發新話題

學界比賽是否可以做好一點?

學界比賽是否可以做好一點?

近日身邊的朋友不停向我吐苦水,說學界比賽兒戲 學體重會沒有把乒乓球賽事重視及做好,他們意見如下,你們可隨便分享。

1, 學界賽事到今天還是三局兩勝,決賽 五區 或新界地域也一樣,除了學界精英八強或以后的賽事

2, 無暫停

3, 打早上7:30am

4, 賽程出得遲,學界証出得慢,

5, 無証件便是有身份證都要DQ

6, 最后中學 D1 A grade 居然在藍田全無觀眾席的比賽場地安排比賽,一眾家長學生企足一天,期間更有人不適險暈倒
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

我覺得冇証dq無可厚非

建議電話, 27119182。

小弟只知道, 他們人手有限+嚴重不足, 部分為義務老校長負責

我也曾多年前強烈建議要增設乒總球証, 結果近幾年的港九中學區的複賽均有球証。

學界去到4強係有暫停的 (今年新加)
冇學界證冇得比賽係老規矩, 正如乒總冇註冊都唔比你打比賽, 學體會都要經過做證確認學生係屬於某學校/冇超齡
如果覺得學界證出得慢, 可以自己親身去學體會搞, 幾分鐘即刻比到你 (個人經驗: 因為我學校每年學界前總會發覺有人唔見證/ 未做證, 所以直接走上去係好快)

我想知學體會搞比賽會唔會係資金最有問題呢 ?

引用:
原帖由 henrytam 於 2013-12-20 22:05 發表
冇學界證冇得比賽係老規矩, 正如乒總冇註冊都唔比你打比賽, 學體會都要經過做證確認學生係屬於某學校/冇超齡
如果覺得學界證出得慢, 可以自己親身去學體會搞, 幾分鐘即刻比到你  ...
其實上年已有暫停, 只是很少人會留意佢給每間學校裡的詳細資料。

引用:
原帖由 henrytam 於 2013-12-20 22:05 發表
如果覺得學界證出得慢, 可以自己親身去學體會搞, 幾分鐘即刻比到你  ...
乒總要註冊,但無証一樣可以比你打比賽,只要有身份證明文件
有一同學今年打學界精英,但因很晚也未收到學界証件,而佢又無番學SICK左,最后在比賽前2-3天學校才收到
本來果日有同學拿比佢,但同學睡過頭,結果無得打

又有比賽時有老師KEEP住學生的學界証件,但老師忘記了比同學,結果同學水竹尸大灑當塲,同學仲要是最后一年打少學

如果學界証的原意是証明學生身份,學生有註冊但無BRING,其实是否情有可原呢?為什麼要執到咁死呢?我雖不是受害人 但有時見小朋友因為老師的錯 或 學体會發証太慢引致無証件,其实是否可以改一改,是否有必要執到咁嚴呢,現在連乒總都可以用其它身份證明文件代替,為什麼學体會不可以呢?
香港乒乓網

引用:
全港數百個學生打學界精英,如果每一位都去何文田攪
講真父母要番工,小朋友要番學,何來咁多時間呢? 而學界精英是一開學便要打,想早點註冊又唔得
我可以明白或体諒人生及資源問題,我也不是代那些給人DQ的小朋友投訴
我們只是希望提出意見
香港乒乓網

引用:
原帖由 cgwc 於 2013-12-20 19:34 發表
建議電話, 27119182。

小弟只知道, 他們人手有限+嚴重不足, 部分為義務老校長負責

我也曾多年前強烈建議要增設乒總球証, 結果近幾年的港九中學區的複賽均有球証。
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2013-12-21 01:03 發表

全港數百個學生打學界精英,如果每一位都去何文田攪
講真父母要番工,小朋友要番學,何來咁多時間呢? 而學界精英是一開學便要打,想早點註冊又唔得
我可以明白或体諒人生及資源問題,我也不是代那些給人DQ的小 ...
我覺得乒總可以用身份証明是只是証明球員身分,
但學界証仲有一個功能係証明所讀學校,你可能話可以帶埋學生証/手冊,
但學體會唔會知道每間學校的學生証/手冊特徵,難保有人會偽造等問題,所以一式用認可的學界証

利申:只是個人見解

其實已不是最近旣事喇,每年都聽唔少……
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

感覺到是為攪而攪,不是以人為本喔!
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

發新話題