發新話題

真無奈,膠皮及海綿的厚度唔合格!!!

引用:
原帖由 青見人 於 2014-5-7 23:19 發表

05那邊超標機會較微,你是Donic超?
中,係donic超標,厚左

引用:
原帖由 青見人 於 2014-5-7 23:32 發表

我朋友曾經試過驗拍4次就有2次過厚!用咗3日去驗,同一日早上驗通厚,下午去驗又得咗,另一日又唔得,之後嗰日又得咗!
你朋友咪好慘,d膠點會咁奇怪。

我都係因為比賽怕超厚,所以正反面都轉晒打2.0,因為聽過身邊太多朋友中蕉。

下次叫佢用第二把尺再量過,可能不同结果!

引用:
原帖由 ivan2028 於 2014-5-8 07:48 發表

你朋友咪好慘,d膠點會咁奇怪。
我朋友的問題,我覺得係塊Baracuda max=2.2出事,有一次幫另一朋友貼兩面Bar,紅色那邊超而黑色冇事,後來我從貼到第三次才通機,最後一貼我小心地涂了非常非常薄的膠水,才過到安撿!所以我懷疑紅Bar俾黑Bar厚!因為黑Bar嗰面我投其貼上拈,就係黑的冇事!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 leoxiom 於 2014-5-8 17:31 發表
下次叫佢用第二把尺再量過,可能不同结果!
我相信不是尺的問題,應該係關係到measure嗰時take嘅reference points, 雖然佢量度3次再拎平均數,但係個reference points好緊要!第二係問題於collecting reading from the equipment. it may be occuring human error. 如你有睇住裁判量度你或明我講咩!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

4.07唔係普通超標
師兄去邊間店貼  請提供名字
x星? 萬x?
我們就係唔識先去買新膠
我明你感受

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-5-9 09:00 發表
4.07唔係普通超標
師兄去邊間店貼  請提供名字
x星? 萬x?
我們就係唔識先去買新膠
我明你感受
兩間都唔係,我唔想講邊間了,之前幫襯換膠都無事,可能今次係大意,不過看到上面大家討論都有相關問題出現過,乒總已經有指明牌子的膠可用,咁應該這些膠一定是合標準了,而廠家是知道要用膠水貼膠的,咁廠商是否已留足夠厚度比客人貼膠後也不會超標呢!我今次的問題應該都是膠水太厚了,為有下次小心就是了。

引用:
原帖由 sorry 於 2014-5-8 09:13 發表
我試過打完先驗 。。。。。。
你實在好彩,如果我係咁我那天就可能無問題了,我第二場與第三場波是相格1小時,如果知道有問題就馬上去樓下再貼一次膠了!所以覺得無奈,時也命也。

學下自己貼囉
Very easy

想膠水薄就用海夫囉

応要用3次元測定器.....先準D....用KA尺...
http://www.keyence.co.jp/microscope/3d_maesurement/vr_3000/
①: 柳承敏 Max(99G), Xiom Sigma 1 Pro Max
②: Darker Speed 90 10mm Jpen (98G), Xiom Omega IV Pro Max
③: 柳承敏 G-Max(92G), Xiom Omega IV Pro Max
④: 柳承敏 G-Max(82G), Xiom Omega IV Pro Max
⑤: 柳承敏 G-Max  (91G),
⑥: Cypress-S KOR  10.5mm (91G),
⑦: Darker Speed 90 10mm *3(102G,100G,98G),
⑩: Darker Speed 90 特厚10.5mm 105G

引用:
原帖由 ivan2028 於 2014-5-9 12:16 發表

你實在好彩,如果我係咁我那天就可能無問題了,我第二場與第三場波是相格1小時,如果知道有問題就馬上去樓下再貼一次膠了!所以覺得無奈,時也命也。
你錯了, 如打完後即驗而發現問題, 好似係立即DQ.. 所以你好彩d

係—次好好了解乒糉既經歷
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

請問有冇人知如第1次驗拍被dq,咁到第2次驗拍中間可給予多少時間給球員借拍或重黏塊拍呢 ? 會否可以因此稍為推遲比賽 ?

重黏應該唔得,其他的由高手作答

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-5-9 20:42 發表
請問有冇人知如第1次驗拍被dq,咁到第2次驗拍中間可給予多少時間給球員借拍或重黏塊拍呢 ? 會否可以因此稍為推遲比賽 ?
我的經驗是夠鐘就比賽,頂多比你3幾分鐘現場找人借拍,找到就找,找不到就玩完,借反來的再檢測拍唔得都係玩完。無第三次。

相當嚴格 ! 咁打乒總賽事最好有2塊拍作準備了 !

小弟上年試過一次,但個時塊板一面4.06,一面4.1幾,最後要借板 ,所以我家下買膠買1.9/2.0既膠

發新話題
最近訪問的版塊