發新話題

人生交叉點

人生交叉點

何鈞傑今次回來香港打甲團,日后會否留在香港打港隊
還是回去國內繼續受訓?
香港作為國家其中一個蛋丸之地,要水平再進一步提昇是否要全職早日回國內訓練

路邊社消息 ,去年七碎新一代冠軍有卓號小波爾之稱的小朋友
已暫時停學半年飛到北京受訓,若你是家長�教練對於回國訓練有什麼意見

香港除何鈞傑外,聽聞高佬峰,星仔,陳奕君早年亦全職在國內受訓
究竟是否值得呢?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

各人有各人的路
每位家長亦有自己的決定
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

父母支持, 小朋友又熱愛乒乓.珍年少應多嘗試!
ysyliu

引用:
原帖由 Suki 於 2013-11-18 13:13 發表
個人覺得,在討論是否值得前,必須有以下條件:>

1>父、母同樣要支持、
2>有冇$、
3>小朋友興趣(當然要捱得)、
呢個我認同, 要加多樣, 4.),到15 歲後 打唔出成績, 書又無讀, 点算 ???
鍾華譽

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2013-11-18 13:08 發表
各人有各人的路
每位家長亦有自己的決定
絕對同意,只要是自己决定,那怕是年少無知?
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

如果有條件的話,不妨去闖一下。
現在不把握機會,到將來可能就會後悔。
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

決定不到時擲銀吧, 公就去, 字就不好不去
<-->
.

首要條件係父母要有一筆足夠小朋友用一世嘅錢或者已經諗定一條“後路”。
就當小朋友打到最理想入港隊,之後退役做教練或者開球館,呢個結果係最理想。
但若然當中其中一環唔理想,如打得唔叻、教練竟爭超出想像……等,但又轉唔到行,以香港生活指數,全職運動員風險係比國內大架。
我相信99%家長就算有錢,都寧願留返比個仔買樓。除非係勁有錢。
無辦法香港就係咁現實。
本帖最近評分記錄
  • Suki +10 說出了香港現況! 2013-11-18 18:23

引用:
原帖由 //RAY\\ 於 2013-11-18 17:42 發表
首要條件係父母要有一筆足夠小朋友用一世嘅錢或者已經諗定一條“後路”。
就當小朋友打到最理想入港隊,之後退役做教練或者開球館,呢個結果係最理想。
但若然當中其中一環唔理想,如打得唔叻、教練竟爭超出 ...
有點過份吧!未免太極端,只要思想正面,凡事都有可能
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

發新話題