發新話題

test

主要係技戰能的問題,可以由現在起唐+黃+江+再+兩個本土球員如何,孔等

女得,男都得。

引用:
原帖由 Dixon 於 2014-5-5 16:12 發表
香港呢班男外援, 都幫香港贏過唔少賽事, 張鈺有擊敗過中國隊, 拿下亞運混雙金牌.......
-------------------

對,這班男外援當然對香港乒壇有一定貢獻。但拿亞運混雙獎牌已是多年前的事,要退就要退,好讓來者有 ...
咁即係李佳微都應該退役啦? 我都係回應有網友講李佳微有幫sgp拿過好成績,我回應一下, 其實那班外援,好多都唔想打啦,你估佢地仲以為自己可以再創高峰咩? 問題係,邊個接班先? 如果出本土運動員,跌出前五十,咁大眾社會, 以及你地接唔接受先?

其實有時, 大家唔知自己要求高, 大家都話,外援退下來, 本土球員上,但潛台詞係....但係你地成績唔能夠跌 唔係就即係接班失敗.

班外援仲要出場,其實可能係無得選擇.

引用:
原帖由 TAMCA 於 2014-5-5 16:59 發表
這正是我提及的體育介“汰弱留強“,星加坡有別的接棒,港女隊難找到姜這麼強的本土球員。港男隊應該可以換血。絕不可擺三年前的功勳可以霸位十年。
都係我所講,班外援你估真係好想出, 有時真係無得揀.

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-5 17:15 發表
主要係技戰能的問題,可以由現在起唐+黃+江+再+兩個本土球員如何,孔等

女得,男都得。
其實你睇下其他運動, 例如滑浪風帆,出了一個奧運冠軍,現在成績係唔係都一路咁勁? 香港運動,其實都係靠運動員本身,突然出個有天份,又努力,又唔放棄既運動員, 咁該項運動就有好成績. 運動有好成績既國家,只係有兩個方法,第一, 就係運動能賺錢,好似美國nba,第二,又或者國家體育,例如中國,北韓,所有唔係以呢兩種方法既,成績都係好短暫,例如sgp, 除了乒乓球近年好少少,仲有什麼? 台灣一樣.

日本,南韓, 運動係受到大企業既支助,運動員,係一個企業既員工,日本乒乓球點解突然多左咁多出色既女選手? 因為福原愛, 佢真係因為乒乓球,係日本賺左好多錢, 自然就多人打.

香港既情況,係各總會爭取政府津貼,而呢個津貼,就係呢幾十個總會,以成績及普及程度去比較,邊幾個可以有更多資助? 即係佢地唔係要打敗外面既人,而係要打敗其他總會, 外援就係咁樣,無奈既產物.

政府要發展體育其實好簡單
出個政策,任何商業團體資助體育項目都可以獲得資助額某個比重既稅務優惠,
例如, 要交一千萬稅,如資助左一百萬,就免稅八十萬

咁根本唔需要精英運動政策, 社會會自然運作

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 15:50 發表
現實小小, 精英運動係好ON居既政策,
如果政府唔干預, 民政事務唔係曾德誠搞, 政府揸正黎做唔容許電視霸權...你懂的
香港人只係要正正常常過日子, 一個聯業聯賽有幾難搞??
一項運動有前景, 可以搵到食過日子 ...
宜家許多人連住都無得住,仲有無咁多地方搞..................\

正正常常過日子都要....根本問題解決 才算正常吧,,,,,,,,,,基本一個人不要說 有衣 食 住 行........

連啖飯都未飽 空氣污染日日沒有最高只有更高O既地方 ...怎去搞個聯賽............ 未行到去過場已經暈左....

有錢有車有司機咪有得打........九十年代 足球 被 OUT 精英 項目 到現今 搞足球 等 同燒錢 同樣道理 .........

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 17:55 發表
政府要發展體育其實好簡單
出個政策,任何商業團體資助體育項目都可以獲得資助額某個比重既稅務優惠,
例如, 要交一千萬稅,如資助左一百萬,就免稅八十萬

咁根本唔需要精英運動政策, 社會會自然運作
出一千萬,先至得一百萬退稅,即係蝕九百萬. 邊間公司會咁做, 公司講既係商業利益.

阿SIR, 交一千萬稅,即係賺左差唔多一億
個SENARIO係賺左差唔多一億,資助一百萬,交小八十萬稅, 個比例係死既

可能我表達得唔好

BUT
好多國家都係咁,唔好咁井底之蛙
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 17:59 發表

出一千萬,先至得一百萬退稅,即係蝕九百萬. 邊間公司會咁做, 公司講既係商業利益.

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 18:07 發表
阿SIR, 交一千萬稅,即係賺左差唔多一億
個SENARIO係賺左差唔多一億,資助一百萬,交小八十萬稅, 個比例係死既

可能我表達得唔好

BUT
好多國家都係咁,唔好咁井底之蛙

我真係未聽過,用咁既方式係福利事業,或者鼓勵就業就聽過,用係體育,我真係未聽過,邊個國家?我都想參考下。公司去支助福利事業,呢個係csr既一迎份,但運動,唔係呢個function.運動係讚助行為多些,其實乒乓球都有,恒生做緊,呢個係改善企業型像,但呢個,成績都係幾重要,除非好似田總咁。

http://www.twwiki.com/wiki/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E9%AB%94%E8%82%B2

美國業餘體聯,成立於1888年,是美國成立最早也是最大的一個體育組織。其成員包括各州體育協會和4個軍種(陸、海、空軍及海軍陸戰隊)的體育組織,管轄所屬的7000多個俱樂部。為了便於組織比賽,其成員按地區原則分為15個大區。業餘體聯的主要任務是按統一規則組織比賽,保證提供比賽場地,派遣優秀運動員代表美國參加國際比賽,組織全國少年兒童(9∼17歲)奧林匹克比賽。業餘體聯代表美國參加田徑、游泳、舉重、摔跤、柔道、拳擊、有舵雪橇、無舵雪橇等 8個項目的國際單項聯合會,保持同其他國家的聯繫。在業餘體聯繫統里,有30多萬名業餘教練員、裁判員、比賽組織者、管理人員。它的經費來源是徵收會費、門票收入、出賣比賽電視轉播權、企業與私人捐助等;國家資助的形式是免稅
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 18:53 發表

我真係未聽過,用咁既方式係福利事業,或者鼓勵就業就聽過,用係體育,我真係未聽過,邊個國家?我都想參考下。公司去支助福利事業,呢個係csr既一迎份,但運動,唔係呢個function.運動係讚助行為多些,其實乒乓 ...

講真,佢哋落到嚟香港會唔會狂教波而影響練波同比賽成績?

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 21:06 發表
http://www.twwiki.com/wiki/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E9%AB%94%E8%82%B2

美國業餘體聯,成立於1888年,是美國成立最早也是最大的一個體育組織。其成員包括各州體育協會和4個軍種(陸、海、空軍及海軍陸戰隊)的體育組織 ...
其實即係當佢係慈善非牟利機構.其實乒總都可以註冊咁做. 其實你所講既, 係唔係501(c)?

其實換番角度黎講…會唔會係其他國家整體男子球員水平也在上升呢?
台灣隊星加玻隊,以及有幾隊歐洲隊也令人眼前一亮
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

老實講班外援嚟港咁多年,幫香港爭取過唔少獎項,成績已經合格 . 何況又係最後一批 . 只是年資大了點,所以難以保持水準 . 我哋都好應接受他們是香港的一份子,公平的對待 . 我知他們未必想繼續霸住個位,他們亦好想搵更好的出路,但因為種種的原因,例如:1.接班問題(可能像老瓦一樣,人到40都未有人夠打點算 ?! 係未本土球員/訓練有問題先 ? )2.出路問題(做教練冇咁多教練位,而做生意仲死d天 !) 點樣都好,咪當公平競爭囉 ! 有實力嘅話,冇人可阻到你嘅 ! 正面點啦各位 !

如果係做教練,點會無人請?現在既教練驚比佢地搶飯碗就差唔多。。。。。

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 17:59 發表

香港足球世界排百幾, 聯賽入場費隨時連場租都未夠俾, 講成績乒乓球一定好過足球多多聲, 搞一隊乒乓球隊亦一定易過搞一隊足球隊多多聲, 一樣有咁多贊助商支持甲乙組足球, 咁點解人地肯燒銀紙係無乜成績既足球上面, 唔肯燒係咁好成績既乒乓球呢?  我諗左好多年都唔明, 請賜教

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-5-6 10:56 發表

香港足球世界排百幾, 聯賽入場費隨時連場租都未夠俾, 講成績乒乓球一定好過足球多多聲, 搞一隊乒乓球隊亦一定易過搞一隊足球隊多多聲, 一樣有咁多贊助商支持甲乙組足球, 咁點解人地肯燒銀紙係無乜成績既足球上面 ...
首先,香港係有贊助乒乓球的,恆生每年都有贊助乒總. 足球,球隊都搵到人贊助, 係因為足球係世界上面最受歡迎既運動, 好多贊助人,其實都係足球愛好者.例如傑志,你後面就係譚生,譚生大學時就係中大校隊,就算唔係運動員,我想都好多人睇波吧. 我認為睇世界杯足球既香港人,係睇世界杯乒乓球既幾多倍? 老實講,香港乒乓球已經唔慘, 體育強國,美國. 高軍都一樣講無贊助,現實O的講,乒乓球其實除了係中國,其他地方根本係冷門運動. 歐洲好少少, 原因..., 你地可能唔知, 係因為佢地冬天冰天雪地, 唯有玩室內運動. 其實早年,有歐洲, 有4人話將乒乓球放入冬奧. 中國緊係唔肯啦.

放眼D世界,雖然大家都係乒乓球愛好者. 其實乒乓球都幾小眾.......

放眼D世界,雖然大家都係乒乓球愛好者. 其實乒乓球都幾小眾.......
咁點解我成日都BOOK唔到台.

我支持李慧思,單車唔靠外援都有成績.

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-6 19:02 發表

首先,香港係有贊助乒乓球的,恆生每年都有贊助乒總. 足球,球隊都搵到人贊助, 係因為足球係世界上面最受歡迎既運動, 好多贊助人,其實都係足球愛好者.例如傑志,你後面就係譚生,譚生大學時就係中大校隊,就算唔係運動 ...
其實日本今次係宣傳,出場的佈置及氣氛都搞得好好,好團結; 香港主要係冇好似足球咁的職業聯賽,曾提議給乒總,但現在乒總係改咗有限公司不像以前的非牟利團體,故很多野都係商業行先,近年才大力推削波,主要係恆生贊助商喜愛故才大力推。

至於要真係乒總搞得有聲有色,就要看乒總有多大決心及是否有好好利用人材,還是繼續黑箱作業,任人為親,對人雙重標準?

發新話題