發新話題

test

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-7 23:20 發表

倒轉想,羽毛球搞職業,你覺得有無可能?點搞?咁點解唔搞?不如你講清楚些,應該係點。
羽毛球我不懂,要搞職業,可以循序漸進,可以由小型開始,那當然要看乒總有多大決心,及是否願意推行?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 12:29 發表

就係要引入新一批國家2隊有潛質的16歲以下的新秀補充新血。
引入新一批(不計較地區)有潛質的16歲以下的新秀來港, 在港訓練, ..... 結果就會理想?  
我覺得問題反而可能就是在"訓練"上. 用甚麼方法幫助我們我的代表隊在技術和心理質素上更跟國際水平拉近.
我所期望的只係可以帶動乒乓球運動一路熱烈下去.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 69# 的帖子

很多國家2隊也放出去的,如加拿大的孫劍x,他上過1隊的
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

雀得東亞運金牌得主許昕都有可能可以以專才/優才來港, 當認真帶少少說笑式提出.
<-->
.

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-8 10:59 發表

羽毛球我不懂,要搞職業,可以循序漸進,可以由小型開始,那當然要看乒總有多大決心,及是否願意推行?
其實你所講既職業,是什麼意思先? 其實唔好話球隊搵贊助難,簡單地講,李皓晴其實可以搵贊助,拍廣告之類,有無?搵唔搵到? 你唔係去到黃金寶,李衛思,李麗珊呢o的級數, 都好難有人比錢.

老實講,每個月贊助一個全職,兩髒,全年二十四萬,你都有能力啦,點解你唔贊助呢? 你會考慮, 咁點解其他人或機構唔會同你一樣有咁既考慮呢?

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 12:29 發表

就係要引入新一批國家2隊有潛質的16歲以下的新秀補充新血。
有呀,林靖x就係,咁佢來到香港, 打得好唔好?

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-5-8 14:47 發表
很多國家2隊也放出去的,如加拿大的孫劍x,他上過1隊的
邊年先,乒聯立例,以後大過十六歲定居,都唔可以代表該地出賽.

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-8 15:14 發表

其實你所講既職業,是什麼意思先? 其實唔好話球隊搵贊助難,簡單地講,李皓晴其實可以搵贊助,拍廣告之類,有無?搵唔搵到? 你唔係去到黃金寶,李衛思,李麗珊呢o的級數, 都好難有人比錢.

老實講,每個月贊助一個全職 ...
職業聯賽可以參考日本,德國,中國等做參考例子; 一個聯賽的成功與否在於在位者的經營能力及策略!

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 13:31 發表

做事要有步驟的,先要揀好苗子,然後安排適當的陪訓,然後再派出去參加多些國際賽事吸取比賽經驗。
苗子不需要局限某些地區去尋找。 當然, 國內地大物博, 有良好苗子的機會應該較大。但我相信本土都有足夠苗子了。
但反觀如果不是系統性長時間的訓練,和實戰機會, 跟國際(國內)水準仍有距離。
乒乓球的技術是“牽引性”的, 簡單來說是經過與更高水平的對手而提升。
現在看到年青運動員有進步, 某程度是這原因。
上一代輸入的運動員,到來香港已是頂尖了。 幸好外出比賽機會多(例如返國內打乒超),狀態和技術都可提升。為香港爭取到好成績。

Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-8 18:53 發表

職業聯賽可以參考日本,德國,中國等做參考例子; 一個聯賽的成功與否在於在位者的經營能力及策略!
不如你講下點參考?一句話參考容易,係唔係真係參考到係另一回事,口號易講,咁不如參考中乒超。

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-8 20:42 發表

不如你講下點參考?一句話參考容易,係唔係真係參考到係另一回事,口號易講,咁不如參考中乒超。
你也可以講下中乒超。

循環討論又開始了,歡迎繼續.

引用:
原帖由 TAMCA 於 2014-5-7 14:42 發表
中國乒乓仍然領先其中一樣就是國際賽出賽權公開激戰,2013就出了樊振東;我敢放兩塊Tenergy, 梁柱恩及張玨公開接受16~20歲男甲單挑,就算挑戰者讓兩分,一定有至少三個KO這兩位“老捋“。
有道理
中國會搞直通世乒賽 台灣會搞國手選拔
令年輕運動員早日接觸世乒賽
如果香港效法 我有信心林xx 同何xx 等球員對梁柱恩及張玨絕不下風

有人質疑外援唔打無人接班 隊內選拔甚至公開選拔不就能讓年輕球員自己爭取機會
張玨連個心都無 就算係香港都唔肯練波 留連藝星

好簡單,公開賽邊個贏就出去代表香港。有兢爭才進步

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-9 12:34 發表
有人話中國的共產主義的體制才可以訓練出世界及奧運冠軍。可是,資本主義的國家,例如:瑞典的華拿及南韓柳承敏,也是和香港類似的資本主義的國家所訓練出來的本土優秀球員。最近台灣的莊智淵及陳建安,也是資本主義 ...

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平?

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-9 21:33 發表

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平?
火炭咪有一座囉!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-8 22:40 發表

有道理
中國會搞直通世乒賽 台灣會搞國手選拔
令年輕運動員早日接觸世乒賽
如果香港效法 我有信心林xx 同何xx 等球員對梁柱恩及張玨絕不下風

有人質疑外援唔打無人接班 隊內選拔甚至公開選拔不就能讓年輕球員 ...
係藝星練出嚟的心理質素應更穩更定,更強,
球路更穩上加穩----"穩定壓倒一切".

發新話題