發新話題

直板會否失傳

橫板無得長膠督督
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-5-17 01:37 發表
橫板無得長膠督督
橫板有得督架,dream兄

引用:
原帖由 天樂 於 2014-5-16 23:43 發表
如果比我再揀、我都會揀打直板
直板有趣既地方,打橫板未必會明白…

馬琳和扮太陽既國手你會鐘意邊個,我個人會揀馬琳

推擋其實係一門可以好深既技術,要練得好或者有能力去操控當中既變化都唔係太多人
而且 ...
認同,當年有位外國青少年隊球員到訪香港並於精英隊打友誼賽,他拿下數名隊員,可是當對上我們直板隊員,這位球手係大敗!像變得不會打球!球友們知道為何嗎?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2014-5-17 08:12 發表

認同,當年有位外國青少年隊球員到訪香港並於精英隊打友誼賽,他拿下數名隊員,可是當對上我們直板隊員,這位球手係大敗!像變得不會打球!球友們知道為何嗎?
被監生推爆?

我都絕對認同要保留及發揚直拍打法

當然自己都打直板係一個原因

我上年睇過本地既女子比賽, 發覺有些蜚聲國際, 國際賽獲獎無數既年青球員, 對住好明顯比自己低幾級既直板球員, 都會打到好似老鼠拉龜咁, 差d爆大冷..... 唔知會唔會同青見兄所講既情況差唔多

情況再惡劣下去 冰總又會唔會搞個直板球員加雙倍分

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-5-17 08:31 發表

被監生推爆?

我都絕對認同要保留及發揚直拍打法

當然自己都打直板係一個原因

我上年睇過本地既女子比賽, 發覺有些蜚聲國際, 國際賽獲獎無數既年青球員, 對住好明顯比自己低幾級既直 ...
點止推爆咁簡單,個鬼仔同直板球員反手相持過不了兩三球,對不上!但係唔好懷疑鬼仔嘅實力!
直板反手太多技巧了,+-力推、推出上或下旋、推出側下旋、還可以側切上旋來球、更可以拉球快帶同反手攻球,仲有樣失傳咗嘅「壇」波!當年有兩位俵俵者,咪明同吉叔!宜家再加埋橫拉橫打側擰,不得了!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 20:25 發表
皓賢細個原本係打直板,而都打得幾好,
不過學校校隊教練係都要他改打橫板,
如果唔得就無得打校隊,咁樣就浪費了兩年時間。
故此有感而發
直板同橫板各有優缺點,但對于現代的乒乓球發展黎講,可以總結為: 想早出誠績練直板,想豋頂必須練橫板。參考參考。

唔同年代都會出-個直板世界冠軍,所以直板我相信唔會失傳
香港甲`乙`丙`丁都還有很多直板,當中也有排名在前列

依家世界級仲有許昕頂住

本身打開直板,很來改橫板一排,不過沒有多大進步,故此又打番直板,
同賢仔打咗今年雅各臣親子賽,幸運地攞了第二名,都算零的突破,
因為賢仔單打始終都係八強止步

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-18 00:25 發表
本身打開直板,很來改橫板一排,不過沒有多大進步,故此又打番直板,
同賢仔打咗今年雅各臣親子賽,幸運地攞了第二名,都算零的突破,
因為賢仔單打始終都係八強止步
其實求短期成績並不是一件好事,所謂萬丈高樓從地起,真正勝負也不是在一時三刻,而且小朋友轉來轉去反而容易影響進度.

試下兩種打法不是一件壞事,但重要的是摸清楚自己是屬於什麼打法後,就專心練好果種打法,先會長久.

比我就唔忍,一於投訴佢
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

有茅搞錯,直板貢型,典會失傳呢∼

天樂,我同你打過,你板正手質量好高,搞到我都怕怕

如果冇王皓既出現,我唸我會轉橫板。

引用:
原帖由 天樂 於 2014-5-16 23:43 發表
如果比我再揀、我都會揀打直板
直板有趣既地方,打橫板未必會明白…

馬琳和扮太陽既國手你會鐘意邊個,我個人會揀馬琳

推擋其實係一門可以好深既技術,要練得好或者有能力去操控當中既變化都唔係太多人
而且 ...
可參考吓荷蘭既李蛟,推擋好勁。

西班牙嘅何志文都係好勁,左推右攻打到班鬼佬頭擰擰,
而佢都已經四十多啦

我估暫時唔會,不過會越來越小人打
右手直板兩面反膠

直板係易學難精,手感要好先打得好

本人都係得正手,無反手,反手得削球,時常比人back死

發新話題