發新話題

學界中學男子組消息

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-3-24 23:59 發表

想問一隊D1球隊   得三個人在場  走了一個得2個
無後備? 最起碼唔使無得打  出三個一定在場裡面的學生就得

可以做的就是唔填唔在場的人(正常係咁唸)
填左當然無得改  好球證真係要讚下  如改左對喇沙唔公 ...
如果冇觀看錯, 聖喇拔皇華等啲後備差唔多等於一般學校的絕對主力, 應該唔會唔齊人?後備人數應該可能超過一般學校的籃球隊甚至係足球隊?

如果有機會拿總冠軍
當然留下打冠軍戰  唔打乒總  分數遲下可以再拿
冠軍一年得一個  對嗎?

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-24 23:56 發表

看來繼港大疑似風波後, 另一誇大新聞, 個三字可能漏打個十字?
事實上超過三十秒, 球証也不會等, 因n年前公開賽曾試過某團體因聽唔到球証宣佈最後召集, 教練或球員冇去到報到而被宣言棄權,結果自那次以後, 已大會的時鐘為標準及取消宣告。學界賽很像沒有stand的標準鐘?要檢討。

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-25 00:07 發表

如果冇觀看錯, 聖喇拔皇華等啲後備差唔多等於一般學校的絕對主力, 應該唔會唔齊人?後備人數應該可能超過一般學校的籃球隊甚至係足球隊?
後備超過足球隊  11人?  仲要人地學校絕對主力??
咁玩法都輸??  誇張

咁點會無人打   填一個唔在場的人在出場紙
絕對係教練、老師責任啦!

我地主力只有一個乙組,2個丁組。後備成支足球隊,我相信全港只有
喇沙、DBS .女子協恩先有

我地主力只有一個乙組,2個丁組。後備成支足球隊,我相信全港只有

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-3-25 00:16 發表

後備超過足球隊  11人?  仲要人地學校絕對主力??
咁玩法都輸??  誇張

咁點會無人打   填一個唔在場的人在出場紙
絕對係教練、老師責任啦!
佢地打d1, 一般學校d2 d3

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-25 00:21 發表
主力當然係三個人, 咁一個後備也沒有?

愚者千虑 必有一得 智者千虑 必有一失
怪只怪 聖保羅、DBS計錯數排錯陣雙手送上 Grade C 冠軍及Overall

引用:
原帖由 himhim 於 2014-3-24 22:11 發表
其實DBS才最有機會奪得冠軍
可惜DBS派左三個唔返校隊班的學生出塲
好多球星以為自己了不起不願返隊
結果......
其實任何所謂巨星球員都應該出席學校團隊訓練,最少比教練知道你水平同狀態
現今家長個個以為自己的公子是樊掁東,個個要出場,個個想打主力,左右教練決定
教練係應該每塲波都以最強陣容出塲,而不是分餅仔人人有份,結果是自食其果悔不當初

回復 30# 的帖子

你呃人!
時間有誤導!

引用:
原帖由 yoman 於 2014-3-24 22:04 發表

喇沙方面一直跟裁判方面溝通 要求多等數分鐘
否則便不會有幾個3分鐘的機會
另外喇沙c grade主力簽過名後便要趕到歌街 亦係剛剛趕到
11時進行的比賽 11時半才判棄權其實裁判已很大方
再等的話喇沙球員在青少年比 ...
你呃人!
時間有誤導!

講左咁多年學介同兵總年年撞期好似他們唔知咁,我相信唔係攞,睇返學介比賽有咁多唔同的組別要打,唔係一兩個星期打得哂,再看兵總比賽,由年頭打到年尾,個個星期有比賽,咁點就呢!難攞,再講返學介,唔係只有港島及九龍區先有學介的,新界區呢!兵總又要唔撞港島及九龍區,再就新界區,差不多是叫兵總這段時間唔好攪比賽。貓哥都知攪比賽唔難,就時間是最難的。只要學介在平日打咁就咩問題都解決哂;但要咁多間學校就相同日子得唔得呢!要成事就要有一個有企出來與咁多學校講吓!論壇咁多勁人,希望相關人士見到出點力,幫手解決此問題。

我是路過, 睇了兩日,其實咁多年都撞期, 學校,教練應該學董分配
1.) 如學界緊要的話, 可3勁2小勁
2.) 乒總隊可報5 人, 咪俾多D 後備球員打下, 又可攞下經驗,又可代表學校出賽(唔使成日做後備, 得個坐字),
咁可能有意外收獲, 又可雙贏

路人甲, 不喜勿插

剛做了少少資料,資料可能有錯,請提出
青少年團体賽24強名單
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

青少年團体賽最后四強名單
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
香港乒乓網

如果那天學界不是 DQ SPCC, 那麼 喇沙書院B可能要放棄其中一邊比賽
而聖保羅A也不好過,因為水線林煒權來不到,王浩軒+張彥陶也不是必然能取3 分
另四強有兩隊 DBS 球員,如果打到決賽,說不定楊甯,李柏豪及翁子鈞上陣

青少年團体四強名單將會全部改寫
香港乒乓網

整個中學學界比賽已經完結,結果當然有人歡喜有人愁
古語有云,一命二運三風水,但乒乓球比賽 一技術,二心態,三運氣
如果技高一籌便可以輕鬆3:0 或 2:0 KO 對手,什麼時候說張継科WIN運氣,有实力便可以將分數拋離
打到第五局或10:10便要看球員的心理質素,有些球員怕觀眾太嘈,相反有些享受比賽喜歡有觀眾
像林X恒 VS 何X杰在甲組打到第七局 Deduce ,其实誰WIN誰負都有運氣及心理成份

C Grade DBS 輸了給 SPCC,輸波不會也不應是任何一人的負任,打波更不是打名氣,打排名。如果排名高便可以取得冠軍,那黃鎮庭便不會KO松平健太兩次,李浩睛也不會戰勝星加坡一姐,派誰落場都有可以WIN有可能輸,DBS陣中已有兩名現任港青,但不要小看SPCC的林煒權,其实他也是前港青,及后也再入選,只是煒權選擇讀書,在比賽場上DBS兩位名氣較大的球員背住港青之名打比賽壓力必定較大,打到第四塲鄭栢晞更是輸住1:2不容有失的壓力下比賽,相反SPCC目標在賽前無人想過取OVERALL,輸是正常無壓力下比賽相反發揮更出色,加上10:9那一球運氣,只能說一句天意。便是DBS再排陣也有可能輸,輸未必是球員打得差, 有時是因為對方打得好。力戰而敗已儘了做運動員的責任,誰也不要過份怪責自己。

到 SPCC 及 LS 一戰,裁判按時 DQ 其实合情合理,全世界也一樣,便是 LS 有催促球証判決也未嘗不妥,畢竟SPCC的而且確球員未能於指定時間出場,不過說比賽原是 11:00,及后延長到11:35的說法我個人有保留,因為若11:20才打完,球証再給出場紙相方填寫期間只有15分鐘,並不是35分鐘。當然LS能取得OVERALL 也是实至名歸,便是與SPCC打也是上風波。

說到球員兩邊走,其实作為球員當然想儘量在可能情況下兩邊都可以比賽,如果是個人比賽我相信王啟仁同學不用考慮已經放棄, 因為此子其实打比賽不好也不太重視分數,為學校打學界只是想為學校出一分力爭一分光,可是青少年團賽也是以學校名義,隊友也是同學,誰也想不到林煒權在R#4可以再次爆冷(容我說爆冷),而另一邊球証也催促SPCC再出場紙,如果我是 LS 球員(可能)也希望儘早判決,這也是人之常情,否則青少年比賽便要放棄。

事实已經是事实,我們沒東西可以再做,比賽如人生沒有TAKE 2,可以做是檢討,改善明年再來。

那天我不在學界現場,我中午才回到香港,在歌街看到 SPCC, DBS, LS 打成一片,十分好朋友。小朋友其实好簡單,在場上打到你死我活,球場下也是好好朋友。這事與大專杯不能相比,每位小朋友及學校都是全力以赴,輸而無憾。比賽好看的地方是未到最后一刻都不知到 6死誰手。
香港乒乓網

如果 學体會乒總 看到此帖
希望你們可以互相溝通下,是否有能力改善呢?
辦法總比困難多

說一句無辦法好簡單,
但你們舉辦比賽目的何在?推動乒乓球運動 或只是為完成每年的工作
每年撞日期的事件不斷重演,苦了的只是孩子
香港乒乓網

學體會可以參考田徑,籃球, 足球等項目, 可於平日進行比賽

發新話題