發新話題

外援和六君子事件.

自從,幾位前輩在論壇出現, 我一日上幾次追住睇, 希望你們多D 發表, 好精彩 又有深度, 又可了解多D 乒乓球歷史...
鍾華譽

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-27 11:23 發表

恕我直言,

專業運動員唔係讀書, 有教無類, 邊個球手, 係輸得多先贏? 其實天份高既運動員,係充份反影佢一開始, 就係贏多輸少. 你睇中國隊,邊個係輸住來打? 現實o的,業餘運動員係, 但專業運動員唔係......
說話又唔可以咁講 高禮澤李靜 頭4年來香港都無咩成績 屢敗屢戰 系自從去完德國打聯賽後佢先掌握到點樣對付歐洲球員
佢地一早已經系國家隊成員 都要有足夠機會先可以出一兩次成績 可況系實力稍差的本地球員 他們不是需要更多大賽經驗嗎
好似國家隊呢排培養Fan Zhen Dong 比好多公開賽世界賽機會佢 明知佢攞吾到成績都會想佢吸取大賽經驗 早日接替前輩

中國係屈機d

以前中學時代“七十年代“。。打波成日聽到人講“结恒“的球員好强,唔知而家此會如何?
Bty innerforce 兩面反膠

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-27 13:03 發表

說話又唔可以咁講 高禮澤李靜 頭4年來香港都無咩成績 屢敗屢戰 系自從去完德國打聯賽後佢先掌握到點樣對付歐洲球員
佢地一早已經系國家隊成員 都要有足夠機會先可以出一兩次成績 可況系實力稍差的本地球員 他們不 ...
高禮澤,李靖當年都唔弱了,李靖係國家隊, 高禮澤全國青年賽係頭幾位, 本土運動員只要有佢地完成水準,乒總早就放重點係佢地身上了.

引用:
原帖由 Baukaw 於 2013-6-27 20:56 發表
以前中學時代“七十年代“。。打波成日聽到人講“结恒“的球員好强,唔知而家此會如何?
其實結恆,即係李學榮佢地, 當年,有個名教練,簡偉雄,佢教O左好多有天份既球員出來,到現在,佢都仲做緊陪訓教練既O野,隊波都仲係張文光佢地,但老實講,現在真係唔夠O的靚仔打,講出名既球隊,又點可以唔講富林電子.我又有內幕

thx. Imichael.
Bty innerforce 兩面反膠

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-27 21:18 發表

高禮澤,李靖當年都唔弱了,李靖係國家隊, 高禮澤全國青年賽係頭幾位, 本土運動員只要有佢地完成水準,乒總早就放重點係佢地身上了.
我都同意國援的確係提昇了整體香港乒乓球既風氣和水平
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

完來樓主行過圈都係想話中國好、香港好。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

係到吾可以吾講一聲:多謝貓叔叔,本地多搞比賽先至係提升本地球員的不二之法。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:23 發表

我都同意國援的確係提昇了整體香港乒乓球既風氣和水平
國援可能提昇了香港乒乓球對外比赛暫時性的水平,但卻嚴重打擊香港乒乓球既風氣。因無論本士球員天份有多高,最後都沒機會代表香港出赛。香港只看一支二線的中國隊代表香港。

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 01:23 發表

我都同意國援的確係裡
國援打香港本土比賽都係被迫既,如果乒總真係有心提昇了整體香港乒乓球既風氣和水平,請多D陪練落黎,,攪多D國內長期集訓都可以,就好似單車隊咁.

富林電子一家公司,又係一位郭先生(企鵝)做橋樑揾高水平球員做其代表參賽,但近年都無再揾球員參加...好幾個香港冠軍都為呢隊波出過力...明仔..基仔..係表表者....
明白什麼都總有限期

六君子事件已成為過去..., 今日香港乒壇..小朋友水平日漸提高...其實都係呢個運動推廣得好好...好多人都出咗好多力....., 有位前輩曾經這樣講: 業餘波就係業餘波..., 專業就專業..永遠好難比下去..., 香港本土暫時都好難出到職業球員..., 呢個係一系列配套問題..., 跟國內完全很比較..., 球員前途 , 退役後..等等問題...在香港...實在有點困難..
明白什麼都總有限期

引用:
原帖由 速鳥 於 2013-6-28 08:30 發表
完來樓主行過圈都係想話中國好、香港好。
唔係下下一講中港事情,就扣帽子,再加個中港矛盾帽子上去 我從來都係是其是,非其非. 只係講出個事實,就係本土球員未夠班......,引進國援,原因就係因為本土球員同世界既水平,有一個好大既鴻溝,怎麼又可以上綱上線到什麼中國好,香港好

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-6-28 09:05 發表

國援可能提昇了香港乒乓球對外比赛暫時性的水平,但卻嚴重打擊香港乒乓球既風氣。因無論本士球員天份有多高,最後都沒機會代表香港出赛。香港只看一支二線的中國隊代表香港。
係唔係有O的本末倒至呢? 其實香港本土球員,近呢十年,都好多作賽機會,我睇過既,李冠毅對過朱世赫,謝家俊對過馬林,黃鎮廷對過老薩.......

如果如閣下所講, 因為國援會,所以打擊乒乓球風氣, 我舉香港兩個例子,羽毛球同體操,兩者中國都係強國,但係香港,誰的本土運動員成績更好?應該沒有人反對,羽毛球成績更好吧.但是羽毛球是有國援,而體操是沒有的.如果國援真的打擊本土乒乓球運動員,那應該體操會有更好的成績.

因此說國援打擊本土乒乓球運動員,其實講唔通.
本帖最近評分記錄
  • 天樂 +5 同意… 2013-6-29 00:00

引用:
原帖由 一燈大師 於 2013-6-28 19:48 發表
富林電子一家公司,又係一位郭先生(企鵝)做橋樑揾高水平球員做其代表參賽,但近年都無再揾球員參加...好幾個香港冠軍都為呢隊波出過力...明仔..基仔..係表表者....
呢位真係老行家,連企鵝都識見
富林電子個老細.....,我識O架. 係個廠佬,鐘意打O下波,咁佢搞隊波,唔記得出幾多萬一個,總之唯一既要求,就係一定要攞全港第一,唔係的話,就無錢比,第二都無.企鵝搵人,咁基仔,明仔,呢兩個,好多人要叫佢地做哥,或者叔了,看來你應該係長老級了.....

係香港乒乓球既黑暗時代,佢地真係無敵,直到班細佬打起O左,即係李冠毅,謝家俊呢班. 李冠毅十幾歲就贏了明仔,基仔都唔一家贏到呢個徙第....,而呢幾個細佬,都好似唔缺錢,唔駛收你呢幾皮O野,企鵝自己都話無信心整隊波一定贏,咁原來攞唔到第一,就無錢.所以後來就散班了.

引用:
原帖由 一燈大師 於 2013-6-28 19:57 發表
六君子事件已成為過去..., 今日香港乒壇..小朋友水平日漸提高...其實都係呢個運動推廣得好好...好多人都出咗好多力....., 有位前輩曾經這樣講: 業餘波就係業餘波..., 專業就專業..永遠好難比下去..., 香港本土 ...
其實現在退役球員,或者專業球員出路已經不少. 呢點我要澄清一下. 係二,三十年前,打波真係無出路,唔係的話,殷X祥就唔駛咁

但近呢十年,如果打得好(打得唔好無辦法),入到港青,甚至港青都未係,精英隊都OK. 中學就入名校,大學就有獎學金,攞MINIMUM REQUIREMENT就可以入大學了. 退了役先再讀,又可以用MATURE STUDENT申請入學,家俊,冠毅都係呢個成法入返去讀大學,就算唔讀書,又可以做全職,我識好幾個,真係大學畢業O左,都唔搵O左做,就去做全職教練,無論我贊唔贊成(其實我唔贊成),都真係養活到自己,以至一家,例如,康明,都OK啦,可以養妻活兒.我都已經唔講入埋做紀律部隊,又一面教波O個批.

我真係覺得現在乒乓球運動員,出路都真係算OK. 好過齋中學畢業O個批,又唔係運動員多多聲.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-28 23:27 發表

其實現在退役球員,或者專業球員出路已經不少. 呢點我要澄清一下. 係二,三十年前,打波真係無出路,唔係的話,殷X祥就唔駛咁

但近呢十年,如果打得好(打得唔好無辦法),入到港青,甚至港青都未係,精英隊都 ...
可以用minimum standard 入大學的 應該不多
每年最多2-3個大約 正常普通一個港青應該未必得 要代表香港參加過國際公開賽先得 比較難
可能以前a level 會多d例子 不過新學際dse 例子就不多

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-28 23:35 發表

可以用minimum standard 入大學的 應該不多
每年最多2-3個大約 正常普通一個港青應該未必得 要代表香港參加過國際公開賽先得 比較難
可能以前a level 會多d例子 不過新學際dse 例子就不多
其實港大,中大,理大和城大都有運動員計劃收港青球員的,而且不止係乒乓球,籃球足球都有,視乎你實力和人面
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

發新話題