27 12
發新話題

石川佳純真正成長了

石川佳純真正成長了

福原愛臨陣受傷退賽,石川佳純獨自擔起日本女隊,參加2014 World Champinions。

兩天打了四盤決勝局。

8強對荷蘭的比賽時,明顯有勇無謀: 一味猛衝,幾個 Match Points 都被她發力過猛打失。此後,第五盤差點崩潰: 對荷蘭的三號其實就是一味set,一臉痛苦的表情。好不容易Win下,最後一個球落地,馬上淚如雨下。

4強對香港的比賽明顯有進步,不再是一味發力反沖,特別是對方李皓晴的第四局開始明顯張弛有度,有攻有防,防守得了不少分,神情也自如了很多。带着日本女隊打到決賽。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

<-->
.

主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

女神D波進步左好多

沒有福原愛就要靠石川了,她的鬥志毋庸置疑。

大佬......石川佳純奧運攞第幾? 仲成真正成長了? 人地一早成長了啦. 單打第四, 團體第二......所以hoching同佢打得咁接近, 真係好事, 即係除中國或原中國選手外, hoching應該已經同世界前十有得打.

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-23 17:27 發表
大佬......石川佳純奧運攞第幾? 仲成真正成長了? 人地一早成長了啦. 單打第四, 團體第二......所以hoching同佢打得咁接近, 真係好事, 即係除中國或原中國選手外, hoching應該已經同世界前十有得打.
The 真正成長 means ‘心理', not ‘技術'.

石川佳純 always lost to the players in lower ranking due to high pressure, particular in the final match of team competition.
In 2014, 福原愛 was not there so that she became the team leader and suffered lot of pressure.

2014 Table Tennis Team World Championship  (8強對荷蘭)
The 2rd match: She lost to Li Jian 2:3 (In the final game, she led 10:8, but finally lost 10:12).
The 5th match: She only won 3:2 of another 荷蘭 with low ranking.

See Other Competitions:
2012 Olympic Women Single No. 4, but lost to 馮天薇 No. 3 a lot
2012: Olympic Women Team No. 2, but 福原愛 was there.

2012 Table Tennis Team World Championship (8強對Korea)
The 5rd match: She lost to Kim Kyung Ah 2:3 (In the final game, she led 10:8, but lost dues and Japan lost the medal).

2012 Table Tennis Team World Cup Team (8強對Korea)
It should be ¼ Final (or other stage, I forgot it), 石川佳純 lost 2 matches, but Japan finally won 3:2, as 福原愛 won 2 matches.

Therefore, whether 石川佳純 can win 李皓晴 easily would be a doubt, even she won many time before. Another pressure would be come from the probalby results of the 5th match of Japan vs. Hong Kong (HK has a high chance to win). That is, if 石川佳純 loses to 李皓晴, Japan is likely to lose the whole competition.

李皓晴有冇對過佢?.......

引用:
原帖由 李賢 於 2014-5-23 18:34 發表
李皓晴有冇對過佢?.......
李對过佢 9, 10次,結果我唔講啦,费事比D心胸窄嘅人話我踏香港球員。

引用:
原帖由 [i:反膠王子 於 2014-5-23 17:45 發表
同世界前十有得打.
我之前先比人話唔可以踏香港球員,要我對香港球員say sorry. 又比佢問候父母,仲話以後有同一情況
會被 ban. 你都係小心D。

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-5-23 19:15 發表
李皓晴對佢無優勢
It is differnt for the above match: 4強日本vs香港

李皓晴對佢
--- ‘技術'無優勢
--- '心理' has 優勢 beasue of too high pressue on the Japanese

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 18:58 發表

李對过佢 9, 10次,結果我唔講啦,费事比D心胸窄嘅人話我踏香港球員。
你都講得岩, 係外國住有時真係會變得心胸窄, 邏輯有問題
我話你踏香港球員既原因, 唔係因為你討論香港隊同其他隊既技術同勝負, 而係因為你只要一見香港球員輸波就踏幾腳, 香港球員嬴就唔抵得, 都要踏返幾腳, 完全唔係討論
如果講既係事實, 又點會有問題? 有問題既係你既態度
係香港論壇支持香港隊嬴波, 竟然會認為係目中無人, 你而家到底係NZ論壇定係香港論壇?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2014-5-23 19:09 發表

我之前先比人話唔可以踏香港球員,要我對香港球員say sorry. 又比佢問候父母,仲話以後有同一情況
會被 ban. 你都係小心D。
我明白你條氣頂唔順, 覺得自己理直氣壯, 咁又駛唔駛又再繼續遷怒落去, 不停去搞其他post玩野?
同埋我無問候你父母, 亦唔諗住咁做, 呢度係討論區, 唔係互罵區, 亦唔係單打區

27 12
發新話題