發新話題

[膠皮討論] 今天試了Tibler MX-P

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

今天試了Tibler MX-P

MX-P膠很食球,有明顯吞吐感,很容易製造spin,放於反手也不失良好手感及旋轉,不過防球時稍覺得弦線稍低,但個人覺得不失一件接近T64的好膠。

吾知各位對這膠有意見?

回球速度不錯 放正手好像比較適合
係覺得塊膠比R7更重...
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

個人是高度評價!
好膠必重!
呢塊膠,相信日後的新波都能應付得到!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我打左T系後,打唔到其他膠,包括MX-P

How much does it cost for a piece of Tibler MX-P rubber?

回復 5# 的帖子

我就唔同,搵到代替品,就係neo天極三

引用:
原帖由 LYL0089 於 2014-5-11 01:19 發表
我打左T系後,打唔到其他膠,包括MX-P
我正手打了mxp後,已經不再打T05,不過反手仍然打T64。連朗朗都話自己正手打mxp,好過打T05。我兩父子以後正手,可以節省D錢了!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

我也由最先tenergy,改omega 5tour ,現轉了正手mxp, 反手ELP,頗合心意。
Bty innerforce 兩面反膠

呢塊膠,相信日後的新波都能應付得到!

今天買了亦試過,感覺是一塊普通的膠,並不是某些人說的好。
如果用於正手,力量、速度、旋轉都不夠,如用於反手防守应可以的。

引用:
原帖由 求其 於 2014-9-25 00:01 發表
如果用於正手,力量、速度、旋轉都不夠,如用於反手防守应可以的。
這個說法一半一半,因有些人將牠來和狂3比較,不知閣下用甚麼底板呢?

引用:
原帖由 求其 於 2014-9-25 00:01 發表
非常同意 放正手跟baracuda也沒得比

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-5-11 07:25 發表

我正手打了mxp後,已經不再打T05,不過反手仍然打T64。連朗朗都話自己正手打mxp,好過打T05。我兩父子以後正手,可以節省D錢了!
請問Mxp和T05那個比較重?

發新話題