22 12
發新話題

最早期出的 Tenor (ST)

最早期出的 Tenor (ST)

面材顏色較現期的偏黃, 和我在日本買的 Ludeack 面材十分相似,
但擊球感比小鳥硬, 配省狂或Tenergy 是一絕,
手柄顏色也比近代的深色很多.
94g, 但不覺得佢重, 重心位造得很好 !

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

Nice.....I love Nittaku...yeah

引用:
原帖由 kenken168 於 2014-2-13 17:33 發表
Nice.....I love Nittaku...yeah
你真係要試呢塊 !
(唔係普通的5夾純木)

結構 :

Limba(直向)
Ayous(橫向)
無拼接梧桐大芯(直向) - 高硬度的
Ayous(橫向)
Limba(直向)

可惜呢塊無出直板
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-2-13 18:20 發表
可惜呢塊無出直板
又好似係冇見過有直板....等我Check吓

..........真係冇直板 !

http://www.iruiru.com/goods_page.php?ct=B&mk=D&gd=BD201

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-2-13 17:36 發表

你真係要試呢塊 !
(唔係普通的5夾純木)

結構 :

Limba(直向)
Ayous(橫向)
無拼接梧桐大芯(直向) - 高硬度的
Ayous(橫向)
Limba(直向)
用無拼接梧桐大芯已經值回票價,這板我試過,控制手感一絕
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 atcf 於 2014-2-13 21:02 發表

用無拼接梧桐大芯已經值回票價,這板我試過,控制手感一絕
係唔係以前先有無拼接梧桐大芯?  係一間舖(名廢時講), 睇過一塊TENOR, 大芯拼左幾次, 一塊過千既5夾純木板 , 大芯拚幾次真係好難接受.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 johnli 於 2014-2-13 21:09 發表

係唔係以前先有無拼接梧桐大芯?  係一間舖(名廢時講), 睇過一塊TENOR, 大芯拼左幾次, 一塊過千既5夾純木板 , 大芯拚幾次真係好難接受.
我接觸過3塊 Tenor, 就3塊都冇拼接的, 之前仲有木結他和小提琴, 大芯真係都冇拼接架喎 !
Nittaku Quality 講真, 比 Butterfly 還要好 ! (Butterfly 的大芯多數是有拼接的)
所以照經驗推斷, Nittaku d 貴價板都是冇拼接的.
你會唔會睇錯左 ?

絕對同意,nittaku球指手工比bty好一陪,只是真正好手用來真的唔夠力,但手感佢真是可以最好的十件好拍
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7

回復 8# 的帖子

順便請較一下jcclcc兄,這拍和木結他手感幾乎一樣,力度比木結他好小小,不知你認同否呢?
木結他 m1jp R7

唔好意思,係jcclee.兄先正確
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 atcf 於 2014-2-13 22:30 發表
順便請較一下jcclcc兄,這拍和木結他手感幾乎一樣,力度比木結他好小小,不知你認同否呢?
我反而覺得Tenor 和 木結他的手感不是相同/相似 !
首先, 結他板本身是有折彎形變, 白蠟面材企圖加快速度,
配較軟的大芯來平衡返穩定性, 吞吐感明顯, 但力量時有被放大.
Tenor 冇形變, 整體穩定好多, 靠高質的木材(硬的大芯)來提升速度和控制.
Anyway, 不在此詳論.

謝謝回答,有機會要再感受下thx
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-2-13 21:43 發表

我接觸過3塊 Tenor, 就3塊都冇拼接的, 之前仲有木結他和小提琴, 大芯真係都冇拼接架喎 !
Nittaku Quality 講真, 比 Butterfly 還要好 ! (Butterfly 的大芯多數是有拼接的)
所以照經驗推斷, Nittaku d 貴價板都是 ...
jcclee兄, 我當然信你既乒乓江湖地位啦.   我都係睇完後傻左, 有機會再去睇下, 我都希望係自己睇錯.  係啦, 依家的tenor limba面材係似clipper面材同顏色.

引用:
原帖由 johnli 於 2014-2-14 09:04 發表

jcclee兄, 我當然信你既乒乓江湖地位啦.   我都係睇完後傻左, 有機會再去睇下, 我都希望係自己睇錯.  係啦, 依家的tenor limba面材係似clipper面材同顏色.
比clipper的Limba還要偏黃,clipper而家用的Limba木材好raw,不及以往的了。

有好多師兄 PM 我, 想買相中的 Tenor....
係度講一聲 sorry ! 暫時我沒有打算出售
我 Post 相出來只是想和大家分享(手機相也影得不太好)

希望各位包涵

我都話冮湖從始多事端
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

好野自然多人要 你提下有冇起泡相信都一伯幾十人瞄瞄自然塊拍啦
木結他 m1jp R7

Jcclee兄.  尋日去左天樂里萬x, 塊Tenor大芯有拚接, 不過拼得好好. 要睇木既顏色先睇到.  至今為止, 九龍一間 (唔開名啦, 好多人都係VIP) 賣既tenor大芯亦有拼接, 拼得冇萬x好, 不過平過萬X.   可能以前買的Tenor大芯先係一塊過.

引用:
原帖由 johnli 於 2014-4-28 15:15 發表
Jcclee兄.  尋日去左天樂里萬x, 塊Tenor大芯有拚接, 不過拼得好好. 要睇木既顏色先睇到.  至今為止, 九龍一間 (唔開名啦, 好多人都係VIP) 賣既tenor大芯亦有拼接, 拼得冇萬x好, 不過平過萬X.   可能以前買的Tenor大芯 ...
Nittaku 板的大芯,好少會拼接架喎
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

22 12
發新話題