43 123
發新話題

幫5歲小朋友砌拍

幫5歲小朋友砌拍

我想幫個5歲小朋友砌拍:
考慮緊:
拍:Timo Boll ALC - FL
正手:Bluefire M2
反手:BARACUDA

不知各位覺得會否太有彈力?聽講太有彈性對小朋友學打波不太好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 08:52 發表
我想幫個5歲小朋友砌拍:
考慮緊:
拍:Timo Boll ALC - FL
正手:Bluefire M2
反手:BARACUDA

不知各位覺得會否太有彈力?聽講太有彈性對小朋友學打波不太好
初學球速要慢, 太彈的話小朋友控球比較更難,打極都打唔到會失去興趣!
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

這塊Timo Boll ALC是一塊專業板,要有一定水平才可控制,若5歲小朋友初學乒乓球用成品板已足夠了.

五碎小朋友打 300蚊的套裝板己足夠
去年女子七碎新一代冠軍都是用不足 $100元買回來的二手球板

剛學車便開宝馬,快左D
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 mcm 於 2013-11-20 09:01 發表
這塊Timo Boll ALC是一塊專業板,要有一定水平才可控制,若5歲小朋友初學乒乓球用成品板已足夠了.
原來係咁,謝謝!我都擔心緊咁細個會唔會用唔著咁貴的器材

引用:
原帖由 Suki 於 2013-11-20 09:45 發表
有D成品板特別輕,好適合小朋友,3舊水樓下,好似$250。。。
已經用緊,kinson果塊junior,但係覺得麻麻地

其实小朋友要輕為主
因為初學波未學會拉,不用打咁貴的球板
相反太重小朋友會吃力,重量行先
香港乒乓網

好多師兄都唔建議用成品拍。
Timo Boll ALC更加唔建議,如5歲用TB ALC, 學成後是否要用3千蚊的張super ZLC?
其實砌一塊銀河五夾或7夾木,加兩面CJ8000之類已經很夠,兩佰多元。5歳小朋友就算攞尼打落塊地都冇問題

其實5歲小朋友,可以買兒童板+兩面cJ8000.學好自身發力同基本功先為重要.
唔洗打ALC呀!打5層純木最好!

主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

本人都比朗朗打過ALC同ZLF,但真係過彈.小孩好難控制的.所以他用番W5就得心應手.
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

我個女八歲打米奇老鼠板,十蚊。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 11:06 發表
其實5歲小朋友,可以買兒童板+兩面cJ8000.學好自身發力同基本功先為重要.
唔洗打ALC呀!打5層純木最好!
睇到你在下面建議小朋友用:
底板:Timo Boll W5
正手:Donic 藍火jp01
反手:Donic Baracuda

請問5歲小朋友也適合嗎?

豪華板!
如你小朋友識檯內凌球,離檯對拉,前衝孤圈球,擺短,劈長,近台挑打等等技術,此板絕對適合!
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +5 精品好帖 2013-11-20 12:39

銀河 + 兩面 拍利奧
香港乒乓網

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 12:16 發表

睇到你在下面建議小朋友用:
底板:Timo Boll W5
正手:Donic 藍火jp01
反手:Donic Baracuda

請問5歲小朋友也適合嗎?
呢個組合大多兩年先LA!
我唔記得伯利奥定銀河有小童純木底板的,板身細D同輕D.貼兩面cj8000已經很足夠了!
如果過兩年小孩仲有興趣打波,有一定技術時先林轉板都唔遲!

講真小朋友太細個, 不太會愛惜手中的板. 所以, 一般純木5或7, 加兩面入門小小的膠, 就可以~~

我推Yasaka YE!!! 膠如果唔想打大陸膠, Butterfly Flextra真係為左入門人事而出的~~~

上面成套加起來,價錢不貴, 重量也輕巧~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-11-20 13:18 發表
講真小朋友太細個, 不太會愛惜手中的板. 所以, 一般純木5或7, 加兩面入門小小的膠, 就可以~~

我推Yasaka YE!!! 膠如果唔想打大陸膠, Butterfly Flextra真係為左入門人事而出的~~~

上面成套加起來,價錢不貴, 重 ...
朗朗初期學波時,都係打我塊YE先!後來先改用石川佳純,呢年先改打W5的.

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 13:23 發表

朗朗初期學波時,都係打我塊YE先!後來先改用石川佳純,呢年先改打W5的.
我都係打緊比YE重要慢好多的Yasaka Classic炸~~~

<--我係低手中的低手
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

五歲小朋友其實不用砌拍,一般成品板已經好足夠
最緊要輕和令小朋友喜歡,砌球拍既嘢讓他球齡多小小會磨轉或會發力再考慮
本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 13:23 發表

你的意思係W5太重,所以5歲不適合用?

43 123
發新話題