25 12
發新話題

[膠皮討論] R9 vs R7

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

R9 vs R7

小第第一次打用評,因為真的很想和各位分享一下十分喜歡的反手套膠R7&R9
如果喜歡或者用過R7的球友都會認為佢特有的手感好,穩定性強,容易上手柔軟中帶剛,
包覆性和韌度是其他套膠所沒有的,所以本人
給它反手膠85以上相信球友都認同吧!呵呵…
上個月本人買了件R9試試有什麼不同,從外觀睇是沒有分別的,商標都十分美觀,
本人用Nittaku 馬龍炭做試板,
推擋借力十分好比R7更快到枱,落點更好控制
搓下旋十分穩定,基本上調節一下拍型,唔用死力,回球都十分有威脅
拉下旋的威力就殺傷力十足,力量小,容易打透,拉扯感比R7更強烈,速度更快,殺人更爽
最後總結一下,R7&R9除了海棉同是黄外,各方面性能都大大不相同,大家都是好膠一塊,
R7給人感覺像是要抱住敵人向他大叫,我要ko你了,然後一板把他ko
R9給人感覺是用速度出其不意抱住敵人再對他說我要ko了,便一板把他ko
以上只是個人見解,希望球友喜歡
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

好文!極之同意你對R7的感覺.R9我就未試過,但朋友話比R7重少少.覺得是正手膠.我有机會都想試吓!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

謝謝欣賞喔,是重高R7一點兒,但都認為正反合用ok就似Andro綠魔,
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 atcf 於 2013-10-14 10:34 發表
如果喜歡或者用過R7的球友都會認為佢特有的手感好,穩定性強,容易上手柔軟中帶剛,
包覆性和韌度是其他套膠所沒有的
完全認同!
R9其實如你所講更有威脅性 但拉球個手感好唔同
所以我到最後都係打番R7
反而反手鍾意撞多磨少既,,R9好適合 ; 當然R9拉波都係好正的

r7和rasant 真的幾相似,價錢也相近,遲下買R9打下先。
Bty innerforce 兩面反膠

Both R7 and R9 are very good rubber.
Andy Poon Tak Shing

請問樓主用直板定橫板? 是 Nittaku Rutis? 反手用咩膠呢?

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-10-14 16:02 發表
請問樓主用直板定橫板? 是 Nittaku Rutis? 反手用咩膠呢?
我用橫板,Ching,就是rutis,反手咪用R9喔,正手Omega 4euro
木結他 m1jp R7

引用:
原帖由 atcf 於 2013-10-14 16:05 發表

我用橫板,Ching,就是rutis,反手咪用R9喔,正手Omega 4euro
明白!  咁R9同T64師兄可否比較一下?

個人認為T64在Bty炭板上,各方面真的好全面,只是唯一價錢真的唔捨得……另一方面呢,就是唔同板配睇膠效果可以好唔同,但R9&R7相對T64就性價比高喔,T64本人試打上會覺得用了二至三個月D張力和效能會流失好快,唔知其他球友有冇這感覺呢。謝謝
木結他 m1jp R7

補充多點點會認為T系列配Bty板先發揮到最過水準呢
木結他 m1jp R7

謝謝樓主分享, 唔知R7, R9用係5夾純木板(例如: 656)適用嗎?  R9正手如何?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

回復 12# 的帖子

R9打正手應該OK
反而R7放5夾反手...我都想了解下...

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-10-17 15:41 發表
R9打正手應該OK
反而R7放5夾反手...我都想了解下...
唔該, 呢度好多人都話R7反手好打, 借過波友656反手R7打過幾分鐘.  自己唔係好適應, 可能要打耐的先可以感到R7既好處.

回復 14# 的帖子

可能唔鍾意個手感
可以試下M2,,同R7一樣的,,兩者分別只係手感唔同

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-10-18 10:09 發表
可能唔鍾意個手感
可以試下M2,,同R7一樣的,,兩者分別只係手感唔同
M2 5夾純木適合嗎?  見呢度的人都話M1, M2用係碳板非常好.

個人覺得R7要佩合旋轉才發揮威力!撞撃似夫冇紅V那類型好。

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-10-18 11:33 發表
個人覺得R7要佩合旋轉才發揮威力!撞撃似夫冇紅V那類型好。
等我下次試真的先.

回復 13# 的帖子

我試過用r9配 YEO 做正手,好食波,容錯性較高。

R7R9配正手的手感都十分好的,R系列幾乎唔揀板,R9手感就像Andro綠魔,好膠一件
木結他 m1jp R7

25 12
發新話題