發新話題

[橫打] 反貼膠皮, 直拍橫打(或橫板反手拉波)能拉出下旋球嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

反貼膠皮, 直拍橫打(或橫板反手拉波)能拉出下旋球嗎?

大家都知直拍橫打係以拉出上旋球為主.  記得睇過王皓係Youtube教學片時講過直拍橫打[youtube]可以拉出下旋球 (片中2:40 至 2:50有講)[/youtube].   曾經睇左佢講呢句好多次, 諗左好耐. 佢應該係講真.   好似有的頭緒, 應該同開正手下旋球方法想似, 只不過用直拍橫打來做.  但以我既手腕咁硬, 應該好難做到, 同埋都想知係唔係真係有人做到, 亦或係自己諗錯左?

假設反手係用普通反貼膠 (長膠唔算數),  有冇邊位波友做到"直拍橫打能拉出下旋球", 可否分享下呢技巧?   如果打橫板既波友做到反手拉出下旋球, 唔該都分享下.   

如可以做到, 呢招幾時可以應用?

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

佢係咪話拉下旋…拉成上旋,拉成側上旋,唔係拉*成*下旋架…然後佢講點樣拉側下旋…
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

我諗應該係先張球看成一個時鐘, 差下旋就摩球的低部即6點鐘位.
拉出上旋時就觸球的10點半位由球的中部對上. 向上向前發力.
如想拉出側旋球時, 就觸球的0930位, 今次就正正觸及球的側面往前及上發力.
最後就係想拉出帶下旋的效果, 就觸球的側中下部大約730位, 而且拍頭像差下旋球咁往前送.
全下旋我就做不到, 但係拉出帶側下旋還是可以的...
馬琳的橫打其中一招必殺技係拉出側下旋球, 當時有個比賽, 馬琳就橫掃了很多鬼佬, 佢地一擋就落網, 唔知點算既時候, 跟住當馬琳對番國手時, 班外籍球手個個都睇住這場比賽, 國手用了一招就破左馬這招, 及後的賽事, 個個都學這國手的方法回接..
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

馬琳的橫打有一拉出側下旋球,

多謝各位師兄意見 . 原來真係得, 唔係我聽錯.  可以反手拉到側下旋, 我已知足.  青見人師兄, 我會跟你既方法試下拉側下旋球.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-15 08:10 發表
多謝各位師兄意見 . 原來真係得, 唔係我聽錯.  可以反手拉到側下旋, 我已知足.  青見人師兄, 我會跟你既方法試下拉側下旋球.
其實我係睇字幕 ...
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

王晧都有講拉出則下旋球要將身體重心向左一點,反之拉出上旋要將重心向右一點

(我係睇字幕 too.. )

發新話題