104 123456
發新話題

test

test

test

同意,有深切同感

引入中國外援的目的其實都係想贏波姐,既然中國外援對外國球隊(註:輸給無敵的中國隊是可以接受的)都無優勢,都要輸波,倒不如給機會予本地香港土身土長的運動員參加大賽啦。 X 2

應該係好勁,入後不濟, 早幾年香港賽,江輸謝三比零。

引入外援的教練已走了, 見佢地好像無心機打.

如果找到亞習出來對話就好了
<-->
.

感覺本地球員,鎮廷同浩婧已有交代
鎭廷近期狀態麻麻,不過繼續睇好佢,今次是被人拖淚 ,下次一定拿到牌

近排D省港奇乒強差人意,奧運那次ok,單打8強,團體第四,這次只見本土那幾個認真打,其他求鬼奇奇。唔其望他們一定要贏,但男隊應該可贏克羅地亞和新加坡。

來到香港有進步/突破: 李,高,帖,……

保持: 華, 鵬,……

退步: 一, 鈺,……

個人認為最主要原因係
1, 男女隊訓練有問題. 各位如有長期留意港隊表現, 可以留意下佢地既動作,幾乎次次都有分別, 女隊既動作仲要係越打重心越高,年資高既直頭企起到打而撲唔到正手. 戰術前3板更加小見.
可見訓練出問題, 好似只係識拉起下旋,同枱內擰起,但完全冇威脅,欠缺殺手.
(但李靜接手後有明顯改善, ESP 李皓晴反手相持+防守, 主動正手搶拉. NG WING NAM既正反手,發球)
(男隊WONG CHUN TIN其實正手已經出事,只顧橫打)

2, 電視台唔播香港比賽, 好難令球員成為真正職業

個人認為女隊輸日本除左心理外,只係輸在反手,戰術運用..

大家現實少少想呢個問題.

大家接唔接受到乒乓球在香港被剔出精英運動項目先, 呢o的係最核心既問題, 其實香港總會, 無引入外援, 成績不濟, 而被剔出精英運動項目, 例如, 體操. 你接唔接受到先?

女隊接到班就緊係好啦, 男隊, 如果出本土球員, 跌到世界排名50以外, 都唔好話無可能. 咁剔出精英項目, 即係代表怎樣? 即係年青球員既集訓會少左, 出外比賽既機會都會少埋. 無成積, 仲有無咁多人學打乒乓球都成疑問, 咁班教練點呢?

不過呢班外援, 都好似係最後一批, 好似新例係要十六之前移居該地, 才可以代表當地打比賽. 不過老實講, 除了五,六十年代既容國團那一批之外, 香港男子好似其實無邊個本土球員有成績.

唔會又回到九十年代既黑暗時期吧.....

有些海外乒團也無影了,例如李佳薇,沈燕飛,韓陽,吉田海偉。這代表了球員進步或否在於操練,參賽機會,傷患及身體質素同年紀有關,汰弱留強。
本土栽培,對體育重視情度(美加輕視乒乓是反例)及公開賽機會絕對重要,其次是其運動人口比例,籃球人口比例美國很高所以水準也高。
外援最重要是帶本土球員接觸國際水平,兩者有共存必要,除非是頂尖強隊可輸出外援,否則相輔相成,個別外援狀態長期跌當然要被取代。

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 15:25 發表

>新例係要十六之前移居該地, 才可以代表當地打比賽<

呢個唔係問題呀!16歲夠年青力壯呀,唔通引入60歲呀?一位有潛質的運動員,到了16歲已經好清楚可以看見天份是優或劣。中國隊的郭躍及樊振東都是16歲前 ...
係中國,其實十六歲又有天份既球手, 點會放你出去打外援? 就算搵落來, 十六歲又係好多選擇, 其實乒總都搵左個來香港, 但係真係keep唔到係大陸咁專心, 十六歲仲係要好努力練波, 仲係無什麼比賽經驗, 唔同二十到尾, 準備退隊既咁即用.

其實出左打外援, 又打得好既, 其實都唔到10%, 香港呢批, 以成績計其實唔錯, 特別係雙打. 今次, 佢地成績係近年最差, 但就已經引起咁多人批評, 所以其實, 唔好低估大眾對成績既期望. 以為出本土球員, 就會接受成績會比以前差.

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 15:43 發表

李佳薇幫新加坡隊贏左唔少賽事,甚至贏過中國隊的王楠,香港的姜華珺有無好似李佳薇咁好成績呀?  
香港呢班男外援, 都幫香港贏過唔少賽事, 張鈺有擊敗過中國隊, 拿下亞運混雙金牌.......

現實小小, 精英運動係好ON居既政策,
如果政府唔干預, 民政事務唔係曾德誠搞, 政府揸正黎做唔容許電視霸權...你懂的
香港人只係要正正常常過日子, 一個聯業聯賽有幾難搞??
一項運動有前景, 可以搵到食過日子, 自然有人玩
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 15:20 發表
大家現實少少想呢個問題.

大家接唔接受到乒乓球在香港被剔出精英運動項目先, 呢o的係最核心既問題, 其實香港總會, 無引入外援, 成績不濟, 而被剔出精英運動項目, 例如, 體操. 你接唔接受到先?

女隊接到班就緊係 ...

香港呢班男外援, 都幫香港贏過唔少賽事, 張鈺有擊敗過中國隊, 拿下亞運混雙金牌.......
-------------------

對,這班男外援當然對香港乒壇有一定貢獻。但拿亞運混雙獎牌已是多年前的事,要退就要退,好讓來者有多點機會。他們可以當教練,做其它乒乓球崗位,而不是代表隊的球員。

回復 17# 的帖子

這正是我提及的體育介“汰弱留強“,星加坡有別的接棒,港女隊難找到姜這麼強的本土球員。港男隊應該可以換血。絕不可擺三年前的功勳可以霸位十年。

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 15:50 發表
現實小小, 精英運動係好ON居既政策,
如果政府唔干預, 民政事務唔係曾德誠搞, 政府揸正黎做唔容許電視霸權...你懂的
香港人只係要正正常常過日子, 一個聯業聯賽有幾難搞??
一項運動有前景, 可以搵到食過日子 ...
老實講, 點解要比乒乓球, 唔係比羽毛球或者壁球, 定係樣樣都要搞個聯賽? 其實乒乓球, 已經係養活最多教練既運動, 可能多過足球.

引用:
原帖由 Suki 於 2014-5-5 16:04 發表
係時候加入短、中、長期的危機應變措施了!
睇過一個訪問,講述多年前中國隊失落多個重要冠軍,其後痛定思痛,重點栽培12個苗子,其中一個好似係zjk,力挽狂瀾,到而家稱霸世界乒壇!!!男隊尤其需要,見到好幾個1 ...
問題唔係乒總唔想陪養, 而係隊員輸多幾場, 自己寧願去讀書, 唔通唔比佢地讀咩. 神童熙, 當係小學畢業,乒總就想佢轉全職啦.....

104 123456
發新話題