26 12
發新話題

怎樣推動香港運動員打削球?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

引用:
原帖由 逍遙子 於 2016-12-15 15:24 發表

仲有,香港太少專門教削球,尤是是打削球出身的教練,所以削球在香港太少了
我位教練講過,你打一個波咁練削球,係練唔出好野,咁用多球練削球套路係好傷教練 (可能唔想用發球機 ),咁練幾次,個學生見輸多贏少,就唔打削球,浪費教練心機,教練見得多,當然唔教

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-12-17 05:29 發表

我位教練講過,你打一個波咁練削球,係練唔出好野,咁用多球練削球套路係好傷教練 (可能唔想用發球機 ),咁練幾次,個學生見輸多贏少,就唔打削球,浪費教練心機,教練見得多,當然唔教
唔係唔教,應該話唔識教,係香港裡大部分的教練以為看過幾次朱世赫和武揚,就以為自己會教,所以現在有一些練削球的小孩打球節奏和發力全錯,所以在香港青少年優秀的削球太少了

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-1-6 12:37 發表
最近青苗選拔削球球員,聽聞很難選材
的而且確香港实在缺少削球運動員及直板球員,以致在對外比賽有時會吃虧,因為平時根本無机會練。
過去兩年我們到國內向陽杯比賽,團体中必須一名直板球員,有時可笑是其 ...
唔係和,最近聽聞順利邨既青苗出左很多削球學生,仲有2個好似學界攞左獎,仲要係個女教練帶出來既,聽講嗰個女教練係專業隊出身,所以,如果香港多幾個好似順利邨嗰個女教練,已經可以推動削波啦

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-20 23:33 發表

係唔係劉海麗
係咩?我唔知啊。我聽點fd講嗰個女教練係咪外省嚟咖?

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-20 23:47 發表
劉海麗前廣西省隊成員,曾獲全國青少年比賽女子單打亞軍
哦!原本係咁!失敬失敬!有機會找她學下嘢先

26 12
發新話題