55 123
發新話題

直板會否失傳

直板會否失傳

皓賢細個原本係打直板,而都打得幾好,
不過學校校隊教練係都要他改打橫板,
如果唔得就無得打校隊,咁樣就浪費了兩年時間。
故此有感而發

那位教練會否對直板有成見?

如果一直打直板到而家會否成為另一個黃鎮廷?

因為現在沙田青苖大細𨼫中只有一位小妹妹打直板,
唔通橫皮先至係王道

打錯字,係橫板,而唔係橫皮

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 20:25 發表
皓賢細個原本係打直板,而都打得幾好,
不過學校校隊教練係都要他改打橫板,
如果唔得就無得打校隊,咁樣就浪費了兩年時間。
故此有感而發
可能個教練唔識教直板WOR.

想知現在言裹的會員球手有多少個是打直板的?

KC你講得都有道理,不過可否叫小朋友搵個私人直板教練,無謂浪費了兩年直板時間

左手,林X恒,直板教得好好!

引用:
原帖由 Suki 於 2014-5-16 20:30 發表
隻手遮天!!!!!!

太可惡。。。。。
At least, the coach should give the reason for change.

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 21:02 發表
KC你講得都有道理,不過可否叫小朋友搵個私人直板教練,無謂浪費了兩年直板時間
其實直板在學界,甚至香港比賽水平都不會處於劣勢,過往亦出過很多直板人才.

其實最重要睇小朋友天份在那,再向那方面發展,這樣才能達到因才施教的效果.

如閣下及小朋友都認為在直板天份比較大,搵個直板私人直板教練是可取的.

以前老前輩講得幾好:係打法去配合人,而唔係個人去遷就打法.

以上個人意見,希望幫到你及小朋友.

引用:
原帖由 HK-KC 於 2014-5-16 20:51 發表

可能個教練唔識教直板WOR.
可能係唔想教直板橫打。
直板單面左推右攻的確不足,要加橫打。 從細練,不會比橫板差。 更會多了直板的靈巧。
如果直板都贏晒所謂校隊隊友,而無得出賽。 就不是球員問題了。
我認識一個離島住的小妹妹,已練得一手很不錯的直板快攻加橫打。 動作又規範,仲有好多進步空間。

Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 belcher168 於 2014-5-16 21:28 發表

At least, the coach should give the reason for change.
Sometimes,there is no reason to be offered.

As we know, the coach in the school like the boss in the corp controls everything and makes the final decision without any reason and explanation.

That is the invisible rule of the game most of the time.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2014-5-16 21:41 發表

可能係唔想教直板橫打。
直板單面左推右攻的確不足,要加橫打。 從細練,不會比橫板差。 更會多了直板的靈巧。
如果直板都贏晒所謂校隊隊友,而無得出賽。 不不是球員問題了。
乒乓人兄,其實直板橫打又唔一定從細練起呢.

好多我地呢輩人都係中途出家打出來.

同意你所言,只要找到正確方法,持之以恆專心練幾年,其實已經好OK.

再講,如果以amateur level in HK,直板左推右攻在比賽成績上,一D都不會輸蝕.

而且直板有D技術係橫板相對難做到,所以無話邊種打法有絕對優勢呢

乒乓人兄貴為多區區賽獎牌人就是一大例證及當中表表者啦

不過他打橫板都過得去,而家青苖排名第一,不過
仲有很多進步空間

引用:
原帖由 李皓賢 於 2014-5-16 21:58 發表
不過他打橫板都過得去,而家青苖排名第一,不過
仲有很多進步空間
所以要攪清楚個小朋友真正天份係邊.

相信呢方面無人比你和你小朋友更清楚囉.

搵啱條路,專心練就問題不大了.

直言說, 都雀得直板會趨向零, 直板握法好像只有乒乓可應用, 霸道但未必搵到兩餐, 兼用性少

<-->
.

回復 16# 的帖子

哈, KC 過獎了。我水平不高,有心無力了。
在我立場, 若果小朋友手細,握直拍會有影響。
但若果皓賢小朋友已夠適應直拍,可以發展下去。
我現在反而陪訓緊一個我直板的接班人(11歲),佢由橫轉直,哈哈。

Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

如果比我再揀、我都會揀打直板
直板有趣既地方,打橫板未必會明白…

馬琳和扮太陽既國手你會鐘意邊個,我個人會揀馬琳

推擋其實係一門可以好深既技術,要練得好或者有能力去操控當中既變化都唔係太多人
而且球板和膠皮嘅配合也會有所影響,業餘水平,都見唔小直板推擋相持,推死唔小橫板既球手,以及用推擋既變化去取勝,以及製造正手既機會,有些更會打backhand扣殺
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 乒乓人 於 2014-5-16 23:13 發表
哈, KC 過獎了。我水平不高,有心無力了。
在我立場, 若果小朋友手細,握直拍會有影響。
但若果皓賢小朋友已夠適應直拍,可以發展下去。
我現在反而陪訓緊一個我直板的接班人(11歲),佢由橫轉直,哈哈。
期待乒乓人兄的直板接班人出現.

多元化發展不論是比賽,還是玩樂,其實都不是一件壞事.

在外國球圈有很多不同古怪打法而又水平不低的人士.和他們打球或比賽是一件很有趣的事情.

但香港平均水平很高,但打法稍嫌單一化.

出外比賽會有機會相對輸蝕.

55 123
發新話題