110 123456
發新話題

全能清潔劑

全能清潔劑

Dettol 多功能清潔劑(約HK$20)
我已經不是第—次介紹,用來清潔面膠,—流!
每次打完波後,面膠會有沙塵,手柄會有手汗,
不即時清除的話,下次再打波時等於幫你昂貴的套膠做“磨砂”!
係咁唔使幾耐,塊新膠就已經殘晒!

同波友—齊貼的MX-P ,2個月後,我的仍然如新,他的就......快要換新的了。
怎樣去對待自己心愛的板和膠?
你們自己決定吧!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 1# 的帖子

親身見證過D膠同板之後 即買
今日行程﹕ 買清潔劑

Thanks! 請問用時有什麼需要注意?

引用:
原帖由 charwes 於 2014-4-25 07:07 發表
Thanks! 請問用時有什麼需要注意?
簡單易用!
我用廚房抹紙(可用紙巾/或化裝綿)
直接噴—吓在膠上,平時洗板咁抹,不用過水。
也可為手柄清潔,消毒。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

怕唔怕嗱親啲膠咖? 同乒乓專用清潔水有咩分別?

PS:抹完咪香噴噴檸檬味囉?
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-25 08:31 發表
怕唔怕嗱親啲膠咖? 同乒乓專用清潔水有咩分別?

PS:抹完咪香噴噴檸檬味囉?
絕對唔會傷膠,反而可令膠面翻新!
3-4年前我已經拿過去化驗所求証,不含傷害。
我自己就用過十幾枝。
分别就係平好多!效果更好!

本帖最近評分記錄
  • johnli +4 支持經濟又實用既原創tips. Like! 2014-4-25 09:04

正呀,Jcclee ching我之前用水咋,thx
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2014-4-25 09:16 發表
正呀,Jcclee ching我之前用水咋,thx
用水清洗都好過冇,
但用過呢枝嘢後你會感激我!
年中會慳好多,唔使就住用,
d膠常清洗肯定耐用好多!

thx

這劑可能是DONIC M1最佳拍擋

<-->
.

引用:
原帖由 Suki 於 2014-4-25 09:56 發表
Jcclee,請問如果一星期打三日,平均一日打兩、三個鐘,咁最好幾耐換一次膠呢?
咁又好難講,要視乎打法
如果是打磨擦多過撞撃,咁塊膠肯定快d玩完......
所以更加要每次都清洗沙塵,點都會對延長膠皮的壽命有幫助!

回復 9# 的帖子

已經買了
本帖最近評分記錄
  • jcclee +5 用後可分享 2014-4-25 14:38
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

thanks

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • jcclee +5 多謝分享 2014-4-26 05:15

謝謝版主推介~

king chiu

一陣去買枝先,thanks!

早知燈係火,就唔使周圍摸啦。。。。。

之前一直搵,結果買左支Kokutaku。。。效果都OK。。。

一陣去買番支滴露先。多謝推介。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

Thanks a lot

謝推介
已買
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

110 123456
發新話題