發新話題

幫5歲小朋友砌拍

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 13:33 發表

你的意思係W5太重,所以5歲不適合用?
已Butterfly 官網的資料 W5係純木中, 速度中上級, 已經離開入門好遠了~~~~

下面有對照表:
http://eshop.butterfly.co.jp/htm ... 4/category14_0.html
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

有感五歲孩子, 底板貴盡用科貝爾好了, 膠皮最好是較耐用的中膠皮日海綿, 撞到花晒個心都不太傷

<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 13:45 發表
有感五歲孩子, 底板貴盡用科貝爾好了, 膠皮最好是較耐用的中膠皮日海綿, 撞到花晒個心都不太傷
我都明白,見佢地隨便放在地下就算,真係幾傷

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 13:48 發表

我都明白,見佢地隨便放在地下就算,真係幾傷
還有, 覺得如果買到太頂; 同學,朋友,教師等好奇借下借下來打, 加快謝皮.
<-->
.

最近看到一個七碎初學者打 ALC 05 + 64

無言
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

有時雀得家長買球星級配置給初學打球的孩子, 不代表特別富有, 主要代表家長沒多體驗乒乓活動
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 14:55 發表
有時雀得家長買球星級配置給初學打球的孩子, 不代表特別富有, 主要代表家長沒多體驗乒乓活動
其實我係想一次過買塊質素好d的球拍,日後唔洗再換拍,慳番d錢

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 15:44 發表

其實我係想一次過買塊質素好d的球拍,日後唔洗再換拍,慳番d錢
我覺得你e 個想法唔係咁啱, 因為一個五歲的小朋友係唔太識小心使用東西, 即使你買幾千蚊的"好板", 結果咪.... 唔比佢打爛, 都比佢打殘的.

如果是給初學的小朋友,一定以手感為前題,練好了手感,長大了打什麼板也行。
手感好的球板以較面五夾為首選,如oc,ye,枘米oc等
對於小朋友,纖維球板是對其成長有害,有人可能因用這些速度和力量大的球板而易出成績而選用,但這會令小朋友在學習自身發力出問題。
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2013-11-20 16:00 發表
如果是給初學的小朋友,一定以手感為前題,練好了手感,長大了打什麼板也行。
手感好的球板以較面五夾為首選,如oc,ye,枘米oc等
對於小朋友,纖維球板是對其成長有害,有人可能因用這些速度和力量大的球板而易出成績而選 ...
我都怕買左塊好拍反而害左佢,所以想左好耐
而家仲用緊kinson junior

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 15:44 發表

I am making a DIY racket for my child. I am also a poor parent. But my opinion is to made him a medium-low priced racket for him, like HKD700. When his skill is more mature or when he is really interested in this sports in long term, then make him a good racket specific to his strength. And as you said, the children do not really treasure their "toys".

回復 31# 的帖子

第一支板應挑由瑞典或日本製的,那對小朋友的未來有好處。
說白一點應買BTY或Stiga,Yasaka(瑞典製的)
小朋友習慣了它的手感後,以後就一直用同一品牌的球板。
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

推介一支今年BTY的限定品球板
五夾,重量輕,手感清,彈性好
唯一問題是香港可能只有我有收藏這支板。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

好適合小朋友,3舊水樓下

現在的小孩多幸運,我們有工作都捨不得買二千元的球拍
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

http://www.sunnywise.com.hk/ycn2.htm

呢塊板岩晒你仔仔用,貼兩面cj8000就ok了!又便宜又岩小孩用.
本帖最近評分記錄
  • Suki +10 寶貴分享! 2013-11-20 21:42
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 20:52 發表
http://www.sunnywise.com.hk/ycn2.htm

呢塊板岩晒你仔仔用,貼兩面cj8000就ok了!又便宜又岩小孩用.
呢塊板真係好輕,唔該晒

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 21:37 發表

呢塊板真係好輕,唔該晒
最重要幫到你小朋友,過多一年半截你仔仔有一定技術先再换板.唔同技術同波齡是用不同的板.正如BB穿BB的衫,小童穿童裝,冇理因為想一次過唔買BB衫同童裝,就買件大人的衣服比BB穿呢!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 22:08 發表

最重要幫到你小朋友,過多一年半截你仔仔有一定技術先再换板.唔同技術同波齡是用不同的板.正如BB穿BB的衫,小童穿童裝,冇理因為想一次過唔買BB衫同童裝,就買件大人的衣服比BB穿呢!
有道理,但我原本冇想過要咁樣用錢法

又可以用另一個比喻! 我想個仔大個做F1車手,首要條件係要有車牌(即係基本技術),入讀賽車學校,先玩cart仔,然後方程式,F3,最後F1。 就算我有能力買一枝F1車隊,都唔會一開始比佢去做F1車手,因為只會害左佢。

發新話題