30 12
發新話題

現在玩乒乓球仲貴過網球

現在玩乒乓球仲貴過網球

好似乒乓球咁好打的球拍都要1000蚊,3個3星波都要30至40蚊,而網球都是500蚊一塊拍,3個波都是30蚊度,
以前仲話網球是貴族先玩得起,唔通現在乒乓球運動升呢左

多人食翠華, 翠華貴了, 再貴些偶就完完全全不食佢 太過普及性和人慣性不想其他, 會縱容佢.

<-->
.

引用:
原帖由 nwa10 於 2013-11-29 13:41 發表
好似乒乓球咁好打的球拍都要1000蚊,3個3星波都要30至40蚊,而網球都是500蚊一塊拍,3個波都是30蚊度,
$500的網球拍係同YE差唔多級數,我十幾年前買塊Hammer都要千五。 好嘅線同膠一樣,要好快換,因為好易殘。 D網球打一輪,當D毛薄左之後,彈力唔同左,一樣要換。  

反為乒乓球場租就平得多。

其實貴有貴玩,平有平玩,我打來打去都係一兩塊木板,都係朋友送嘅,(多謝佢地)+ 一年換一次膠,咁都好經濟
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

豐儉由人
齊一塊拍,價錢可以由HKD90 (銀河,友誼, 拍里奧,世奧得) 到 HKD3000 (Butterfly, Darker, Nittaku) 都齊到嫁!

如果想經濟, 建議打壁球.  球拍10年前$800買一塊靚拍, 依家都係咁上下價錢.  一個雙黃點比賽波(好似幾十蚊)打極都唔爛, 球拍撞極都唔斷.  打左好耐好耐, 都係打裂一兩個波.  又不受天氣影響, 運動量又大, 場又易Book, 絕對係健身經濟方法. 雖然咁多好處, 最重要係睇自己興趣.   乒乓球係貴, 但如果係興趣, 貴一貴都值.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

一定貴唔過golf, 一套好D既桿都萬萬聲! 仲有入會費!

也可以打太極
只要一個大西瓜
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 nwa10 於 2013-11-29 13:41 發表
網球都是500蚊一塊拍--  應該唔OK
我200X年買左一塊WILSON, 特價左都要$1500

丰俭由人.买块十几蚊波板打石台也一样可以尽兴,网球就無咁容易了.
洪华山

我聽朋友講打網球比賽要消耗好多網球,因為比賽係唔可以打舊波…點都貴唔過打乒乓球,其實你如果唔係追求器材,其實打乒乓球都已經好便宜,最少一個鐘波枱現在只需十四蚊,一千蚊內的器材包拍連膠都可以好好打,而且可以用好耐

論壇好多高手既球拍也不是BTY張繼科,黑檀,玫瑰木,之類,膠也不是T05,64;而且也不會隨便買和轉換球拍

本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

我塊木38元,柄15元正手52元,反手30元
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 天樂 於 2013-11-29 16:17 發表
我聽朋友講打網球比賽要消耗好多網球,因為比賽係唔可以打舊波…點都貴唔過打乒乓球,其實你如果唔係追求器材,其實打乒乓球都已經好便宜,最少一個鐘波枱現在只需十四蚊,一千蚊內的器材包拍連膠也可以好好打 ...
同意, 仲有請教練都係乒乓球平小小 (當然以同LEVEL計算LA)
我以前有同事請個普通既教練, 單對單教, 都要500一小時

再講, 打網球受傷機會都比打乒乓球大

不過, 我都同意, 打乒乓球既消費, 比以前來講, 真係越來越貴

本帖最近評分記錄

依家租乒乓球場都便宜了,至於器材就有平有貴.

唔同意,器材既野豐儉由人,但塲地收費就梗咗;十四元底到爛
右手直板兩面反膠

最經濟十惠是跑步

二,三十年前, 一塊60元的球拍如紅雙喜,友誼,雙魚已經有不錯的質素, $200如Butterfly, Stiga已經是頂級配置, 至於網球拍, 八十年代初, 纖維材料如Carbon fiber, Graphite, Boron還是很昂貴的材料, 當時一塊用纖維材料製的網球拍, 平均都過近千, 個別例子Prnice Boron, 當時零售價係US$500, 今時今日, 一塊較有相當質素的乒乓球拍配置,平均最少都要$400, 較頂級,尤其是Butterfly的閒閒地都接近二千, 而網球板, 千多元的已經很高級的配置了
至於波, 我都覺得乒乓球的消耗比網球快, 乒乓球比網球易爛, 一裂就唔用得, 網球用舊了, 甩晒毛,冇乜氣, 還勉強可以用, 起碼可以用來練開波

回復 3# 的帖子

agree 以前最貴要21蚊現在全部都是14蚊,真係平過網球好多,慳番d錢來買膠都好

回復 4# 的帖子

高手都是一年換一次膠,用技術來補救球拍的不足,高手即是高手,佩服佩服

回復 5# 的帖子

但是要好打的真係好貴,好似vega,m1,T05咁都要$200-500,其他平膠真是比不上,而球拍都可以用平d,銀河我已經足夠

30 12
發新話題