23 12
發新話題

[膠皮討論] t64問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

t64問題

你地覺得打左2年既t64 {300$} 購入 你地覺得值唔值
{爛左小小 係咪打唔到比賽..}

仲有淘寶既T64{$80} 你地覺得係咪真

回復 1# 的帖子

其實Taobao嗰啲應該九成都係流野⋯⋯

引用:
原帖由 AndroidRX93 於 2014-1-12 00:38 發表
其實Taobao嗰啲應該九成都係流野⋯⋯
吾可以甘講 但$80 就十成係流野

打左2年既T64 {$300}各位師兄覺得值唔值
{塊膠爛左小小,好似唔打得比賽}我個人認為 都幾好
仲有件事覺得好開心 30$買左塊renands bnight {雖然塊膠中間爛左小小} 但唔影響打波
依家睇到塊拍 都覺得好正 {第二次砌拍}

$300 唔值, 打幾個月塊膠感覺都唔同左LA, 更何況2年

第1次砌板果時 用左4年 無保養過
估唔到第2次砌板..
但我用t64果時真係好快
依家我覺得300$無咩問題 {可能係我用得多廢板}

tenergy 呢類膠既耐用性好低
一個禮拜打2-3次既話3個月左右就會性能下降
何況2年
$200買嚟試下都還可以

$300 買一塊新既德國膠比較好

本來都想買塊{donic jp01}當反手
不過見佢地有膠放 就收左
佢地仲同我試埋膠 我覺得都唔錯
不過是否t64既真正實力 就唔知
加埋其他野平放 我覺得都算值 {2張donic 貼10$ 一支洗板水40$ 加新2張中國貼}

塊拍係{勁極12,正手renands bnight,反手t64 加埋板套 洗拍水 保護貼}都係500$
同我黎講已經係好好

另外 我覺得買膠唔一定要買勁野打 先可以發揮到實力
我主要都係想練下基本功 當你無咁勁既拍 可打嬴人地勁既
我覺得已經係超越左自己 比平常用開勁拍既人 發揮得更好

唔知各位師兄有咩睇法

引用:
原帖由 {john} 於 2014-1-12 01:26 發表
本來都想買塊{donic jp01}當反手
不過見佢地有膠放 就收左
佢地仲同我試埋膠 我覺得都唔錯
不過是否t64既真正實力 就唔知
加埋其他野平放 我覺得都算值 {2張donic 貼10$ 一支洗板水40$ 加新2張中國貼}

塊拍係 ...
太複雜好難講清楚, 如簡單d既話, 馬龍用流星贏緊你, 不過佢就輸緊比許昕..
仲有既係, 識砌拍打唔一定就係勁既, 宜家見好多細蚊仔砌襯都千幾蚊, 我個人就覺得球拍還是配番你當時的技術! 當你去到一定技術時, 就再去轉另一檔次既器材! 始終, 器材不能凶過你, 就好似你才剛學車考到牌, 俾咖林寶堅尼你楂都冇用..
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

100%唔認同300買用咗2年既64
右手直板兩面反膠

我既睇法 同師兄完全一致
我認為我之前塊板 已經去到極限 150蚊 打左4年 唔保養 拉波要最大力先得 板拍我都拉到波
依家換左板新拍 技術同控制仲未適認到 但係我覺得我既波俾之前勁左好多 {甚至超越左我一開始認為的師兄}
證明 長期使用廢板練習 係某程度上 技術進步得比用勁板的多 反映 依家細路 唔識打 塊拍都過700
我覺得咁樣係唔會有進步

全新都係430,膠一剪咗已經唔值原價,有爛100就合理
同埋你要試膠既,呢D內能膠再貼已無哂,要試就試全新
右手直板兩面反膠

板最好不要太差,初學者最重要選一塊好手感的。
動作未定形,手感既建立好重要。
至於平貴,好像沒什麼關係。
平也有手感好的,貴也不一定好手感。

唔係牙!邊位人兄放比樓主甘冇人性?打了兩年的的T64可以買300.T系我保養得好都係半年貨仔。我一星期打三次波。打了兩年的T64,就算唔打放係到咩內能都走哂LA!就算有包裝的膠,如果知放了兩年都會冇人買。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

回復 3# 的帖子

師兄,其實我係話緊嗰D80蚊嘅T64流,你誤會了

不如有無師兄有用過的T64唔要,平放比佢啦
人地放塊T05比我都是$80

我放打過2星期,打少於10小時既05都係放200-250
打2年真係30蚊都要考慮過先

回復 19# 的帖子

咁brother你都算有品

極勁12,renanos bright,T64全新價分別係$290,$320,$430。一共$1040。 樓主一共用左$500買成套,($50買洗板水等,$300買T64,$30買renanos,$120買極勁12。除左T64,其它唔算貴。
一塊用左兩年的T64,就算打唔夠10次,最多值$100,可況係有爛?! (友檀剛剛有塊75%新T64都係放$120)

23 12
發新話題