發新話題

[砌版討論] 5夾純木板正反手用物野反貼膠最好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

5夾純木板正反手用物野反貼膠最好?

5夾純木板(656, YEO, 黑/橙水晶)正反手用物野膠最好?  打法正手以搓波, 拉前衝弧圈, 側弧圈, 加扣殺;  反手以搓, 拉波為主.   正手打過Rasant, Baracuda, 省狂, 最Like Rasant.  反手打過Baracuda, Vega Asia, Vega Euro, S2, 729 Focus 3, 最Like Vega Asia 同 S2.  

都明白自身協調發力比搵膠更重要, 但年紀已一把, 姿勢改善並不是短期可以做到.   除左Butterfly之外, 正反手仲有冇更好既選擇?  請各路英雄俾的意見.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

正手jp01,反手Bar或R7。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-26 23:48 發表
正手jp01,反手Bar或R7。
謝謝師兄, 呢度好多人讚Omega 4 Pro, 其實呢塊同jp01有什麼分別?

O4更D

R7

可以一試正手Rasant Omga4euro Jp01反手R7應該有唔錯手感
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

M2 唔錯
老楊

正手VEGA EURO, 反手月亮37<要選輕的>
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-27 09:40 發表
正手VEGA EURO, 反手月亮37
紅眼兄, 謝謝你既見議.  Vega Euro太軟, 個波好似好慢.

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 11:39 發表

紅眼兄, 謝謝你既見議.  Vega Euro太軟, 個波好似好慢.
莊李兄, 喎不是紅眼兄, 由於特別不妥容易亂眼紅人的麻甩, 所以要令人知道有關嘜頭人特別會亂眼紅人, 等人有個警覺
用過VEGA EURO在BTY KORBEL上覺得又咬又去, 所以認為OK, 或者那是個別吧.

<-->
.

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 11:39 發表

我自己的睇法係, 海綿越軟的膠個乒乓波越容易撞到板底, 而速度可以超快(你唔信就用白板打個乒乓波丫 ), 對於一D沖丫扣丫, 大大力打落去的技術越好用!
但相對GA, 有利就有弊 對於一D要求磨擦去的技巧, 由於乒乓波太易到底, 就比快板彈番出來, 就會感覺旋轉上差一D!!

我試過比一個波友用日直+Vega Euro的超強勁抽擊打中隻手(格住件衫架), 魚黑左成個星期......
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-27 11:55 發表

莊李兄, 喎不是紅眼兄, 由於特別不妥容易亂眼紅人的麻甩, 所以要令人知道有關嘜頭人特別會亂眼紅人, 等人有個警覺
用過VEGA EURO在BTY KORBEL上覺得又咬又去, 所以認為OK, 或者那是個別吧.
在線兄, 唔好意思, 因為你個簽名"紅眼"太Sharp, 當左係你個名 .  依家我用Vega Euro係656反手, 好似個拉波球速好慢咁.  多數係自己發力姿勢不正確.  謝謝你既建議.

回復 11# 的帖子

這個還要佩合底板,日直或Taksim可以。 但YEO 就未必有呢個效果

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-11-27 13:29 發表

我自己的睇法係, 海綿越軟的膠個乒乓波越容易撞到板底, 而速度可以超快(你唔信就用白板打個乒乓波丫 ), 對於一D沖丫扣丫, 大大力打落去的技術越好用!
但相對GA, 有利就有弊 對於一D要求磨擦去的技巧, 由 ...
alan兄, Vega Euro (656反手膠)冇錯係好易感覺到板, 可能橫打姿勢問題, 總係覺反手出盡力拉都同正手Rasant拉既波係球速上慢好多.   我大約估到係邊個用日直+vega Euro打傷你.  應該我同佢都交過手, 佢正手真係好鬼勁.

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-27 13:58 發表
這個還要佩合底板,日直或Taksim可以。 但YEO 就未必有呢個效果
或者la, 世事係無絕對ga~~~
引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 14:01 發表

alan兄, Vega Euro (656反手膠)冇錯係好易感覺到板, 可能橫打姿勢問題, 總係覺反手出盡力拉都同正手Rasant拉既波係球速上慢好多.   我大約估到係邊個用日直+vega Euro打傷你.  應該我同佢都交過手, 佢正手真係好 ...
橫打時, 板頭向外(向橫, 不要向地), 收緊手腕, 鎖實不變, 提高一點手肘, 做一個好似"烤"門的動作(向前多, 向上小), 睇下有無分別
拿, 我用橫板架, 直板橫打呢家野我唔識架, 有錯唔好插我丫~~~

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 13:53 發表

在線兄, 唔好意思, 因為你個簽名"紅眼"太Sharp, 當左係你個名 .  依家我用Vega Euro係656反手, 好似個拉波球速好慢咁.  多數係自己發力姿勢不正確.  謝謝你既建議.
莊李兄, 不要緊, 紅眼兩字太SHARP即算有效果 ; 或者個別KORBEL挺過656

<-->
.

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-11-27 14:01 發表

或者la, 世事係無絕對ga~~~

橫打時, 板頭向外(向橫, 不要向地), 收緊手腕, 鎖實不變, 提高一點手肘, 做一個好似"烤"門的動作(向前多, 向上小), 睇下有無分別
拿, 我用橫板架, 直板 ...
會試下你既建議,有時真係懷疑你係教書先生, 寫的比喻好易明.  不過我資質普通, 希望做到.  自己玩左橫板都有一段時間, 都係直板打得好的. 呢方面你決心同資質都好過我.

Hexer+(2.1 mm)做反手如何?  最近試用一塊二手膠於Rosewood 5 直板, 初步感覺不錯, 中近枱力量和旋轉都满意, 雖然不是很快.  Hexer+是Hexer 的改良版, 海綿膠皮較軟較輕.

引用:
原帖由 KSLiu 於 2013-11-28 22:46 發表
Hexer+(2.1 mm)做反手如何?  最近試用一塊二手膠於Rosewood 5 直板, 初步感覺不錯, 中近枱力量和旋轉都满意, 雖然不是很快.  Hexer+是Hexer 的改良版, 海綿膠皮較軟較輕.
謝謝師兄提議, 有機構會試下.

發新話題