發新話題

外援和六君子事件.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-28 23:27 發表

其實現在退役球員,或者專業球員出路已經不少. 呢點我要澄清一下. 係二,三十年前,打波真係無出路,唔係的話,殷X祥就唔駛咁

但近呢十年,如果打得好(打得唔好無辦法),入到港青,甚至港青都未係,精英隊都 ...
難得有前輩講下歷史.

依家個市場的確是比十幾廿年前好左好多.

多了很多小朋友打波係一件好事,所以依家做教練怎樣也好過以前.

有時其實好矛盾,無成績,無FUNDING,即係無發展.

所以才有乒乓男女孖寶的出現,但本土的確又不夠水平和她們爭一日長短,因此亦沒機會出他們,也不能說什麼.

但有樣不太明白,日本也經歷一個很長的低潮期,而且也是由國援(小山智麗,韋晴光)帶大班日本小將,

何解不仿傚一下日本的做法呢?還是因資源未能配合所以仿傚不了?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 03:16 發表

老實講,問題係我之前都講過,我地選材,選唔到天份高既球員,因為我地選材係從成績去選,而成績,係少年既運動員,可以因為有錢,而比其他人有更早既起步同埋有更好既師資.
日本選材成功,所以才有現在既黃金一代, 個個 ...
其實香港以前已有很多很高天份的人,不是說一早有錢請師資那種,而是本身有天份的特質那種.

只是因看不到將來,才無奈放棄.最後寧願讀書好過,又或者不能專注發展,最後成長速度完全跟不上其他地方.

始終香港生活指數太高,講真呢個世界有誰人會看不到將來而拼將來?

當然本身屋企有家底除外.

如果香港有一些安全網的機制,可以令那班有天份的人看到將來,要發掘這批人又有何難?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 13:57 發表

其實做運動員,從來都係無保障,邊度都係,台灣,大陸,日本都係,成功既從來是小部份,例如日本,成功既計運動員之外,其他都係做回打工仔一名. 其實乒乓球運動員遇到的問題,其他運動都有,現在香港退役的精英運動員,出路 ...
所以依家已經比以前幸福。以前如何有天份也是徒然。@@

但現在出現一個情況是,有天份但沒有錢請教練的,

因成績不及自小有教練的小朋友,因此亦會埋沒了他們。

所以窮的如何努力也未必有機會出頭,有錢的正如兄所講,

他們到了中途還可有更多選擇,到頭來也是放棄。

這樣就會出現一個窮的不能出頭,富的不能堅持的局面。@@"

Btw,這個版談乒乓球,如談其他會被黑暗版主封嘴的....^^

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 18:51 發表

乒總有乒總既難處,你搵幾個有更份,但成績排名無咁高既做重點陪訓,選入港青,有幾多虎爸虎媽投訴爆......
但最攪笑的是你所講的虎爸虎媽的仔女,那麼多年有幾多個能堅持到最後?@@"

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-6-29 19:33 發表

如果日本好似香港咁引入幾個中國外緩,我相信曰本都唔會有天材出到赛。
日本都有國援的,但用法不同香港而已。

引用:
原帖由 阿舜 於 2013-6-29 19:17 發表

可能會堅持到入到名校後就算
如果新加2-3個名額係只為未來打職業, 唔係為入名校(例如簽約規定一定要打滿5年-10年職業), 唔知得唔得. 不過實行係來應該幾難下
可能好多人會覺得我講呢樣野好白痴, 不過如果 ...
Haha.....中point.因為目標不同,所以保養期亦不同^^

你估好似我地呢d老人家,仲堅持到現在。^0^

發新話題