發新話題

個人覺得法官應該要中立,不應有個人意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
有時法庭既野係要比個社會一個信息,如果燒國旗都輕判,罰錢了事,咁個個都放底幾千蚊走去燒國旗咁中得了ga..而家好多所謂搞民主既人,一犯左法比警察拉左,就話政治檢控,其實燒國旗係咪真係無罪先..

而家連d學生畢業禮都可以同政治掛鉤.....

【on.cc 東方互動 專訊】                            特首梁振英今午出席演藝學院畢業禮,以校監身分主禮,台下多名畢業生向梁展示寫有「我要真普選」字句的紙牌。有上台領受學位證書的學生在接過證書時,未依照傳統向梁振英鞠躬;又有人連續向梁鞠躬3次,寓意「香港前途已死」;更有學生在台上高呼「我要普選」的口號。

http://news.on.cc/cnt/news/20130 ... 0627_00822_001.html
本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-6-28 01:22 發表

我覺得燒國旗真係無咩問題,呢班學生做得非常之好!香港有多d呢種學生香港便有光明!
如果你明白國旗係代表D咩,可能你唔會咁講...
另外,特首親自監督畢業典禮,別論你的政治取向如何,我覺得政治應該同畢業典禮要分開,而家D年青人連自己畢業禮,嘉賓,同自己及學校都不會尊重,其實我覺得真係好可悲....

搞民主也不可以腦充血.腦殘,應懂得咩場合做D咩野

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 01:34 發表

現在法庭正正給了一個信息, 只要你是愛X力, 只要口稱愛國, 就算傷人殺人亦可罰錢便了事
在現在的法律, 燒國旗是犯法的. 但公民抗命本意就是以和平, 非暴力的形式來突顯出某些法律的不合理性, 令人們作出思考.
現 ...
下次我殺左人,我係法庭大聲講我係愛X力,中華人民萬歲,唔知可唔可以輕判呢?
如果佢地真係有訴求,不如主動上台行埋去同CY講,唔係去做埋依D唔尊重嘉賓既行為而失禮,我個人唔覺得係同特首做3鞠躬,用手打交X係訴求左D咩

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 01:41 發表

我相信可能會被判自衛殺人, 無罰釋放
講下笑... 我唔會咁傻~~大家只係討論下人者 ;

發新話題