53 123
發新話題

[膠皮討論] 求反手膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
日本V
260~左右解決哂問題

幾靚嘅膠都好,都要技術配合到先得

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-15 01:45 發表

Hexer優點就是咬波,夠轉!
弧線適中偏高,配沉的龍張就來得負負得正了!
Hi jcclee,

反手配邊款Hexer? 我見有幾款唔同的, thanks!

引用:
原帖由 gattfry 於 2014-8-22 12:26 發表

Hi jcclee,

反手配邊款Hexer? 我見有幾款唔同的, thanks!
就是最基本的Hexer
貼在弧線低長的碳板反手是最適合
我之前用在普碳反手
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

t64

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-8-22 13:00 發表

就是最基本的Hexer
貼在弧線低長的碳板反手是最適合
我之前用在普碳反手
我是用在龍張的

Hexer Duro 用在碳板的反手又點睇 ?

引用:
原帖由 ap1228 於 2014-8-22 21:26 發表
Hexer Duro 用在碳板的反手又點睇 ?
都唔差,但容錯性稍偏低,適合撞擊打法。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

T64 the best
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

這两天用了Xiom Vega Europe 紅色 2.0 (藍V)造反手, 玫瑰5直板85g, 正手Baracuda max. 相對於沿用幾個月的Acuda S3和R7 Soft反手膠, 藍V拉打非常满意, 同樣的力量,藍V的速度和旋轉最好; 藍V和S3同樣是$240, R7 Soft$300, 不過藍V是日板, 質素會較高吧,值得一試。 两倍價錢的T64對我而言,可能還會較硬和較重呢。

順帶一提,Xiom Omega 5 Tour 全新的時候旋轉很強,很咬波,可惜快感很短,打了两個月便完全走樣了。 對於業餘來說, $310一塊膠皮祇能打两個月是比較貴;Baracuda 明顯是較耐打, 除了較快爛邊。 如果加上較貴又said to be快破的新波, 打乒乓球的成本會愈來愈高了!

個人覺得Donic S1用在反手都很好

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-5-15 16:44 發表

不! X1 Turbo, 的咬波感極極極極極極強烈的, 直頭有 拉 橡筋 的彈射感, 只係球質不夠重, 未去到Bluefire或Acuda的水準

當然有米就上T80~~~~
Donic Coppa X1 Turbo Platin?  聽講波速好快, 係唔係真?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

53 123
發新話題