70 1234
發新話題

[砌版討論] 新人想問砌拍問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

新人想問砌拍問題

放低球拍幾年,應該比初學者好少少,唔係打得叻,而家想打番,
想問下大約3百左右或多d,可砌到咩板?
打開直板,想兩面反膠,有保護(已前唔識,用一反一長膠)
(當年都係砌winning板同膠黎打,唔知而家既質素同價位)
感謝各高手幫忙,thx

3佰左右,只可以找一些銀河的平底板,正手neo狂3,反手CJ8000.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

論壇有乒乓球商店的連結,你可以入去睇下各種木、膠的資料、特點等等。如果都係選唔落手,最好講下你的打法或你將來想打的打法,方便論壇的高手幫你砌塊靚拍

另外如果你真係認真諗住長玩乒乓球的話,我建議你砌塊貴少少的拍,費事過無耐又買過塊新拍。三百蚊只可以砌塊非常普通的拍,你加到五六百蚊的話可能有塊相當不錯的拍了

打法...正手:拉普通弧圈,側旋等,
反手:好差,接近唔識,想練
唔多會打分,只係練波,出下汗咁
如果4-6百應該都ok既,但花多眼亂,牌子又多,真係唔多識揀
想砌塊殺波有啪一聲果d,thx

勁極7加狂三加cj8000保證合你心水和有一定合你發揮

底板可以用好耐
貴一點沒所謂

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-12 23:19 發表
勁極7加狂三加cj8000保證合你心水和有一定合你發揮
冇掂太耐,請問分別係咩牌子,thx

勁極7好似唔太夠力~~~

紅雙喜:勁極7
紅雙喜:狂三
拍里奧:cj8000

CJ8000不如銀河既月球

引用:
原帖由 vickyw288 於 2013-8-12 23:39 發表
CJ8000不如銀河既月球
都係既,月球性能唔錯,但係易爆邊

stiga V1
正手:狂三/729FX Lightening
反手:天翼
around 500-600

月球唔好試了 80~100 1塊 但我而家掃波1個鐘爆膠面 (無撞台)
勁極7 正手 天極/狂飆 38度   平d可以許紹發999
            反手 LKT超能量内能套胶--PRO XP超能量
4百左右

引用:
原帖由 亂沖 於 2013-8-13 00:58 發表
月球唔好試了 80~100 1塊 但我而家掃波1個鐘爆膠面 (無撞台)
勁極7 正手 天極/狂飆 38度   平d可以許紹發999
            反手 LKT超能量内能套胶--PRO XP超能量
4百左右
問題係有冇邊間會齊晒料,另外係咪全套同一間買先會同你砌埋
會唔會另收費?
thx

引用:
原帖由 wing8032 於 2013-8-13 01:12 發表

問題係有冇邊間會齊晒料,另外係咪全套同一間買先會同你砌埋
會唔會另收費?
thx
唔係同一間就需要額外的費用來粘貼同切割膠皮

第兄,呢D組合夠你用一二年啦,等你打番好便會再買合你的抇了,不用心急

我有相熟買乒乓器材既人,但係而到唔方便公開,可能會扣分
有興趣pm 但cut膠應該唔會幫你cut 3樣=出面鋪頭打左8~9折到
☆要買埋膠水

300左右好難砌,果300蚊就
銀河mc2+狂飆3 +焦點3
新手砌岩哂
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

500呢?
thx

如果跟我的建議,400ok了

70 1234
發新話題