發新話題

[球例] 球例討論:球証 Foul 開波是否一定要先警告

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

球例討論:球証 Foul 開波是否一定要先警告

好多人以為球証 Foul 你開波一定要先口頭警告
但其实根據國際規例是無警告這回事,警告是人情,不警告是道理
什麼時候你看過國際比賽會有警告

我看過一球我認為更值得討論
A發球,裁判說NET,因為拋唔夠高
但該球是出了界的
應該比A重發
還是比對手B一分呢?

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-10-20 23:18 發表
我看過一球我認為更值得討論
A發球,裁判說NET,因為拋唔夠高
但該球是出了界的
應該比A重發
還是比對手B一分呢?
先出界就唔會重發
先net 就重發, 因為裁判net 就已經係重發

其实警告是人情
不警告是道理
香港乒乓總會人慈,但千萬不要以為警告是必然的
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 ump 於 2013-10-20 22:34 發表

好多人以為球証 Foul 你開波一定要先口頭警告
但其实根據國際規例是無警告這回事,警告是人情,不警告是道理
什麼時候你看過國際比賽會有警告
陳教授講得好清楚, 裁判只會係有懷疑發球有問題警告
清楚睇到發球不乎球例就即輸
所有警告都只能係懷疑有問題果陣警告,
肯定見到球員發球有問題果陣, 係冇得警告嘅,
所以, 奉勸各位球員或家長,教練有禮貌d,  唔好逼裁判睇得咁清楚

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2013-10-21 00:01 發表
其实警告是人情
不警告是道理
香港乒乓總會人慈,但千萬不要以為警告是必然的
但乒總應該都冇話過, 你見到球員發球不合格可以警告,
只可以係你有懷疑先警告?
本帖最近評分記錄

呢個可以清楚解釋
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

栽判都是人,眼睛有時都睇漏,包括你和我,相信落得場都一視同仁,大家要多包容,世界不是只有自己,只是路過
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

有一次真係好無奈!
明明發球係擦邊 仲要超明顯果隻
個裁判都話我唔到台,個對手又側側膊話睇唔到..果場真係滾到爆

TO #9 人的專注力始終有限吧...別太執著吧...這樣會影響比賽的

球證FOUL開波...我想第一次應給予警告而第二次開始直接扣分會比較恰當吧
始終球證比條底綫比球員知道都是合情合理吧...畢竟球員們都有「好勝心」的...

不過6.2 同6.4 這兩條球例能夠遵守的人 已經不多了...好難想象個個都好像老薩咁開波
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

就算對手話中都冇用,球証可以照原先的判決,我試過人家開波沖中咗佢話我出界對手都說我中但球証話唔中
引用:
原帖由 馬琳 於 2014-4-20 00:20 發表
有一次真係好無奈!
明明發球係擦邊 仲要超明顯果隻
個裁判都話我唔到台,個對手又側側膊話睇唔到..果場真係滾到爆

也有同感!希望多拋波練習。那些年的習慣,要改真不容易?一拋高個波,身體的動作巳僵硬、不協調

回覆2#的帖子
裁判的判斷是基於事實,A發球擦網出界,這點是fact,因此判对方B得分。裁判前輩常常對我們說,發球擦網時,不要立即叫"let",等一下才決定會比較好。

比賽同球局/街球,分別係受埋裁判玩,
裁判玩得唔開心,.........

回復 13# 的帖子

收PM
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

發新話題