發新話題

[膠皮討論] Rasant膠皮打爛左,好心痛

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

Rasant膠皮打爛左,好心痛

因對手開波太短, 自己拉波太激, 膠皮撞檯角, 有兩處近板邊位傷左 (半寸裂痕).  Andro Rasant, 剛買左1個月到, 打左3次.  好心痛.  另外, 加板護邊, 可以保護板邊嗎?

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

我有塊二手…但直板型…九十巴新
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

我都用護邊架, 不過真係撞到, 其實無乜用, 只係木屑不會馬上飛出來而已~~~~
心理上好過d囉~~~

我想問 天樂兄 對 Rasant Turbo的感受丫~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

人發短波都激拉, 樓主同RASANT膠有仇 還是有大量冤屈氣呀?
<-->
.

心痛

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-10-16 10:02 發表
我都用護邊架, 不過真係撞到, 其實無乜用, 只係木屑不會馬上飛出來而已~~~~
心理上好過d囉~~~

我想問 天樂兄 對 Rasant Turbo的感受丫~~~~
咁我唔用啦, 等塊板自由奔放的.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-10-16 10:20 發表
人發短波都激拉, 樓主同RASANT膠有仇 還是有大量冤屈氣呀?
我覺得接開波用拉波已經係氣勢上win左.

可以換新膠
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

我塊rasant都吾小心撞裂左

引用:
原帖由 johnli 於 2013-10-16 10:40 發表

贏了氣勢, 蝕了膠片
<-->
.

如果師兄打05嘅話仲傷

引用:
原帖由 johnli 於 2013-10-16 10:40 發表

good.

引用:
原帖由 belcher168 於 2013-10-16 21:01 發表

But it is costly.

引用:
原帖由 belcher168 於 2013-10-16 21:02 發表

But it is costly.
以後唔會咁打, 好肉赤 .  不過都逼到對手開波越開越短以至開失數球.  有時都要扮下阿Q先開心.   答返樓上, Butterfly, 太貴啦, 一塊等於兩塊Baracuda, Xiom, Andro.  自己過唔到自己呢關.

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-10-16 10:02 發表
心理上好過d囉~~~

如果覺得Rasant綠魔重量好重,那Rasant Turbo應該是不錯的代替和進化品,因為相對比較輕,更比我用開的Donic S1輕

我用後的感受:

此膠比較吃球,對下旋會相對比較易拉起(像T05的優點),而且拉前衝孤線比較長,我發力一拉基本球速都很速的,旋轉還可的,穩健和咬球是其長處,但有長處也有短處,
缺點是爆衝快但不夠頂手(或許可能我只打了幾次未開膠的關係),不過我的拉波手法是以用中國膠式的,所以如果用開中國膠或者膠面較韌的德套,基本上都好快上手,也不用改拉波的手法

反手推檔方面相對比較出色,穩健而球速快孤線長,跟橫拍球員反手相持時不置於下風,而且此膠因為咬球關係。使我平時減力防拉波或”痴”短都比S1更得心應手,正手快帶當然也受惠此膠咬球原故也突出此膠的優點

小球擺短無問題∼

不過我都係比較鍾情打暴力乒乓球,所以我會轉番打S1,綠魔turbo打算放比其他鍾意打波既朋友∼

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=62869

本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

發新話題