發新話題

幫5歲小朋友砌拍

幫5歲小朋友砌拍

我想幫個5歲小朋友砌拍:
考慮緊:
拍:Timo Boll ALC - FL
正手:Bluefire M2
反手:BARACUDA

不知各位覺得會否太有彈力?聽講太有彈性對小朋友學打波不太好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 mcm 於 2013-11-20 09:01 發表
這塊Timo Boll ALC是一塊專業板,要有一定水平才可控制,若5歲小朋友初學乒乓球用成品板已足夠了.
原來係咁,謝謝!我都擔心緊咁細個會唔會用唔著咁貴的器材

引用:
原帖由 Suki 於 2013-11-20 09:45 發表
有D成品板特別輕,好適合小朋友,3舊水樓下,好似$250。。。
已經用緊,kinson果塊junior,但係覺得麻麻地

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 11:06 發表
其實5歲小朋友,可以買兒童板+兩面cJ8000.學好自身發力同基本功先為重要.
唔洗打ALC呀!打5層純木最好!
睇到你在下面建議小朋友用:
底板:Timo Boll W5
正手:Donic 藍火jp01
反手:Donic Baracuda

請問5歲小朋友也適合嗎?

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 13:23 發表

朗朗初期學波時,都係打我塊YE先!後來先改用石川佳純,呢年先改打W5的.
你的意思係W5太重,所以5歲不適合用?

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 13:45 發表
有感五歲孩子, 底板貴盡用科貝爾好了, 膠皮最好是較耐用的中膠皮日海綿, 撞到花晒個心都不太傷
我都明白,見佢地隨便放在地下就算,真係幾傷

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 14:55 發表
有時雀得家長買球星級配置給初學打球的孩子, 不代表特別富有, 主要代表家長沒多體驗乒乓活動
其實我係想一次過買塊質素好d的球拍,日後唔洗再換拍,慳番d錢

引用:
原帖由 BrianDD 於 2013-11-20 16:00 發表
如果是給初學的小朋友,一定以手感為前題,練好了手感,長大了打什麼板也行。
手感好的球板以較面五夾為首選,如oc,ye,枘米oc等
對於小朋友,纖維球板是對其成長有害,有人可能因用這些速度和力量大的球板而易出成績而選 ...
我都怕買左塊好拍反而害左佢,所以想左好耐
而家仲用緊kinson junior

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 20:52 發表
http://www.sunnywise.com.hk/ycn2.htm

呢塊板岩晒你仔仔用,貼兩面cj8000就ok了!又便宜又岩小孩用.
呢塊板真係好輕,唔該晒

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 22:08 發表

最重要幫到你小朋友,過多一年半截你仔仔有一定技術先再换板.唔同技術同波齡是用不同的板.正如BB穿BB的衫,小童穿童裝,冇理因為想一次過唔買BB衫同童裝,就買件大人的衣服比BB穿呢!
有道理,但我原本冇想過要咁樣用錢法

發新話題