發新話題

個人覺得法官應該要中立,不應有個人意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-28 00:57 發表
佢地係爭取緊,佢地認為啱嘅嘢,但係唔係代表全香港市民嘅意願

佢地嘅行為已經影響公眾利益同剝奪咗其他人嘅權利

如果佢地係唔影響公眾情況下,爭取自己認為啱& ...
我雖然唔多支持佢地
但起碼佢地既訴求係有民意基礎
你不妨多睇睇港大民意調查出黎既結果
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

有時法庭既野係要比個社會一個信息,如果燒國旗都輕判,罰錢了事,咁個個都放底幾千蚊走去燒國旗咁中得了ga..而家好多所謂搞民主既人,一犯左法比警察拉左,就話政治檢控,其實燒國旗係咪真係無罪先..

而家連d學生畢業禮都可以同政治掛鉤.....

【on.cc 東方互動 專訊】                            特首梁振英今午出席演藝學院畢業禮,以校監身分主禮,台下多名畢業生向梁展示寫有「我要真普選」字句的紙牌。有上台領受學位證書的學生在接過證書時,未依照傳統向梁振英鞠躬;又有人連續向梁鞠躬3次,寓意「香港前途已死」;更有學生在台上高呼「我要普選」的口號。

http://news.on.cc/cnt/news/20130 ... 0627_00822_001.html
本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 00:35 發表

難道真的睇ATV焦點睇到上腦, 以為呢個世界只得建設派同破壞派?
現世代的建設派做得頗為輕鬆, 每次開立法會可以任意釣魚炒股票, 只要CY一開金口就舉手支持便可, 連政治show都不用做, 個個月幾皮嘢便袋袋平安 ...
你唔好見我話人力唔啱,就以為我係建制派fans得㗎。
你唔需要同我講建制派嘅不是,我只係唔鐘意啲人做咗啲違法同影響他人行為,仲可以話自己冇錯,仲屈個官政治檢控
大舊講到自己咁巴閉,最終咪同個官道歉
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-6-28 01:22 發表

我覺得燒國旗真係無咩問題,呢班學生做得非常之好!香港有多d呢種學生香港便有光明!
如果你明白國旗係代表D咩,可能你唔會咁講...
另外,特首親自監督畢業典禮,別論你的政治取向如何,我覺得政治應該同畢業典禮要分開,而家D年青人連自己畢業禮,嘉賓,同自己及學校都不會尊重,其實我覺得真係好可悲....

搞民主也不可以腦充血.腦殘,應懂得咩場合做D咩野

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:16 發表
有時法庭既野係要比個社會一個信息,如果燒國旗都輕判,罰錢了事,咁個個都放底幾千蚊走去燒國旗咁中得了ga..而家好多所謂搞民主既人,一犯左法比警察拉左,就話政治檢控,其實燒國旗係咪真係無罪先..

而家連d學生畢業禮 ...
現在法庭正正給了一個信息, 只要你是愛X力, 只要口稱愛國, 就算傷人殺人亦可罰錢便了事
在現在的法律, 燒國旗是犯法的. 但公民抗命本意就是以和平, 非暴力的形式來突顯出某些法律的不合理性, 令人們作出思考.
現在大家已經意識到, 原來法庭對不愛國(非暴力)的判罰, 竟然比傷人殺人更加嚴重, 中間的矛盾實在值得思考.

演藝學院的畢業學生已經是成人, 在香港只要年滿十八歲便可進行投票, 他們進行政治訴求並無不當. 如果說他們選錯了地方進行政治訴求, 只可說是因為CY經常避開市民, 忘記了在小圈子選舉前承諾的經常落區聽市民訴求

回復 30# 的帖子

辛苦四年,一個咁值得記憶既人生重要一刻:畢業
學生們放低自己既一張畢業證書,放低典禮既回憶,去爭取公義
尊重?
某一角度睇,你可以話佢地冇,但起碼佢地有良知!

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 01:34 發表

現在法庭正正給了一個信息, 只要你是愛X力, 只要口稱愛國, 就算傷人殺人亦可罰錢便了事
在現在的法律, 燒國旗是犯法的. 但公民抗命本意就是以和平, 非暴力的形式來突顯出某些法律的不合理性, 令人們作出思考.
現 ...
下次我殺左人,我係法庭大聲講我係愛X力,中華人民萬歲,唔知可唔可以輕判呢?
如果佢地真係有訴求,不如主動上台行埋去同CY講,唔係去做埋依D唔尊重嘉賓既行為而失禮,我個人唔覺得係同特首做3鞠躬,用手打交X係訴求左D咩

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:30 發表

如果你明白國旗係代表D咩,可能你唔會咁講...
另外,特首親自監督畢業典禮,別論你的政治取向如何,我覺得政治應該同畢業典禮要分開,而家D年青人連自己畢業禮,嘉賓,同自己及學校都不會尊重,其實我覺得真係好可悲....
...
這其實引證了市民的有冤無路訴, 在正常的渠道下政府根本不聽民意, 被迫要作賤自己, 在自己一生人只得一次的畢業典禮下作出訴求, 的確很可悲
對CY來說, 他經常都會出席這些典禮. 但對那些畢業生來說, 一生人只得一次, 所以學生們其實是受害者

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:39 發表

下次我殺左人,我係法庭大聲講我係愛X力,中華人民萬歲,唔知可唔可以輕判呢?
我相信可能會被判自衛殺人, 無罰釋放

從來歷史教我 民心向背係政權穩定既關鍵
用手段,用權術控制人民以保障少部份人權力&利益…呢個係正確?

回復 33# 的帖子

你犯左"刺稻草人"既謬誤

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:39 發表

如果佢地真係有訴求,不如主動上台行埋去同CY講,唔係去做埋依D唔尊重嘉賓既行為而失禮,我個人唔覺得係同特首做3鞠躬,用手 ...
我想如果學生主動上台行埋去CY附近, 他的公安保鑣們便會再來一次港大式的非法禁固, 一句話也說不到

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 01:41 發表

我相信可能會被判自衛殺人, 無罰釋放
講下笑... 我唔會咁傻~~大家只係討論下人者 ;

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 01:34 發表

現 ...
法庭從來冇咁既信息,法官只不過依法判決...
唔好斷章取義~
大舊都話公民抗命,之後都同法官道歉...事關大舊唔係傻,佢只不過出黎做show,佢知道法官唔係講玩...
如果所謂公民抗命可凌駕法律,咁大舊仲使乜道歉?

回復 40# 的帖子

法官仍有根據自己所認知法律準則量刑
故此上文師兄不單剩指法庭本身,而係指成件事既背景及結果
斷章取義之說並不成立

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-6-28 01:56 發表
法官仍有根據自己所認知法律準則量刑
故此上文師兄不單剩指法庭本身,而係指成件事既背景及結果
斷章取義之說並不成立
錯! 如果你睇吓兩單案件檢控既罪行同案例,你就知法官係冇判錯!

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-28 01:53 發表

法庭從來冇咁既信息,法官只不過依法判決...
唔好斷章取義~
大舊都話公民抗命,之後都同法官道歉...事關大舊唔係傻,佢只不過出黎做show,佢知道法官唔係講玩...
如果所謂公民抗命可凌駕法律,咁大舊仲使乜道歉?
我相信斷章取義的可不是我, 我在文中有那一句說公民抗命可凌駕法律? 我說的是兩者判罰的不合理性, 可不要將你的腦補當作我的意思

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 02:08 發表

我相信斷章取義的可不是我, 我在文中有那一句說公民抗命可凌駕法律? 我說的是兩者判罰的不合理性, 可不要將你的腦補當作我的意思
好..你話唔合理,點解唔合理先? 你有冇諗過呀? 你有冇獨立思考? 有冇了解過兩單檢控罪行同案例?

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-28 02:10 發表

好..你話唔合理,點解唔合理先? 你有冇諗過呀? 你有冇獨立思考? 有冇了解過兩單檢控罪行同案例?
看來閣下真的很喜歡腦補, 你又會知我沒有諗過獨立思考過?
一單反政府遊行中"隔空"襲警, 被判監半年, 一單挺政府遊行中揮拳襲擊記者, 罰錢了事, 兩單都是遊行中所發生的事, 一單並無實質留下傷勢, 一單被拍下打人過程, 但在反與挺之間, 竟有差天共地的判決
你有無諗過獨立思考過當中的矛盾?

引用:
原帖由 滴滴仔高手 於 2013-6-28 02:21 發表

看來閣下真的很喜歡腦補, 你又會知我沒有諗過獨立思考過?
一單反政府遊行中"隔空"襲警, 被判監半年, 一單挺政府遊行揮拳襲擊記者, 罰錢了事, 兩單都是遊行中所發生的事, 一單並無實質傷人, 一單被拍下打人 ...
依家個主題係講緊愛港力打記者,同古先生燒國旗呀!  唔係講襲警呀!

發新話題