發新話題

[其它討論] 過量用油的後果

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

過量用油的後果

近期好多人都會在海綿上用油,
無論是Baby Oil, 海上xx, 典池, Falco 或是 TRF,
不過唔應該用得過份或太頻密.
我自己有塊省狂, 一個月內澎了2次(只是用了溫和的Falco普通版)
結果到撕出來的時候, 面膠和海綿分開了(Certified)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

呢塊捲到咁樣,點攪都死
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

有得救的 !

我可以肯定擺得返平佢 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

jcclee兄,

小弟其實唔係好明, 有時見的人買省狂, 買完用油令佢變軟, 點解唔買價錢差唔多, 又軟的既膠如Baracuda, Vega Europe?  還是擦左油既省狂非常好打?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

吊桶乒乓
本帖最近評分記錄
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

覺得擦了油打透板的狂飆感覺真是十分好打的,但覺得實在麻煩,,又貼得唔係好穩咁,所以現在唔用了
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-3-25 02:06 發表
呢塊捲到咁樣,點攪都死
呢個情況係塊膠有問題,我上次幫人買過塊銀v都有咁既問題,send咗張相去韓國Xiom總部,佢一星期後寄返塊新膠比我

引用:
呢塊捲到咁樣,點攪都死
ching 德套都要用油?

引用:
原帖由 johnli 於 2014-3-25 08:47 發表
jcclee兄,

小弟其實唔係好明, 有時見的人買省狂, 買完用油令佢變軟, 點解唔買價錢差唔多, 又軟的既膠如Baracuda, Vega Europe?  還是擦左油既省狂非常好打?
正如atcf所講, 軟化了的狂飆是有佢一定的吸引力, 不能和外套去比較,
不過外套我也一樣照會用澎漲油, 或者心理上會可達致錦上添花的效果 ?!

謝謝樓上各師兄回覆.   原來擦左油真係好打的.  唔怪得吳剛師傅要心口擦油啦.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
呢塊捲到咁樣,點攪都死
師兄呢塊係咩膠? 對ANDRO既膠唔係好熟。睇膠面好似幾好打咁款。唔知放反手如何呢?

引用:
原帖由 雲霧 於 2014-3-26 01:10 發表

師兄呢塊係咩膠? 對ANDRO既膠唔係好熟。睇膠面好似幾好打咁款。唔知放反手如何呢?
hexer,已退回代理.

依家狂飆都加晒價啦,更加令人唔打佢

Hexer 係一塊俾到人信心既反手膠 !

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-26 01:53 發表
Hexer 係一塊俾到人信心既反手膠 !
Hexer十和綠魔用於反手又真是幾穩架
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-26 06:58 發表

Hexer十和綠魔用於反手又真是幾穩架
但綠魔係咪貴好多?

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-27 17:22 發表

但綠魔係咪貴好多?
貴三四十咁啦
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-27 17:39 發表

貴三四十咁啦
咁Hexer 價性比高d

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-27 18:20 發表

咁Hexer 價性比高d
都係㗎,唔錯的
木結他 m1jp R7

發新話題