發新話題

依家租場難,將來租場會否更難??康文署新一年開始新政策...玩中港大融合!@@

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

回復 20# 的帖子

算了吧!香港要與祖國融合是無可避免!
要國內"同胞"在文化/品德上,表現到如"香港人"或你提到其他地區的人一樣,需要很長時間.
忍吓啦!
你不滿意,仍然可以出聲,更甚可以離開香港,這是亞爺的取態!
香港政府對住亞爺,必定死狗.
無話可說了!!!

引用:
原帖由 Benlo 於 2014-2-18 15:43 發表
算了吧!香港要與祖國融合是無可避免!
要國內"同胞"在文化/品德上,表現到如"香港人"或你提到其他地區的人一樣,需要很長時間.
忍吓啦!
你不滿意,仍然可以出聲,更甚可以離開香港,這是亞爺的取態!
香港政府對住 ...
兄此言是事實,但離開香港這意見個人不敢苟同。

d大陸人e+玩到旺角,尖沙咀,銅鑼灣,上水已好亂,前幾日己有人班人反大陸自由行,差d打大架,民怨已去頂點,搶完醫院位,奶粉,學位,雙非產子攞身份證,現在仲要搶我地d體育設施,政府成日叫我地忍讓d大陸人,e壇野點忍,強烈反對
本來我不打算去佔領中環,今次事件殺到埋身即是迫我去姐

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 19:55 發表
d大陸人e+玩到旺角,尖沙咀,銅鑼灣,上水已好亂,前幾日己有人班人反大陸自由行,差d打大架,民怨已去頂點,搶完醫院位,奶粉,學位,雙非產子攞身份證,現在仲要搶我地d體育設施,政府成日叫我地忍讓d大陸人,e壇野點忍,強 ...
其實最大問題係689政府,以上問題在外國見到,一定一早已經ban哂,唔使煩。

有冇效也好, 去了康文處留意見! 希望多些人去表達意見! 唔想硬食!

本人想問問貴處是否決定了非香港居民由2014年二月起可租用康文處屬下的設施!如此是屬實,我有以下疑問!眾所週知康文處屬下的設施是政府以優惠價租給香港居民使用!所用的經費是由政府庫房撥出,即是香港人所納的稅!如以港人租用價租給非香港人使用,豈不是叫港人去補貼給非香港人?本人認為非香港居民想使用康文處屬下的設施應如公立醫院一般另定一個非香港居民收費!這才正確!否則必會引至民憤!請貴處考慮!

大陸人連體育設施都要內分,不如一人一電郵向康文署反對

如果都唔得,即是迫我去佔中,

XYZ@#$%

回復 25# 的帖子

agree
不過醫院服務給非香港居民用,是因為緊急同人道理由,但體育設施不是,理應只租給香港人使用 ,689同政府官員是不是擦大陸人鞋擦到傻左,好似d人反大陸自由行咁,佢地係有遊行自由既,如果佢地反法你咪搵差佬拉佢羅,d店舖係自已關門唔做生意,無人搵槍指住佢關門,點樣叫影響旅遊聲譽,洗唔洗十幾個政府官員同689出來顯責呀,仲要講到d大陸人好有貢獻,個個唔知係唔係想學湯顯明咁擦鞋擦番個政協黎做

引用:
原帖由 michaell 於 2014-2-18 20:31 發表
有冇效也好, 去了康文處留意見! 希望多些人去表達意見! 唔想硬食!

本人想問問貴處是否決定了非香港居民由2014年二月起可租用康文處屬下的設施!如此是屬實,我有以下疑問!眾所週知康文處屬下的設施是政府以優惠價租 ...
兄可否留下連結,方便各位波友向康文署反映意見?

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 21:19 發表
agree
不過醫院服務給非香港居民用,是因為緊急同人道理由,但體育設施不是,理應只租給香港人使用 ,689同政府官員是不是擦大陸人鞋擦到傻左,好似d人反大陸自由行咁,佢地係有遊行自由既,如果佢地 ...
因為一大班香港人文明地遊行,689及高官可以視而不見,但今次行動的確會影響他們,又怎會無反應.

就好似今次體育設施事件,如果冇人提,冇人有反應,又會係靜靜雞通過,遲D有香港身份證同冇都無甚分別......

回復 29# 的帖子

明天會send email去康文署反對

回復 30# 的帖子

其他野都可以忍,香港人既福利就唔可以忍,再搞落去港獨都似

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 21:39 發表
明天會send email去康文署反對
大力支持!!

現時康文署在元朗的乒乓球班,只有三張枱(連教練枱)卻收18人,擠迫不堪。不少人報名都抽不到,為何還要實行新措施? 香港的官員簡直不知所謂。

大家可去留言反對!

http://www.lcsd.gov.hk/b5/contactus.php

引用:
原帖由 michaell 於 2014-2-18 22:34 發表
大家可去留言反對!

http://www.lcsd.gov.hk/b5/contactus.php
謝謝兄的連結分享

如果各波友對此新措施有意見,請支持向當局反映寶貴意見.

小弟剛剛SENT左,感謝Michael兄的連結.
其實有多少波友已經向康文署反映呢個政策問題呢?

其實我真係唔太擔心,內地人落嚟book場,如果講乒乓波內地大把市場,使乜落到嚟香港同你book場打?
同埋又唔只內地人,其他國家旅客都可以book,又唔好針地內地人嚟講!
如果話非香港人收貴啲,依個都可行~
本帖最近評分記錄

雀得不敢說完全沒有影響, 以遊客身份, 應該沒必要閒逛康文場, 康文場又不會有球拍, 乒乓球等供應, 不便即興. 港政此舉反而可令一些外隊來港時多個地方熱身, 對緊張的私館有些影響.

<-->
.

發新話題