發新話題

致新手及各家長

我見過有教練賣600一塊拍,木係銀河(值100),正反手膠係cj8000(共值80-120)
姐係昆左最少480

引用:
原帖由 eddieho 於 3-11-2013 07:33 PM 發表

老實說:呢塊手感麻麻!如果要平,寧願打ye 或yeo。
有同感~~~~~~~

引用:
原帖由 Creamy 於 2013-11-3 20:05 發表
我見過有教練賣600一塊拍,木係銀河(值100),正反手膠係cj8000(共值80-120)
姐係昆左最少480
又真係好過份,贵1OO內當車馬費就oK!我自己幫學生買野,就叫店主明碼實價開單.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 Creamy 於 2013-11-3 20:05 發表
姐係昆左最少480
too bad……
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-3 17:10 發表
致新手及各家長

近年我同朗朗週圍打波,所以接觸到不少新手及家長.但常常有一毛病.就是不識買板,使小孩不能盡情地學習乒乓球.本人非常不建議小孩及新手打碳板.應該打純木.可以練習手感和自身發力.
已前我會推薦 ...
很有用的心得,thanks.

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-11-3 17:22 發表
路過順便一提見過兩次以上有教練在某乒乓球店要求開大單,即係一塊六百既開到一千至千二,膠又加大,唔想買貴咗既家長們真係要留意
這是不是收非法回佣呢.? 真的太過份呢...

感謝分享
不過如果真係新手既話呢個裝備都略貴少少,
樓主不妨搵下d更平既裝備供參考
eg,銀河邊款木/平平地既新手膠

引用:
原帖由 `-Wesley 於 2013-11-3 22:28 發表
感謝分享
不過如果真係新手既話呢個裝備都略貴少少,
樓主不妨搵下d更平既裝備供參考
eg,銀河邊款木/平平地既新手膠
老實說:現時的乒器非常貴,如果買得太平,一陣又要再轉,米更加浪費.我呢個組合.如果小學生用,可以F1先轉碳板了.
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-3 22:37 發表

老實說:現時的乒器非常貴,如果買得太平,一陣又要再轉,米更加浪費.我呢個組合.如果小學生用,可以F1先轉碳板了.
咁又係,價格越黎越貴

小朋友練磨波當然係oc+狂飆 無得頂
從小練到大 磨波手感差極有限
我覺得而家小朋友太依賴膠皮既力量個個t05 64
點解唔打下狂飆 平 練到手感 磨波 唔易爛
同埋狂飆 容錯性唔好 小朋友一定要動作岩 發力岩先會拉得出水準

引用:
姐係昆左最少480
銀河有木係$100炸咩

引用:
原帖由 vickyw288 於 2013-11-3 23:20 發表
小朋友練磨波當然係oc+狂飆 無得頂
從小練到大 磨波手感差極有限
我覺得而家小朋友太依賴膠皮既力量個個t05 64
點解唔打下狂飆 平 練到手感 磨波 唔易爛
同埋狂飆 容錯性唔好 小朋友一定要動作岩 發力岩先會拉得 ...
狂3唔係人人都岩打,点解現在甘多人都打外套呢?狂3品質塊塊不同.

nittaku 狂飆3 差極有限

引用:
原帖由 vickyw288 於 2013-11-4 00:19 發表
nittaku 狂飆3 差極有限
C兄唔好玩LA!呢塊是日本狂3,好彈的。又貴過一般外套。有得選擇我都會推薦外套呢!

引用:
原帖由 反膠王子 於 2013-11-4 09:29 發表
個人心得不代表所有人都有用。。。。。
對!以上資料只作參考,用不用自己話事!

引用:
原帖由 `-Wesley 於 2013-11-3 22:38 發表

咁又係,價格越黎越貴
只係蝴蝶牌特別貴,因為放在很多資源硏發碳板

引用:
原帖由 vickyw288 於 2013-11-3 23:24 發表

銀河有木係$100炸咩
有好多,N4都係幾十蚊,不過未必好打。

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-4 07:48 發表

C兄唔好玩LA!呢塊是日本狂3,好彈的。又貴過一般外套。有得選擇我都會推薦外套呢!
Nittaku狂3比一般狂3彈,但應該唔會比外套彈。當然,如果澎過或開左膠後都比較好打,但仍然係借力方面差小小,容易落網

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-4 10:38 發表

Nittaku狂3比一般狂3彈,但應該唔會比外套彈。當然,如果澎過或開左膠後都比較好打,但仍然係借力方面差小小,容易落網
外套易爛 3個月換一塊 狂3一塊可以用好耐 發力岩 就唔會落網 所以可以練發力同動作姿勢
容錯性大既膠皮 好可能令到小朋友有一個「亂打都得」都中既概念所以唔使要正確既姿勢 我認為打乒乓球最重要就係姿勢 動作

發新話題