發新話題

test

引用:
原帖由 要公平一卜stloopattack 於 2014-9 12:34 發表
有人話中國的共產主義的體制才可以訓練出世界及奧運冠軍。可是,資本主義的國家,例如:瑞典的華拿及南韓柳承敏,也是和香港類似的資本主義的國家所訓練出來的本土優秀球員。最近台灣的莊智淵及陳建安,也是資本主義 ...
鐘唔鐘意乒總一回事,但係批評要公平一些,瑞典。。。其實華拿同老皮之後,就已經後繼無人,如果瑞典成功,為何會後繼無?

其實大家都話乒總有問題,我想問香港有邊個體育總會可以借鏡?香港資源相同,這樣比較才有意義

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-10 20:41 發表
其實大家都話乒總有問題,我想問香港有邊個體育總會可以借鏡?香港資源相同,這樣比較才有意義
羽毛球引援方面借得我們參考
大概男女了有一個世界前列既國援 其他全部用本地球員
既能保住精英運動既資格 又能多用本土球員
成績又不錯
其實如果本地球員輸我地絕對唔會責怪
但係佢地宜家連輸既機會都無 比d世界排名接近100(一直下跌)既國援爭住輸
又無機會選拔決定邊個打
對本地青少年球員比較不公 佢地打咁少成人比賽有幾個世界排名都係200(一直上升)到
係咪應該有多d機會

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-10 23:59 發表

成績又不錯
但係佢地宜家連輸既機會都無 比 ...

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-10 23:59 發表

成績又不錯
但係佢地宜家連輸既機會都無 比 ...

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家接受就得. 其實最大影響既,係現在做全職既教練而已, 佢地覺得無問題,其實無咩所謂.

羽毛球.....真係幾好笑,其實係羽毛球抄乒乓球請國援,羽毛球黑妹後,其實都唔係好多人上到呢個水準.佢地好在有雙打,羽毛球雙打係好重要, 乒乓球雙打越來越唔重要.

唔好講太遠,就講返今屆世錦團體賽,男隊正選基本就係出唐鵬、江天一和黃鎮廷。張鈺和梁柱恩其實係後備,你可以數吓佢兩個出咗幾多場。我當你怕正選有人受傷,或者有時可以變吓陣,咁是否可以張鈺和梁柱恩二選一,留返一個位俾啲本土新人早啲試吓參與吓呢啲大賽吸收吓經驗呢?

引用:
原帖由 BlackJack 於 2014-5-13 09:47 發表
唔好講太遠,就講返今屆世錦團體賽,男隊正選基本就係出唐鵬、江天一和黃鎮廷。張鈺和梁柱恩其實係後備,你可以數吓佢兩個出咗幾多場。我當你怕正選有人受傷,或者有時可以變吓陣,咁是否可以張鈺 ...
唔遠,咁出邊個?香港仲有邊個世界排名一百五十以內?咁要吸取經驗,我建議出。。。。貓仔。

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-13 14:11 發表

唔遠,咁出邊個?香港仲有邊個世界排名一百五十以內?咁要吸取經驗,我建議出。。。。貓仔。
好提議
<-->
.

出貓仔~~~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-9 21:33 發表

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平?
傻豬黎~~~~~香港有得當兵先算啦@@@@~~

青見人 版主

86# 大 中 小 發表於 2014-5-9 22:47  只看該作者 引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-9 21:33 發表

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平? 火炭咪有一座囉!

入去挑機~~~~~~~~~~~~~~~~~ 羸左台錢 教練錢 免費~~~~~

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家接受就得. 其實最大影響既,係現在做全職既教練而已, 佢地覺得無問題,其實無咩所謂.

羽毛球.....真係幾好笑,其實係羽毛球抄乒乓球請國援,羽毛球黑妹後,其實都唔係好多人上到呢個水準.佢地好在有雙打,羽毛球雙打係好重要, 乒乓球雙打越來越唔重要.

我們應該對本土的運動員有信心
期待他們「接棒」的日子。李皓晴我們都等到了

上次睇江天一打亞洲乒乓賽,冇哩神氣,走動緩慢,
輸波乃意料中事。

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-11 23:43 發表

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家 ...
我相信以目前女隊本土的實力
唔用外援未來廿年都會係精英項目
無錯引援其中一個目的就係取得資源等本土球手可以接替佢地
我相信本土球員開始做到 開始超越只係攞糧唔練波既外援

其實羽毛球同乒乓波既青訓實力相若
男既有李晉希吳家朗李卓耀屢次係世青級成人級攞獎
好多時大型團體賽會報埋佢地
好似今次東京如果比本地球手代替無練波既梁同張
代替生完仔無練過波既帖
本地球員會成長得更快
就好似wct咁 東京世乒賽打得唔好 輸比chew zhe yu
但人地雖然細 已經第二次打世乒團體 相反黃就係第一次

你又知唔知宜家香港隊既外援完全無番過黎練波都可以出糧
本地球員出席率差d就無糧 好多外援確實係前為香港帶來好多光芒
不過鋒芒後就忘記得左佢地要努力練習既職責
年青運動員會因為呢d既不公而放棄

我反而覺得乒乓波既雙打重要過羽毛球
起碼大滿貫都會參考世界雙打賽事
相反羽毛球會派d二流球員攻雙打

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 11:43 發表
從今次世錦賽團體賽看,小弟以戰績計,香港所引入的中國外援的比賽成績好差。不論是男隊的江天一、張鈺、梁柱恩,或是女隊的姜華珺,都是表現不如理想,他們對弱隊都會輸波。反觀外國的中國外援的表現就好過香港所引 ...
姜華珺初黎香港時贏過科威特公開賽冠軍
連贏郭躍,張怡寧同好似郭炎架

佢速度方面比香港既小花快好多
面對大陸球手絕唔會輸得難睇
對賽成日都會打出好多精彩既波
不過就成日輸埋啲無謂球先係至命傷

近年覺得佢打得比較hea啲
可能係年紀問題
亦可能係肥左既關係
個身好重,唔係幾肯走同拼搏
亦可能佢高峰已過
無復當年勇
佢係我好欣賞香港球員之一

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-25 00:16 發表

我相信以目前女隊本土的實力
唔用外援未來廿年都會係精英項目
無錯引援其中一個目的就係取得資源等本土球手可以接替佢地
我相信本土球員開始做到 開始超越只係攞糧唔練波既外援

其實羽毛球同乒乓波既青 ...
香港女隊小花速度同力量都唔掂架
當中以杜凱琹最有睇頭
可惜有姿勢,無實際
戰術變化小,成日都俾人捉到路

引用:
原帖由 cst_hk2004 於 2014-5-26 21:15 發表

香港女隊小花速度同力量都唔掂架
當中以杜凱琹最有睇頭
可惜有姿勢,無實際
戰術變化小,成日都俾人捉到路
我覺得杜凱琹很有潛力;還很年輕,進步的空間還有很多。的確很多時候都被對手看透了。不知道今年還會不會去上海參加世青賽,試圖再次在單打拿獎牌?

你又知唔知宜家香港隊既外援完全無番過黎練波都可以出糧

http://www.hktta.org.hk/hkteam/hksi/ETG_13-14_Criteria_1.pdf

今你知點解要報捱佢地.

發新話題