30 12
發新話題

【蝴蝶説】愛我請留言

【蝴蝶説】愛我請留言

差不多所有Butterfly 的底板都買過了,今次呢4枝算是另類:(歐洲的蝴蝶)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

吾知點解,總覺得以前幾佰元一塊的蝴蝶板柄啲木無咁易汚糟。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2014-4-9 16:48 發表
吾知點解,總覺得以前幾佰元一塊的蝴蝶板柄啲木無咁易汚糟。
以前幾百元—塊的蝴蝶,而家全部過千!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

因為好耐無打,近年打番,所以攞拾幾年前啲舊蝴蝶在家中練習揮拍,板邊碰到凹哂,但板柄卻覺得好新淨。

我反而想知道你對Butterfly的:
Photino Light
Reygundo
SK7 Tactis
評價同感覺~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-4-9 17:12 發表
我反而想知道你對Butterfly的:
Photino Light
Reygundo
SK7 Tactis
評價同感覺~~~~~
嗰幾塊嘛嘛地咋......

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-9 17:14 發表

嗰幾塊嘛嘛地咋......
敢考考你佢地的共通點丫~~~(同一牌子除外 )
< -- 新手中的低手

回復 7# 的帖子

新板型?

相同厚度?

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-9 17:28 發表
新板型?

相同厚度?
好, 我開故, 係新板型! 又等我呢個新手中的低手胡說八道一番先.

三快中, 我自己有SK7 Tactis(FL), 我買左大半年, 起初真係無乜好感, 呢個新板型好古怪, 只作副板, 很少打! 但最近幾個月發現左一點東西, 才知道很有趣!!!!

呢個新板型, 最主要改變有兩個, 第一個係沒有了蝴蝶板的超大的拍肩(超大的下巴), 變成V型面, 第二個係板柄, 柄的中心位置, 修得非常薄, 只有21mm, 而柄尾又非常大 (有幾大, 睇下圖).

第一次上手感覺非常差, 掌心虛, 不飽滿, 一路打開ST柄的我, 很難受........

但是有一次Google大神之下看見:

蝴蝶SK7 TACTIS兼備了純木特有的擊球感和7層合板所具有的彈力
。為了進一步加強易控性和穩定性,板面和板柄的形狀都做了調整
。新板面的形狀能使得擊球更加集中,弧圈球也更容易掌握。柔軟
的擊球感和輕量化也是這款底板的特長。

為何這麼虛的握感可以令 弧圈球也更容易掌握 ??????

小弟開始仔細想想這快板做了什麼!
1. 變成V型面板面, 換言之就是改變重心, 由柄移向板頭.
2. 板柄中心位置修得非常薄, 就是說不想你握板時支點力點在中心位置??
3. 柄尾又非常大, 柄尾就是支點力點??

小弟為了玩玩, 握板開始改變, 由之前握力平均在柄上, 變成只有手指尾緊, 其他手指鬆, 去拉波.

嘩!!!!!呢快板離心力好大好大丫!!!!!!

當然開始時, 失誤好多, 拉不中丫, 但慢慢習慣時, 就發現, 呢d改動就真係可以用離心力加大旋轉!!!!

但有辣有唔辣, 現在打攻球差左, 當對手有一定力量時, 我手上的板比對手打到震開左, 落點亂飛...........

蝴蝶改動事出必有因(但當然係我呢個低手的亂估), 而且很有味道的, 很有玩味, 雖未說得上愛, 但我也想留言.

上面信一成都死, 千其唔好信丫, 我係低手中的低手, 時時比人炒丫架!!!!!
本帖最近評分記錄
  • johnli +4 有角度 2014-4-10 12:00
  • jcclee +5 Good input 2014-4-9 21:29
< -- 新手中的低手

回復 9# 的帖子

Alan 睇到你對器材真的有心去了解,甚是高興,論壇日後肯定有接班人。

我同意你其中部份的見解及用後感覺,或者我都可以分享—吓我的睇法,

先講新的板型(我自己叫佢做眼淚向上流)不過為了方便,跟你的,叫V板型。
V板型原意就是要將重心推前,做成頭重尾輕的效果,配合新FL手柄令板頭揮動的幅度增加,從而加強拉波時的旋轉。(但ST 柄就令概念全失)
我個人就不喜歡這感覺,頭重尾輕,沒有了底勁,怪怪的。
又正如你所説,防守明顯是差了,因為改動板型令甜區細左。

其實Butterfly —般的板型肩位不算特别闊,ie Viscaria,  Timo Boll Spirit , 水谷隼之類。
只有Innerforce系列是故意闊肩的,企圖加大甜區。
可以話佢地既product development 是自相矛盾,想把重心向前移其實好簡單,
只要將手柄做短2-3mm 或用—d較輕的物料來做手柄,就可有頭重尾輕的效果了。

我愛我的 H.S.Cryzer 大芯五夾底面檜木 , 唔知仲有邊度會有得賣呢 ? 想買多一兩塊嚟備用 .

引用:
原帖由 Ricky~Moon 於 2014-4-9 22:29 發表
我愛我的 H.S.Cryzer 大芯五夾底面檜木 , 唔知仲有邊度會有得賣呢 ? 想買多一兩塊嚟備用 .
直板真係少見d,我之前都好愛我的H.S. 7, 不過佢係FL 柄, 所以我抛棄左佢

jcc,
想請問是甚麼結構?

回復 13# 的帖子

FineWood - 雞翅木+碳(5+2)大芯是中硬的Balsa

Timber Shot - 硬,薄的7 夾純木

早排的過吓呢2塊,其中一塊(唔記得邊塊)個感覺好空洞
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-4-10 01:33 發表
早排的過吓呢2塊,其中一塊(唔記得邊塊)個感覺好空洞
呢個系列有5塊板,之前球局有位波友同你的講法—様,但又係唔知係邊—塊?

http://www.tabletennisdb.com/blade/butterfly-timbertouch-all.html

http://www.tabletennisdb.com/bla ... feel-off-minus.html

http://www.tabletennisdb.com/bla ... wood-off-minus.html

http://www.tabletennisdb.com/blade/butterfly-finewood-off.html

http://www.tabletennisdb.com/bla ... rshot-off-plus.html

我買了5塊之中的2塊(第4&第5塊)
其餘的3塊(第1/第2/第3)我沒有打算考慮。已經去過新X星睇左,是沒有我這2塊板出售!

幾時借我玩呀?
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-4-10 07:48 發表
幾時借我玩呀?
盡快啦!
已經上晒膠啦!

引用:
原帖由 Suki 於 2014-4-10 07:58 發表
jcclee師父,全靠你教我上膠,昨晚第一次成功幫亞女「痴」膠,好開心!!!
你太客氣了!

原來你個女女咁猛料!

四方的ST手柄比以往的Timo Boll,  水谷隼更粗—點,
感覺非常飽滿充實。

不過我貼上了橙色的護邊,是否很難看?

30 12
發新話題