[小弟打左9年直板...中指已經變形..近呢半年已經被醫生診斷不能再繼續受壓而轉打橫板了]

引用:
原帖由 chiutt2011 於 2014-5-20 16:30 發表
從中國女子隊頂級球員只有橫板也沒有直板來看, 女子直板是否已經確認沒法去到頂級?
誰說中國女子隊沒直?
現在上了一個周昕彤..正手長膠反手正貼..但她能長膠正貼化..推閘能力超強

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-19 11:10 發表
西班牙嘅何志文都係好勁,左推右攻打到班鬼佬頭擰擰,
而佢都已經四十多啦
No. Over 50 la.

西班牙真係無冇人識打乒乓,要個教練級球手比賽。

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-22 10:52 發表
西班牙真係無冇人識打乒乓,要個教練級球手比賽。
其實係有,但最近冇MUD人講佢,都係直板,但Spanish.

55 123
發新話題