發新話題

金絲貓之戀

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

金絲貓之戀

昨天行經公園,見到有隻豹虎仔跳來跳去,於是捉上手玩下 ,佢令我想起小孩時的無數回憶……記得當時在舊式7層的公屋年代,好像每區都有一檔金絲猫賣的,還記得每次五毫子抽籤一次,中獎就有一隻金絲猫,記憶中有幾種名稱,分別是,,紅孩兒,大金花,將軍,炮皇,戰鬥力最勁是炮皇,是跟據大細,顏色,戰鬥心去分,用竹籠把他們放在一起他們便會打交,直至一方棄權跳出竹籠為止,這就見每天放學時間,做完功課後都有數十個小孩在這裡玩樂透了幾小時,我們會傾下點樣提高戰鬥力啦,點樣飬耐啲啦,去邊擋金絲猫多啲,平啲咁,再會相約幾個老友一起上山頭去捉……果時環境唔好,父母都出去工作,見到每天都在那裡玩,容易找到我們,加上啲猫叔猫嬸在區內都是有一定勢力,又會和父母說會睇住啲細路免學壞咁,在當時的父母一般都唔反對係度玩的,不過總是有些壞蛋會攪下事的,例如會唔服氣會鬧交,整死人果隻 ,有時會大打出手咁,不過主持人多數都控制到場面的(佢地又真係會睇住啲細路喎),到啲父母放工便會到檔口接回走咁,其實都幾溫馨㗎,這玩意就陪伴了我四個年頭,現在已經不見有人賣金絲猫,而這玩意相信對一般六十七十後來又住過公屋的人說絕不陌生,覺得他相比現時啲打機呀,神獸卡呀果啲絕來得生動刺激滿足感得多……還記得好幾次走失了金絲猫時真會哭得死去活來㗎,
最後多謝收睇本文,你們又有什麼好的童年回憶呢,都說出來分享下啦,謝謝
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

你都鍾意玩?
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7

除左玩金絲猫之外,我仲有玩打彩,蠶蟲,(蝌蚪,蟬,蟋蟀,金龜,呢d可以上山捉).
金絲猫籠係用 蘆兜葉 做既,我會比小小彊佢吮,等佢夠彊d,金花仔,紅孩兒,老篤,我都養過.
仲有起摃,縮摃,呢d名詞,都係源自玩(金絲猫).
http://www.youtube.com/watch?v=vcT39C8Cr48

果啲我唔知叫什麼葉呀,原來叫蘆兒葉,謝謝,現在好似唔見果啲值物咁,還懷念一班人上山尋寶時鬼殺咁嘈,每塊葉去搵,搵到真係好似中獎咁,其實開心就是咁簡單……蟋蟀我都勁鍾愛㗎,但果時只有去雀仔街先見到啲啊叔(我都就快是了) 賭錢,所以我沒有點去玩呢,加上都好難捉呢,記得有次捉到放在家裡,點知第二朝給人踩死左
原來晚上嘈住老豆睡覺……結果我無理佢一星期
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-3-27 11:51 發表
除左玩金絲猫之外,我仲有玩打彩,蠶蟲,(蝌蚪,蟬,蟋蟀,金龜,呢d可以上山捉).
金絲猫籠係用 蘆兜葉 做既,我會比小小彊佢吮,等佢夠彊d,金花仔,紅孩兒,老篤,我都養過.
仲有起摃,縮摃,呢d名詞,都係源自玩(金 ...
你條片好正呀,謝謝分享
木結他 m1jp R7

我細個都好鍾意玩'點樣育成最好玩
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-27 12:43 發表
果啲我唔知叫什麼葉呀,原來叫蘆兒葉,謝謝,現在好似唔見果啲值物咁,還懷念一班人上山尋寶時鬼殺咁嘈,每塊葉去搵,搵到真係好似中獎咁,其實開心就是咁簡單……蟋蟀我都勁鍾愛㗎,但果時只有去 ...
走蟋蟀好大鑊,佢夜晚至叫,你又搵佢唔到.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-3-27 11:51 發表
仲有起摃,縮摃,呢d名詞,都係源自玩(金 ...

http://www.youtube.com/watch?v=

哈哈……samson兄,你都喜歡這玩意呢!
木結他 m1jp R7

金絲貓都幾得意 . 原來都有人細個養來鬥. 我小個係養天牛來鬥, 放係火柴盒, 畀佢飲水同吃樹葉, 好易養.  有次放左佢出來, 搵佢唔到, 有日係屋企畀我踩死左, 傷心左好耐.

http://v.youku.com/v_show/id_XNzUyNDk3ODQ=.html
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

大金花,紅孩兒,金牌,牛魔王
我細個俾葡萄適佢地飲。
搵枝食壽司果果D魚仔豉油樽裝住。一滴滴,好好用

我只是給水佢飲和曬太陽咋,曬太陽會令佢變色㗎,你們試過嗎?你們都是在公屋度長大嗎?
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 johnli 於 2014-3-27 19:45 發表
金絲貓都幾得意 . 原來都有人細個養來鬥. 我小個係養天牛來鬥, 放係火柴盒, 畀佢飲水同吃樹葉, 好易養.  有次放左佢出來, 搵佢唔到, 有日係屋企畀我踩死左, 傷心左好耐.

http://v.youku.com/v_show/id_XNzU ...
天牛是什麼來的?
木結他 m1jp R7

老篤最勁叫籃電篤😜
邦邦彈珠人

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-27 20:41 發表

天牛是什麼來的?
天牛係一種昆蟲, 咀好大, 用來鬥.  看圖.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

回復 11# 的帖子

年紀大的人也有機會接觸過。

發新話題